Slide 1
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Slide 2
Spis treści : - Co to znaczy zdrowe odżywianie - Zasady prawidłowego żywienia - Dieta - Koło żywieniowe - Witaminy - Składniki mineralne - Czego nie powinniśmy jeść i co powinniśmy - Co warto zapamiętać - Negatywne skutki alkoholu
Slide 3
Co znaczy zdrowo się odżywiać ? Zdrowe odżywianie się jest to jedzenie produktów, które nie są bardzo kaloryczne, ale dostarczają wielu dobrych witamin i są zdrowe. W spisie dobrze odżywiającego się człowieka powinny się znaleźć warzywa i owoce, a także chude mięso oraz powinna zostać ograniczona ilość słodyczy (jednak nie do zera, ponieważ w małych ilościach są bardzo zdrowe, szczególnie gorzka czekolada.)
Slide 4
Zasady prawidłowego żywienia Spożywaj różnorodne pokarmy Jedz więcej owoców niż warzyw Utrzymuj prawidłową wagę ciała i prawidłowe samopoczucie Jedz umiarkowanie, porcje zredukuj nie eliminuj jedzenia Spożywaj posiłki regularnie Pij duże ilości płynów Ruszaj się
Slide 5
Dieta Dieta to po prostu sposób odżywiania się. Odżywiając się właściwie, mamy pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania składników. Bardzo istotne jest również urozmaicenie diety. O tym, jakie produkty, jak często i w jakich proporcjach powinniśmy spożywać, decyduje tzw. Koło żywieniowe
Slide 6
Koło żywieniowe
Slide 7
Witaminy Są niezbędne gdyż biorą udział w różnych przemianach w naszym organizmie, który nie jest w stanie ich sam wyprodukować także musimy je dostarczać wraz z pożywieniem.
Slide 8
Niedobór witamin : -suche, łamliwe włosy, - kruche, wolno rosnące paznokcie - kurza ślepota, - zahamowanie wzrostu - infekcje i stany zapalne dziąseł oraz innych narządów - suchość i szorstkość skóry - brak apetytu, oziębłość, bezpłodność, - uczucie zmęczenia Nadmiar witamin : - drażliwość, - wypadanie włosów, - powiększenie wątroby i śledziony, - suchość i świąd skóry - wymioty, brak łaknienia, nudności - bóle głowy - krwawienie z dziąseł - zażółcenie skóry - nudności - bóle głowy
Slide 9
Witamina C Witamina C pomaga: -zwiększyć odporność organizmu, -przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, -hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, -odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca. Najpoważniejszym zagrożeniem Związanym z brakiem witaminy C w organizmie jest szkorbut.
Slide 10
Witamina A Witamina A zapewnia prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Zapobiega również kurzej ślepocie, osłabieniu wzroku, pomaga w leczeniu wielu chorób oczu.
Slide 11
Witamina D Witamina D pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu (wzmaga ich wchłanianie z jelit, oraz hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu) oraz przy tworzeniu kości. Pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.
Slide 12
Witamina E Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed rozpadem. Niedobór powoduje rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, gorsze gojenie się ran.
Slide 13
Witamina K Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, Ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego.
Slide 14
Składniki mineralne Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki zapewniające prawidłowy rozwój oraz zdrowie przez cały okres trwania życia
Slide 15
Magnez Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz tkanki nerwowej. Bierze udział w spalaniu tłuszczów i wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. W połączeniu z wapniem działa jak naturalny lek uspokajający.
Slide 16
Wapń Wapń wspomaga organizm w budowanie silnych kości, a także przekazywaniu impulsów nerwowych. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów. Organizm człowieka zawiera 1000 - 2000 g wapnia, 99 - znajduje się w tkance kostnej.
Slide 17
Żelazo Żelazo jest niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym Zwiększa odporność organizmu na choroby. Zapobiega zmęczeniu. Leczy i chroni przed anemią.
Slide 18
Czego powinniśmy unikać?
Slide 19
Napoje gazowane Napoje gazowane zawierają zwykle bardzo dużo cukru, ale bardzo mało substancji odżywczych. Spożywanie ich może przyczyniać się do tycia. Zawierają barwniki oraz dużo substancji chemicznych, które definiują ich smak. Kolejnym elementem, który negatywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu jest zawarty w napojach gazowanych fosfor. Powoduje on wypłukiwanie wapnia z organizmu, a tym samym może zwiększać ryzyko osteoporozy, chorób zębów, przyzębia, dziąseł a także niszczyć szkliwo na zębach..
Slide 20
Co zamiast ?
Slide 21
Chipsy Dlaczego niezdrowe? Po pierwsze na skutek smażenia wytwarza się akrylamid, substancja, która jest toksyczna dla układu nerwowego, może być również czynnikiem rakotwórczym; a najwięcej jest niej właśnie w chipsach. Dla uzyskania pożądanego smaku do chipsów dodaje się polepszacze smaku oraz konserwanty . 100g chipsów zawiera ok. 500 Kcal !!!
Slide 22
Słodycze Słodycze można jeść, ale w umiarkowanych ilościach. Nie wolno zastępować nimi normalnych posiłków!!!
Slide 23
Fast Foody Rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zwykle zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji witamin i minerałów
Slide 24
Co warto jeść?
Slide 25
Szpinak Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, zwłaszcza A, E i C.
Slide 26
Czosnek Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu. Działa jako silny przeciwutleniacz chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje także działanie naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym.
Slide 27
Jabłka Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
Slide 28
Miód Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu
Slide 29
Szczypiorek Uprawa szczypiorku rozpowszechniła się na naszych terenach głównie w XVI wieku, a to za sprawą jego wyjątkowych walorów smakowych i prozdrowotnych. Szczypior jest rośliną leczniczą, której liście zawierają m.in.: karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Gromadzą też w sobie spore ilości witaminy C oraz B2. Roślina ta skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie
Slide 30
Unikaj alkoholu !!! Alkohol jest oczywiście dla ludzi i spożywany w rozsądnych ilościach działa pozytywnie. Unikajmy jednak nadmiaru, a mocnych alkoholi unikajmy najlepiej w ogóle.
Slide 31
Pamiętaj Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez podjadania między posiłkami. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie . Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru
Slide 32
Odżywiaj się zdrowo Dziękujemy za uwagę Przygotowały Roksana Kuczyńska Sandra Domańska Julia Rudzka
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!