Biologia

Tętno i ciśnienie krwi

6 lat temu

Zobacz slidy

Tętno i ciśnienie krwi - Slide 1
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 2
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 3
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 4
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 5
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 6
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 7
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 8
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 9
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 10
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 11
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 12
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 13
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 14
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 15
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 16
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 17
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 18
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 19
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 20
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 21
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 22
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 23
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 24
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 25
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 26
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 27
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 28
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 29
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 30
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 31
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 32
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 33
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 34
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 35
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 36
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 37
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 38
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 39
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 40
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 41
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 42
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 43
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 44
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 45
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 46
Tętno i ciśnienie krwi - Slide 47

Treść prezentacji

Slide 1

Żywność i żywienie Temat: Jak prawidłowo się odżywiać?

Slide 2

Jesteś tym co jesz

Slide 3

W skład pokarmów wchodzą podstawowe składniki odżywcze: białka, węglowodany (cukry), tłuszcze, witaminy, składniki mineralne.

Slide 4

Rola składników pokarmowych w organizmie: tłuszcze i węglowodany służą przede wszystkim jako źródło energii

Slide 5

białko i składniki mineralne spełniają rolę budulcową

Slide 6

witaminy i składniki mineralne ograniczają się do funkcji regulujących

Slide 7

BIAŁKO Białka stanowią główny składnik budulcowy wszystkich tkanek ustroju człowieka. Dobrym źródłem białka są: jaja, mleko i jego przetwory, sery oraz mięso czerwone - wołowina , wieprzowina, baranina (najlepiej chude), mięso białe - drób, ryby (bez skóry), soja, groch, fasola.

Slide 8

WĘGLOWODANY Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Węglowodany dzielą się na: proste - wchłaniane w krótkim czasie po spożyciu i dające szybki, krótkotrwały zastrzyk energii (glukoza, fruktoza) złożone - wchłaniane zdecydowanie wolniej i dostarczające energii w dłuższym okresie czasu (skrobia, błonnik) . Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są: produkty zbożowe - pieczywo (najlepiej gruboziarniste, razowe), makarony, płatki owsiane, ryż (najlepiej pełnoziarnisty niełuskany), kasze (gryczana, jęczmienna).

Slide 9

BŁONNIK Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Podstawowe właściwości błonnika: wchłania wodę, przyspiesza eliminację niestrawionych resztek i ułatwia regularne wypróżnienie, obniża poziom cholesterolu przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.

Slide 10

Źródła błonnika Występuje w warzywach oraz w zewnętrznych warstwach ziaren zbóż i nasion strączkowych. Najwięcej błonnika znajduje się w chlebie razowym, grubych kaszach, płatkach owsianych, warzywach korzennych i strączkowych oraz niektórych owocach ( maliny, truskawki, porzeczki)

Slide 11

TŁUSZCZE Tłuszcze dostarczają ponad dwukrotnie więcej energii niż białka czy węglowodany i są nośnikiem witamin, tzw. rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Dzielimy je na: nasycone nienasycone Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są syntetyzowane w ustroju człowieka, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 23 wszystkich spożywanych tłuszczów.

Slide 12

WITAMINY Witaminy dzielą się na: rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, i K) rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C) Najlepszym źródłem witaminy C są surowe owoce (dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe) i warzywa (kapustne), witamin A, E, D: jaja, mleko, masło, ryby morskie, oleje roślinne, witamin z grupy B: gruboziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, naturalne płatki zbożowe, kasze) mleko, mięso, ryby, jaja, ciemnozielone rośliny liściaste oraz strączkowe.

Slide 13

SKŁADNIKI MINERALNE Składniki mineralne to pierwiastki chemiczne spełniające w ustroju różnorodne funkcje. W tej grupie można wyróżnić: makroelementy np. wapń, magnez, potas mikroelementy np. żelazo, cynk, miedź, jod

Slide 14

Co to jest dieta? Dieta sposób żywienia uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. Dieta odnosi się szczególnie do ludzi chorych, ma znaczenie lecznicze i profilaktyczne.

Slide 15

Wybór diety Każda dieta powinna być dobrana w zależności od: płci, wieku, masy ciała, rodzaju aktywności fizycznej, stanu zdrowia.

Slide 16

W przypadku chorób istnieje możliwość zmodyfikowania diety poprzez czasowe wykluczenie lub ograniczenie: chlorku sodu dieta niskosodowa, zalecana w nadciśnieniu tętniczym cukru dieta niskocukrowa tłuszczu dieta ubogotłuszczowa, niskocholesterolowa glutenu dieta bezglutenowa, stosowana w glutenozależnej chorobie trzewnej

Slide 17

Istnieją także diety, w których zwiększa się podaż składników pokarmowych lub mineralnych np. : dieta bogatobiałkowa, bogatoenergetyczna, bogatopotasowa

Slide 18

Nieprawidłowa dieta powoduje: niedobory witamin, soli mineralnych i innych składników przedwczesne starzenie osłabienie organów wewnętrznych, choroby wysoki poziom toksyn i tkanki tłuszczowej brak energii i sił do życia, depresja, irytacja, apatia

Slide 19

Prawidłowo zestawiona dieta dla młodzieży powinna dostarczać: 10-15 energii z białka 30 energii z tłuszczu 55-60 energii z węglowodanów

Slide 20

Skąd bierze się energia? Energia bierze się z 4 składników pokarmowych: węglowodanów tłuszczów białek Każdy z tych składników rozkładając się w organizmie dostarcza określonej ilości energii, którą mierzymy w kilokaloriach(kcal): 1 g węglowodanów 4,1kcal, 1 g białka 4,1 kcal , 1 g tłuszczów 9,3 kcal

Slide 21

Rozkład posiłków w ciągu dnia Dobowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu 100 Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. I Śniadanie: 20-25 2. II śniadanie: 15-20 3. Obiad: 35-40 4. Podwieczorek: 5. Kolacja: 5-10 10-15 Przynajmniej jeden posiłek powinien być spożyty w szkole

Slide 22

Dżul i kaloria 1 kaloria [cal] jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 [g] wody o 1 stopień Celsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery. Podstawową jednostką energii w międzynarodowych układzie SI jest Jul (Dżul) - [J] 1 kilokaloria [kcal] 1000 [cal] 1 kilojul [kJ] 1000 [J] 1 [kcal] 4,184 [kJ]

Slide 23

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne w [kcal]: młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800

Slide 24

Fast food Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji błonnika, witamin i minerałów.

Slide 25

Dlaczego sięgamy po fast food? Powody: brak czasu wygoda niska cena szybkie zaspokojenie głodu atrakcyjność, aromatyczność, szeroki wybór

Slide 26

Poznajmy, zatem niekorzystne aspekty żywności typu fast-food. Na każde 100 g spożytego fast-fooda przypada około 500 kcal. I tak, zjadając na przykład całą pizzę ważącą ok. 500 g dostarczamy sobie 2500 kcal. Nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi średnio 2000 kcal dla kobiet i 2500 kcal dla mężczyzn Jak widać jeden posiłek typu fast-food pokryje nasze całodzienne zapotrzebowanie na energię.

Slide 27

Szybka żywność nie jest zdrowa również ze względu na swój skład chemiczny. Wysoka wartość kaloryczna wynika głównie z bardzo dużej zawartości tłuszczu w tych produktach. Co gorsza jest to zazwyczaj tłuszcz zwierzęcy, w dodatku ukryty. Co to oznacza? Jedząc hamburgera czy hot-doga wydaje nam się, że produkty te nie zawierają dużej ilości tłuszczu, gdyż nie jest on widoczny gołym okiem, tak jak na przykład w boczku. Tłuszcz w produkcie, został dodany podczas obróbki technologicznej. Pozornie chude mięso np. w hamburgerze okazuje się zawierać nawet 50 tłuszczu!

Slide 28

Tłuszcze zwierzęce spożywane w nadmiarze mogą doprowadzić nie tylko do otyłości, ale również do pogorszenia stanu naszego zdrowia. Wpływają one na podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi powodując jego odkładanie w naczyniach krwionośnych. Sytuacja taka stwarza ogromne ryzyko powstania choroby wieńcowej i może doprowadzić nawet do zawału serca.

Slide 29

Przyjrzyjmy się teraz kolejnym składnikom odżywczym węglowodanom. W żywności typu fast-food znajdują się właściwie wyłącznie mocno przetworzone węglowodany. Ukrywają się one w bułkach do hamburgerów, hot-dogów, gyrosa, zapiekanek, cieście do pizzy, frytkach. Stanowią one źródło bardzo szybko przyswajalnej energii, a spożywanie ich w nadmiarze powoduje, że zostają przekształcone w tłuszcz i zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Mocno przetworzona żywność zawiera także znaczne ilości soli. Spożywanie jej w dużych ilościach powoduje zatrzymanie wody w organizmie i prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.

Slide 30

10 zasad żywieniowych 1. 2. 3. 4. Jedz co najmniej 5 posiłków dziennie Zawsze jedz śniadanie- jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i pierwszy paliwo dla twojego organizmu po nocnej odbudowie twój samochód potrzebuje paliwa, oleju, płynów chłodzących by działać na najwyższych obrotach Jedz jak najmniej przetworzone produkty, jeśli to możliwe jedz tylko to co jest naturalne, zapomnij o gotowych daniach i konserwach Przestań solić dania- żywność którą jemy na codzień jest naszpikowana solą a jej nadmiar w organizmie powoduje podwyższenie ciśnienia i wiele innych nieciekawych rzeczy

Slide 31

5. Jedz jak najwięcej warzyw są najlepszym źródłem witamin , minerałów oraz antyoksydantów , które chronią twoje stawy przed starzeniem się 6. Nie jedz nic co najmniej na 1,5 godziny przed treningiem 7. Miej zawsze wodę mineralną lub napój izotoniczny na treningu co najmniej 1,5 litra8. Po treningu zjedz posiłek złożony z węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym- np. banany, miód 9. Nie jedz fastfoodów- ich szkodliwość została udowodniona w setkach prac naukowych 10. Staraj się jeść co najmniej co 2-3 godziny aby twój organizm miał regularne dostawy energii przez cały dzień

Slide 32

SPRAWDŹ, CZY MASZ PRAWIDŁOWĄ MASĘ CIAŁA BMI (Body Mass Index) wskaźnik masy ciała BMI masa ciała (kg) wzrost (m)2 niedowaga (BMI 18,5) prawidłowa masa ciała (BMI 20 - 25) nadwaga (BMI 25 - 29,9) otyłość (BMI 30 - 39,9) otyłość dużego stopnia (BMI 40)

Slide 33

Przykładowe obliczanie BMI Ważysz 55 kg Twój wzrost, to 160 cm (czyli 1,6 m) A teraz licz ! BMI 55 : (1,6)2 BMI 55 : 2,56 BMI 21,48

Slide 34

NOTATKA 1. Dieta sposób żywienia uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. 2. W skład pokarmów wchodzą podstawowe składniki odżywcze: . białka, . węglowodany (cukry), . tłuszcze, . witaminy, . składniki mineralne.

Slide 35

3. Białka stanowią główny składnik budulcowy wszystkich tkanek ustroju człowieka. Dobrym źródłem białka są: jaja, mleko i jego przetwory, sery oraz mięso czerwone - wołowina , wieprzowina, baranina (najlepiej chude), mięso białe - drób, ryby (bez skóry), soja, groch, fasola.

Slide 36

4. Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Dzielą się na: . proste - wchłaniane w krótkim czasie po spożyciu i dające szybki, krótkotrwały zastrzyk energii (glukoza, fruktoza) . złożone - wchłaniane zdecydowanie wolniej i dostarczające energii w dłuższym okresie czasu (skrobia, błonnik) Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są: produkty zbożowe - pieczywo (najlepiej gruboziarniste, razowe), makarony, płatki owsiane, ryż (najlepiej pełnoziarnisty - niełuskany), kasze (gryczana, jęczmienna).

Slide 37

5. Tłuszcze dostarczają ponad dwukrotnie więcej energii niż białka czy węglowodany i są nośnikiem witamin, tzw. rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Dzielimy je na: nasycone nienasycone Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nie są syntetyzowane w ustroju człowieka, dlatego muszą być dostarczone z pożywieniem. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 23 wszystkich spożywanych tłuszczów.

Slide 38

6. Witaminy dzielą się na: rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, i K) rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C) Najlepszym źródłem witaminy C są surowe owoce (dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe) i warzywa (kapustne), witamin A, E, D: jaja, mleko, masło, ryby morskie, oleje roślinne, witamin z grupy B: gruboziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, naturalne płatki zbożowe, kasze) mleko, mięso, ryby, jaja, ciemnozielone rośliny liściaste oraz strączkowe.

Slide 39

7. Składniki mineralne to pierwiastki chemiczne spełniające w ustroju różnorodne funkcje. W tej grupie można wyróżnić: . makroelementy np. wapń, magnez, potas . mikroelementy np. żelazo, cynk, miedź, jod

Slide 40

8. Każda dieta powinna być dobrana w zależności od: . płci, . wieku, . masy ciała, . rodzaju aktywności fizycznej, . stanu zdrowia.

Slide 41

9. Diety lecznicze i zdrowotne: . dieta niskosodowa, zalecana w nadciśnieniu tętniczym . dieta niskocukrowa, zalecana w zrzucaniu wagi . dieta ubogotłuszczowa, niskocholesterolowa, zalecana w schorzeniach naczyń wieńcowych . dieta bezglutenowa, stosowana w glutenozależnej chorobie trzewnej

Slide 42

10. Nieprawidłowa dieta powoduje: . niedobory witamin, soli mineralnych i innych składników . przedwczesne starzenie . osłabienie organów wewnętrznych, choroby . wysoki poziom toksyn i tkanki tłuszczowej . brak energii i sił do życia, depresja, irytacja, apatia

Slide 43

11. Prawidłowo zestawiona dieta dla młodzieży powinna dostarczać: 10-15 energii z białka 30 energii z tłuszczu 55-60 energii z węglowodanów

Slide 44

12.Energia bierze się z 4 składników pokarmowych: węglowodanów tłuszczów białek Każdy z tych składników rozkładając się w organizmie dostarcza określonej ilości energii, którą mierzymy w kilokaloriach(kcal): 1 g węglowodanów 4,1kcal, 1 g białka 4,1 kcal , 1 g tłuszczów 9,3 kcal

Slide 45

13. Jedna kaloria [cal] jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 [g] wody o 1 stopień Celsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery. Podstawową jednostką energii w międzynarodowych układzie SI jest Jul (Dżul) - [J] 1 kilokaloria [kcal] 1000 [cal] 1 kilojul [kJ] 1000 [J] 1 [kcal] 4,184 [kJ]

Slide 46

14. Dobowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu 100 Posiłek Procent dobowego zapotrzebowania na energię 1. I Śniadanie: 20-25 2. II śniadanie: 15-20 3. Obiad: 35-40 4. Podwieczorek: 5. Kolacja: 5-10 10-15

Slide 47

15. Obliczanie BMI. BMI masa ciała (kg) wzrost (m)2 . niedowaga (BMI 18,5) . prawidłowa masa ciała (BMI 20 - 25) . nadwaga (BMI 25 - 29,9) . otyłość (BMI 30 - 39,9) . otyłość dużego stopnia (BMI 40)

Dane:
  • Liczba slajdów: 47
  • Rozmiar: 2.11 MB
  • Ilość pobrań: 974
  • Ilość wyświetleń: 10139
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie