Biologia

Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka

6 lat temu

Zobacz slidy

Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 1
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 2
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 3
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 4
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 5
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 6
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 7
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 8
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 9
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 10
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 11
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 12
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 13
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 14
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 15
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 16
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 17
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 18
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 19
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 20
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 21
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 22
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 23
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 24
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 25
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 26
Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka - Slide 27

Treść prezentacji

Slide 1

BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA Biologia Karolina Iwanowska

Slide 2

Sposoby odżywiania się organizmów: autotrofizm (samożywność) asymilacja CO2 ze środowiska zewnętrznego wykorzystywanego do syntezy własnych związków organicznych, fotoautotrofizm źródło energii to energia świetlna (rośliny i bakterie fotosyntezujące), chemoautortofizm utlenianie prostych związków organicznych i nieorganicznych (niektóre bakterie).

Slide 3

heterotrofizm (cudzożywność), pasożyty korzystanie ze związków organicznych wytwarzanych przez żywiciela (bakterie, grzyby, zwierzęta, rośliny), saprobionty korzystanie z materii organicznej, saprofity (bakterie, grzyby), saprofagi zwierzęta żywiąze się martwą materią organiczną, glebożercy (np. dżdżownica), mułożercy (zwierzęta żyjące na dnie zbiorników wodnych), kałożercy (koprofagi) zwierzęta odżywiające się kałem innych zwierząt, holozoiki zwierzęta aktywnie poszukujące pokarmu, roślinożercy żyją w symbiozie z bakteriami rozkładającymi celulozę, wszystkożercy, mięsożercy, drapieżcy, padlinożercy.

Slide 4

HOLOZOIKI MAKROFAGI ich pokarm jest dużych rozmiarów MIKROFAGI (filtratory) odfiltrowują pokarm z wody zawierającej zawiesinę organiczną PŁYNOŻERCY odżywiają się pokarmem płynnym

Slide 5

TRAWIENIE Trawienie polega na rozkładzie pokarmu za pomocą enzymów na substancje przyswajalne przez organizm i wchłaniane przez błony komórkowe.

Slide 6

Układ pokarmowy człowieka składa się z przewodu pokarmowego i jego gruczołów oraz zębów i języka. Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 7

JAMA USTNA Jama ustna jako część układu pokarmowego składa się z: przedsionka jamy ustnej, BUDOWA ZĘBA: jamy ustnej właściwej, szkliwo podniebienia twardego, zębina podniebienia miękkiego, korona komora zębów (osadzonych w szyjka zębowa zęba zębodołach), ozębina języka. korzeń kanał korzenia cement

Slide 8

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 9

TRAWIENIE W JAMIE USTNEJ zachodzi dzięki ślinie produkowanej przez ślinianki. Funkcje śliny: nawilżanie, odkażanie (działanie antybakteryjne), trawienie. pH 7 Enzymy zawarte w ślinie: 1. amylaza ślinowa (ptyalina) rozkłada wielocukry na dwucukry, skrobia maltoza 2. maltaza. maltoza glukoza

Slide 10

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 11

GARDŁO I PRZEŁYK małżowina nosowa dolna przedsionek nosa przewód nosowy górny część nosowa gardła część krtaniowa gardła przełyk podniebienie twarde język języczek

Slide 12

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 13

ŻOŁĄDEK wpust żołądka dno żołądka trzon żołądka część odźwiernikowa odźwiernik dwunastnica

Slide 14

TRAWIENIE W ŻOŁĄDKU odbywa się przy pomocy soku żołądkowego. 1. 2. 3. Zawarty w kwasie żołądkowym kwas solny (HCl) spełnia następujące funkcje: odkażanie, uaktywnianie enzymów. pH 1,5 W skład soku żołądkowego wchodzą trzy enzymy: pepsyna skraca długie łańcuchy aminokwasów, białka peptydy renina (podpuszczka) produkowana tylko u młodych ssaków, kazeina parakazeina lipaza żołądkowa działa na tłuszcze. Pokarm w żołądku zalega od 2 do 8 godzin.

Slide 15

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 16

JELITO CIENKIE Na powierzchni jelita cienkiego występują kosmki jelitowe, które służą do wchłaniania strawionego pokarmu. naczynia limfatyczne naczynia krwionośne pokarm

Slide 17

TRAWIENIE W JELICIE CIENKIM rozpoczyna się w dwunastnicy pierwszym odcinku jelita cienkiego. Dwunastnica nie produkuje własnych enzymów ale pobiera je z wątroby i z trzustki. Wątroba produkuje: pH 8,5 żółć, która emulguje tłuszcze rozbija tłuszcze na zawiesinę mikroskopijnych kropelek. Trzustka produkuje: trypsynę, chymotrypsynę, rozkładają peptydy lipazę trzustkową kończy trawienie tłuszczów, amylazę trzustkową, skrobia maltoza

Slide 18

TRAWIENIE W JELICIE CIENKIM umożliwia wydzielany do niego sok jelitowy 1. 2. 3. 4. Enzymy trawienne działające w jelicie cienkim: karboksypeptydazy i aminopeptydazy działają na peptydy rozkładając je na aminokwasy, maltaza, maltoza 2 cząsteczki glukozy sacharaza, glukoza laktoza, sacharoz a glukoza laktoza 5. fruktoza galaktoza nukleazy rozkładają kwasy nukleinowe.

Slide 19

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 20

JELITO GRUBE okrężnica jelito kręte zastawka krętniczokątnicza ujście wyrostka robaczkoweg o wyrostek robaczkow y W skład jelita grubego wchodzi: jelito ślepe, okrężnica, odbytnica.

Slide 21

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 22

WĄTROBA przewód wątrobowy mniejszy przewód pęcherzyko wy drogi żółciowe wewnątrzwątrob owe przewód wątrobowy mniejszy przewód żółciowy wspólny pęcherzyk żółciowy dwunastnic a przewód trzustkowy

Slide 23

Budowa układu pokarmowego człowieka: jama ustna, gruczoły ślinowe, gardło i przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, wątroba, trzustka.

Slide 24

TRZUSTKA przewó d żółciow y odźwierni wspóln yk przewód trzustkowy głowa trzustki przewód trzustkow y dodatkow y ogon trzustki trzon trzustk i

Slide 25

WCHŁANIANIE Wchłanianie odbywa się w jamie ustnej, żołądku, jelicie cienkim i jelicie grubym. Najlepiej do tego procesu przystosowane jest jelito cienkie, dzięki pofałdowanym ścianom i występujących w nim kosmkom jelitowym.

Slide 26

WCHŁANIANIE Produkty trawienia przenikają przez błony komórkowe nabłonka jelitowego: do krwi (aminokwasy, cukry, produkty z rozpadu kwasów nukleinowych, witaminy rozpuszczalne w wodzie), do limfy (produkty rozkładu tłuszczów, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach), do jelita grubego (nie strawiony pokarm, woda, sole żółciowe i inne substancje).

Slide 27

Podsumowanie Układ pokarmowy człowieka składa się z przewodu pokarmowego i jego gruczołów oraz zębów i języka. Przewód pokarmowy rozpoczyna się otworem ustnym, a kończy otworem odbytowym. Człowiek, jako organizm cudzożywny, potrafi wytwarzać własne związki organiczne jedynie z gotowych związków węgla wytworzonych przez inne organizmy.

Dane:
  • Liczba slajdów: 27
  • Rozmiar: 0.43 MB
  • Ilość pobrań: 86
  • Ilość wyświetleń: 5543
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie