Biologia

Wiem co jem

5 lat temu

Zobacz slidy

Wiem co jem - Slide 1
Wiem co jem - Slide 2
Wiem co jem - Slide 3
Wiem co jem - Slide 4
Wiem co jem - Slide 5
Wiem co jem - Slide 6
Wiem co jem - Slide 7
Wiem co jem - Slide 8
Wiem co jem - Slide 9
Wiem co jem - Slide 10
Wiem co jem - Slide 11
Wiem co jem - Slide 12

Treść prezentacji

Slide 1

Wiem co jem mgr Ewa Wdowicz

Slide 2

Piramida zdrowia

Slide 3

Piramida Zdrowego Żywienia została stworzona po to, aby w łatwy sposób określić jakie produkty należy jeść często, a jakie rzadziej. Piramida ma przypominać również o tym, aby być aktywnym fizycznie każdego dnia i wybierać jedynie zdrowe produkty. 30 kwietnia 2008 w gimnazjum nr 44 odbył się Dzień Zdrowia.

Slide 4

Produkty Zbożowe Spraw, aby połowę z nich stanowiło pieczywo pełnoziarniste. Na śniadanie spożywaj pełnoziarniste pieczywo. Pamiętaj, że nie każdy ciemny chleb jest pełnoziarnisty, dlatego najlepiej zawsze dokładnie sprawdzaj listę składników. Pieczywo pełnoziarniste jest rozwiązaniem lepszym, niż pieczywo lekkie, ponieważ zawiera więcej błonnika pokarmowego. Przy spożywaniu chleba najważniejsze jest, aby dodatek jaki się z nim je nie był wysokokaloryczny. Wszystkie uczennice chętnie wzięły się do

Slide 5

Owoce Owoce to naturalne słodycze są słodkie i przepyszne. Sięgaj po nie, kiedy masz ochotę na przekąskę i zastępuj nimi niezdrowe chipsy lub słodycze. Owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, ale pamiętaj, że zawierają też dużo cukru, który w nadmiernych ilościach może być niekorzystny dla organizmu. Uczennice klas 1A i 1C proponują sałatki

Slide 6

Mleko i jego przetwory. Sięgaj po mleko, ponieważ jest bo źródłem wapnia. Wapń jest niezbędnym składnikiem budowy kości, dlatego bardzo ważne jest, aby w młodym wieku spożywać dużo produktów mlecznych. Zawsze sprawdzaj etykietę na opakowaniach produktów mlecznych, ponieważ ważne jest aby mleko, jogurty i ser były niskotłuszczowe. Pyszna sałatka po grecku.

Slide 7

Warzywa Pokoloruj swój talerz dzięki zawartości różnorodnych, smacznych warzyw. Najlepiej jeść surowe warzywa w kolorze pomarańczowym i ciemnozielonym, które smakują wyśmienicie i są podstawowym źródłem witamin i minerałów. Na zdrowie!

Slide 8

Mięso, jaja, orzechy i nasiona strączkowe Spożywaj chude mięso, które jest bogate w białko. Jedz chude mięso lub mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Wybieraj dania pieczone, gotowane lub grillowane nie smażone. Pamiętaj, że cennym źródłem białka, korzystnego tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są również orzechy, ziarna, groch i fasola. Jedz przekąski w postaci surowych warzyw, suszonych owoców i nasion.

Slide 9

Tłuszcz Tłuszcze nie są żadną grupą pokarmową, ale są niezbędnym składnikiem dla zachowania dobrego zdrowia. Najlepiej jest dostarczać organizmowi tłuszcz, poprzez spożywanie ryb, nasion, orzechów i płynnych olejów (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy). Humory i apetyt

Slide 10

Aktywność fizyczna Musisz odnaleźć równowagę między jedzeniem i aktywną zabawą. Częściej się ruszaj przynajmniej 60 minut w większość dni tygodnia. Nie musisz wykonywać męczących ćwiczeń, możesz chodzić na spacery, jeździć na rowerze, tańczyć itp. Tańcz, gdy zagra muzyka.

Slide 11

Słodycze Ograniczaj spożycie słodyczy. Jeśli już sięgasz po słodycze i po napoje gazowane wybieraj te, które mają niską zawartość cukru i innych słodkich dodatków. Zapraszamy do degustacji.

Slide 12

Zdrowa żywność podstawą zdrowia człowieka.

Dane:
  • Liczba slajdów: 12
  • Rozmiar: 5.18 MB
  • Ilość pobrań: 48
  • Ilość wyświetleń: 4426
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie