Biologia

Zasady zdrowego odżywiania

6 lat temu

Zobacz slidy

Zasady zdrowego odżywiania - Slide 1
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 2
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 3
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 4
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 5
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 6
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 7
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 8
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 9
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 10
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 11
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 12
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 13
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 14
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 15
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 16
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 17
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 18
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 19
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 20
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 21
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 22
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 23
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 24
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 25
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 26
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 27
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 28
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 29
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 30
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 31
Zasady zdrowego odżywiania - Slide 32

Treść prezentacji

Slide 1

ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA

Slide 2

Spis treści : - Co to znaczy zdrowe odżywianie - Zasady prawidłowego żywienia - Dieta - Koło żywieniowe - Witaminy - Składniki mineralne - Czego nie powinniśmy jeść i co powinniśmy - Co warto zapamiętać - Negatywne skutki alkoholu

Slide 3

Co znaczy zdrowo się odżywiać ? Zdrowe odżywianie się jest to jedzenie produktów, które nie są bardzo kaloryczne, ale dostarczają wielu dobrych witamin i są zdrowe. W spisie dobrze odżywiającego się człowieka powinny się znaleźć warzywa i owoce, a także chude mięso oraz powinna zostać ograniczona ilość słodyczy (jednak nie do zera, ponieważ w małych ilościach są bardzo zdrowe, szczególnie gorzka czekolada.)

Slide 4

Zasady prawidłowego żywienia Spożywaj różnorodne pokarmy Jedz więcej owoców niż warzyw Utrzymuj prawidłową wagę ciała i prawidłowe samopoczucie Jedz umiarkowanie, porcje zredukuj nie eliminuj jedzenia Spożywaj posiłki regularnie Pij duże ilości płynów Ruszaj się

Slide 5

Dieta Dieta to po prostu sposób odżywiania się. Odżywiając się właściwie, mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania składników. Bardzo istotne jest również urozmaicenie diety. O tym, jakie produkty, jak często i w jakich proporcjach powinniśmy spożywać, decyduje tzw. Koło żywieniowe

Slide 6

Koło żywieniowe

Slide 7

Witaminy Są niezbędne gdyż biorą udział w różnych przemianach w naszym organizmie, który nie jest w stanie ich sam wyprodukować także musimy je dostarczać wraz z pożywieniem.

Slide 8

Niedobór witamin : -suche, łamliwe włosy, - kruche, wolno rosnące paznokcie - kurza ślepota, - zahamowanie wzrostu - infekcje i stany zapalne dziąseł oraz innych narządów - suchość i szorstkość skóry - brak apetytu, oziębłość, bezpłodność, - uczucie zmęczenia Nadmiar witamin : - drażliwość, - wypadanie włosów, - powiększenie wątroby i śledziony, - suchość i świąd skóry - wymioty, brak łaknienia, nudności - bóle głowy - krwawienie z dziąseł - zażółcenie skóry - nudności - bóle głowy

Slide 9

Witamina C Witamina C pomaga: -zwiększyć odporność organizmu, -przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, -hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, -odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca. Najpoważniejszym zagrożeniem Związanym z brakiem witaminy C w organizmie jest szkorbut.

Slide 10

Witamina A Witamina A zapewnia prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapobiega również kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu.

Slide 11

Witamina D Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu (wzmaga ich wchłanianie z jelit, oraz hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu) oraz przy tworzeniu kości. Pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.

Slide 12

Witamina E Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed rozpadem. Niedobór powoduje rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, gorsze gojenie się ran.

Slide 13

Witamina K Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, Ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego.

Slide 14

Składniki mineralne Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki zapewniające prawidłowy rozwój oraz zdrowie przez cały okres trwania życia

Slide 15

Magnez Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz tkanki nerwowej. Bierze udział w spalaniu tłuszczów i wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. W połączeniu z wapniem działa jak naturalny lek uspokajający.

Slide 16

Wapń Wapń wspomaga organizm w budowanie silnych kości, a także przekazywaniu impulsów nerwowych. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów. Organizm człowieka zawiera 1000 - 2000 g wapnia, 99 - znajduje się w tkance kostnej.

Slide 17

Żelazo Żelazo jest niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym Zwiększa odporność organizmu na choroby. Zapobiega zmęczeniu. Leczy i chroni przed anemią.

Slide 18

Czego powinniśmy unikać?

Slide 19

Napoje gazowane Napoje gazowane zawierają zwykle bardzo dużo cukru, ale bardzo mało substancji odżywczych. Spożywanie ich może przyczyniać się do tycia. Zawierają barwniki oraz dużo substancji chemicznych, które definiują ich smak. Kolejnym elementem, który negatywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu jest zawarty w napojach gazowanych fosfor. Powoduje on wypłukiwanie wapnia z organizmu, a tym samym może zwiększać ryzyko osteoporozy, chorób zębów, przyzębia, dziąseł a także niszczyć szkliwo na zębach..

Slide 20

Co zamiast ?

Slide 21

Chipsy Dlaczego niezdrowe? Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja, która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Dla uzyskania pożądanego smaku do chipsów dodaje się polepszacze smaku oraz konserwanty . 100g chipsów zawiera ok. 500 Kcal !!!

Slide 22

Słodycze Słodycze można jeść, ale w umiarkowanych ilościach. Nie wolno zastępować nimi normalnych posiłków!!!

Slide 23

Fast Foody Rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zwykle zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji witamin i minerałów

Slide 24

Co warto jeść?

Slide 25

Szpinak Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, zwłaszcza A, E i C.

Slide 26

Czosnek Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym.

Slide 27

Jabłka Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.

Slide 28

Miód Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu

Slide 29

Szczypiorek Uprawa szczypiorku rozpowszechniła się na naszych terenach głównie w XVI wieku, a to za sprawą jego wyjątkowych walorów smakowych i prozdrowotnych. Szczypior jest rośliną leczniczą, której liście zawierają m.in.: karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Gromadzą też w sobie spore ilości witaminy C oraz B2. Roślina ta skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie

Slide 30

Unikaj alkoholu !!! Alkohol jest oczywiście dla ludzi i spożywany w rozsądnych ilościach działa pozytywnie. Unikajmy jednak nadmiaru, a mocnych alkoholi unikajmy najlepiej w ogóle.

Slide 31

Pamiętaj Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez podjadania między posiłkami. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie . Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru

Slide 32

Odżywiaj się zdrowo Dziękujemy za uwagę Przygotowały Roksana Kuczyńska Sandra Domańska Julia Rudzka

Dane:
  • Liczba slajdów: 32
  • Rozmiar: 3.54 MB
  • Ilość pobrań: 89
  • Ilość wyświetleń: 7801
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie