Slide 1
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Ewelina Kowalska kl. I A
Slide 2
Witamina A
Slide 3
Najlepsze źródła warzywa kantalupy) owoce mleko ser masło jaja (marchew, bataty, szpinak,
Slide 4
Funkcje Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania rogówki oraz komórek nabłonka, a poprzez to wzroku. Korzystnie wpływa na wzrost i odtwarzanie kości i zębów. Pełni także ważną rolę w syntezie hormonów, ich regulacji oraz ma właściwości przeciwnowotworowe.
Slide 5
Niedobór Niedobór witaminy A może mieć poważne konsekwencje. Pojawia się zwykle przy jednoczesnym niedoborze białka i cynku. ślepota zmierzchowa uszkodzenia rogówki hamowanie wzrostu kości, zmiany w ich kształcie łamliwość kości próchnica zębów zanik komórek tworzących zębinę anemia paraliż
Slide 6
Witamina D
Slide 7
Najlepsze źródła jaja wątróbka ryby mleko margaryna
Slide 8
Funkcje Witamina D ma wpływ na mineralizację kości poprzez zwiększanie adsorpcji wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Powoduje to zwiększenie zawartości tych pierwiastków we krwi, poprzez uwalnianie ich z kości, a także stymuluje ich zatrzymywanie w nerkach.
Slide 9
Niedobór Niedobór witaminy D powoduje te same skutki, co niedobór wapnia. łamliwość kości zniekształcenia i bóle kończyn, kręgosłupa, klatki piersiowej oraz miednicy kurcze mięśni.
Slide 10
Witamina E
Slide 11
Najlepsze źródła oleje roślinne wykorzystywane do produkcji margaryn, sosów sałatkowych i tłuszczy cukierniczych olej sojowy oraz olej z kiełków pszenicy olej kukurydziany i słonecznikowy masło mleko. Ponieważ witamina E ulega zniszczeniu pod wpływem ciepła, najlepszym jej źródłem jest żywność niepoddana obróbce cieplnej.
Slide 12
Funkcje Podobnie jak witamina C, witamina E jest przeciwutleniaczem. Pomaga w stabilizacji błon komórkowych, reguluje reakcje utleniania i chroni witaminę A. Jako przeciwutleniacz, witamina E w największym stopniu oddziaływuje na komórki jak również na czerwone i białe krwinki przepływające w obrębie płuc.
Slide 13
Niedobór hemoliza krwinek (leczona za pomocą witaminy E) uszkodzenia układu nerwowego i mięśniowego trudności w poruszaniu się bóle łydek
Slide 14
Witamina K
Slide 15
Najlepsze źródła zielone warzywa (kalarepa, kalafior, brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta) pomidory, ziemniaki, truskawki brzoskwinie, awokado białko jaj ser wątróbka bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka
Slide 16
Funkcje Witamina K jest niezbędna w procesach syntezy niektórych białek odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi. Jest również potrzebna do prawidłowej budowy kości.
Slide 17
Niedobór zaburzenia krzepliwości krwi hemofilia Niedobory witaminy K zdarzają się bardzo rzadko i najczęściej występują u niemowląt. Dzieje się tak, ponieważ w przewodzie pokarmowym niemowląt nie występują jeszcze bakterie syntetyzujące witaminę K, a mleko matki zawiera jedynie niewielkie ilości tej witaminy. Z tego powodu, niemowlętom podaje się odpowiednią dawkę witaminy K zaraz po urodzeniu.
Slide 18
Dziękuję za uwagę !
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!