Biologia

Zdrowe odżywianie

6 lat temu

Zobacz slidy

Zdrowe odżywianie - Slide 1
Zdrowe odżywianie - Slide 2
Zdrowe odżywianie - Slide 3
Zdrowe odżywianie - Slide 4
Zdrowe odżywianie - Slide 5
Zdrowe odżywianie - Slide 6
Zdrowe odżywianie - Slide 7
Zdrowe odżywianie - Slide 8
Zdrowe odżywianie - Slide 9
Zdrowe odżywianie - Slide 10
Zdrowe odżywianie - Slide 11
Zdrowe odżywianie - Slide 12
Zdrowe odżywianie - Slide 13

Treść prezentacji

Slide 1

II A Ł W A P A N I A J K A . I L IM OWN U S A P M D A U A J J I Z W A I L N O GI M A K S L O P O T A L E B A Z I

Slide 2

O W O R D Z E O I N W Z O C A OR M L S O K I

Slide 3

DEKALOG ZDROWEGO ODŻYWIANIA 1. Jedz regularnie minimum 3 posiłki dziennie w tym koniecznie  śniadanie.  2. Dbaj o urozmaicanie diety.  3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku.   4. Używaj tłuszczów roślinnych. Ogranicz ilości spożywanego  tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło.   5. Jedz warzywa i owoce codziennie.  6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych.  7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie.   8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych  ilościach.  9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy. 10.Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe,  bez dodatku cukru.   Nie zapominaj też o ćwiczeniach !!

Slide 4

ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE zapotrzebowanie kaloryczne - jest niezbędne do prawidłowego ułożenia diety. Jednak zanim je policzysz pamiętaj, że bardzo ważne jest utrzymywanie właściwych proporcji między białkami, tłuszczami i węglowodanami. Nie wolno zapominać również o witaminach i składnikach mineralnych (tracisz je wraz z potem).

Slide 5

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

Slide 6

WITAMIN Y A jaja , mleko, ser żółty. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu ,kurza ślepotę, schorzenia skóry B6 drób, jaja, mleko, fasola, groch. NIEDOBÓR POWODUJE stany zapalne skóry , nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. B11- szpinak , sałata , brokuły , groch , pomidor. Niedobór powoduje anemię , zaburzenia rozwoju płodu B12 wątroba , ryby , jaja , sery , mleko . Niedobór powoduję anemię , zaburzenia układu nerwowego C- owoce cytrusowe , kiwi , papryka , natka pietruszki . Krwawienie dziąseł i wypadanie zębów , trudne gojenie ran. D- tran , mleko , ser biały , jaja. Niedobór powoduje zniekształcenie kości u dzieci , łamliwość kości u dorosłych.

Slide 7

RUCH MOŻE ZASTĄPIĆ WIĘKSZOŚĆ LEKARSTW, ŻADEN LEK NIE ZASTĄPI Wysiłek fizyczny to nie tylko najbardziej efektywna metoda na spalenie kalorii, ale też sposób na przyspieszenie przemiany RUCHU. materii! Aby miał takie działanie, trzeba ćwiczyć regularnie, najlepiej co drugi dzień, przez co najmniej pół godziny.  ruch obniża też ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie krwi, co wspomaga pracę mięśnia sercowego i pozwala dotlenić wszystkie narządy. Ma również bardzo pozytywny wpływ na zestresowanych: łagodzi napięcie, powoduje wydzielanie się endorfin, zwanych też hormonami szczęścia - ich działanie jest często porównywane do morfiny, bowiem poprawia samopoczucie

Slide 8

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE Wiek - u dzieci szybko rośnie największe w wieku dojrzewania ,potem stopniowo spada. Płeć u mężczyzn większe niż u kobiet Rodzaj pracy większe u osób pracujących fizycznie Pora roku- zimą większe niż latem Klimat większe w chłodnym klimacie

Slide 9

ZABURZENIA ODŻYWIANIA Gdy ciężar ciała wzrośnie w znacznym stopniu mamy do czynienia z otyłością. Duża ilość tłuszczów w organizmie źle wpływa na stan naczyń krwionośnych . Nadmierny ciężar ciała jest też przyczyną chorób stawów i powstawanie wad kręgosłupa. Anoreksja czyli tak zwany jadłowstręt psychiczny. Ludzie chorzy maja niską samoocenę uważają że są zbyt grubi i czują do siebie niechęć . Bulimia objawia się napadami żarłoczności . Osoby chore jedzą ogromną ilość pożywienia .

Slide 10

DIETA Pełnowartościowa Pokarm zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne , są pochodzenia zwierzęcego . Należą do niech mięso, jaja, mleko i sery Dieta pełnowartościowa opiera się na pokarmach świeżych i nieprzetworzonych, produktach pełnoziarnistych, kaszach, roślinach strączkowych oraz rybach. Dzięki takiej diecie do organizmu dostarczane są niezbędne, w pełni wartościowe  Niepełnowartościowa Pokarm nie zawierający wszystkich niezbędnych aminokwasów nazywanych niepełnowartościowymi

Slide 11

PRZYKŁADOWE POSIŁKI Śniadanie: 2 łyżki muesli, kubeczek jogurtu naturalnego 0 II Śniadanie: kromka razowca z margaryną, plaster szynki, sałata Obiad: dzwonko grillowanego łososia, sałatka z pomidora i cebuli Podwieczorek: kisiel wiśniowy Kolacja : bułka pełnoziarnista z twarożkiem i szczypiorkiem Pamiętaj by wypijać 1,5 l wody .

Slide 12

ŻRÓDŁA : www.polki.pl.dieta www.polskatimes.pl www.ozled.pl www.herk.pl Książka pt. Puls życia Książka pt. Bliżej biologii

Slide 13

O K I N ĘK I DZ C E UJ EM Y

Dane:
  • Liczba slajdów: 13
  • Rozmiar: 4.34 MB
  • Ilość pobrań: 33
  • Ilość wyświetleń: 5503
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie