Kuchnia francuska

Liczba slajdów:
15
Autor:
Beata Woźniak
Rozmiar:
1.17 MB
Ilość pobrań:
33
Ilość wyświetleń:
4083
Kuchnia francuska - Slajd 14
Kuchnia francuska - Slajd 0
Kuchnia francuska - Slajd 1
Kuchnia francuska - Slajd 2
Kuchnia francuska - Slajd 3
Kuchnia francuska - Slajd 4
Kuchnia francuska - Slajd 5
Kuchnia francuska - Slajd 6
Kuchnia francuska - Slajd 7
Kuchnia francuska - Slajd 8
Kuchnia francuska - Slajd 9
Kuchnia francuska - Slajd 10
Kuchnia francuska - Slajd 11
Kuchnia francuska - Slajd 12
Kuchnia francuska - Slajd 13
Kuchnia francuska - Slajd 14
Kuchnia francuska - Slajd 0

Treść prezentacji

1
Przygotowała uczennica : Beata Woźniak I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
2
Kuchnia francuska Jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska
3
Z czym ją kojarzymy? Najczęściej kojarzona jest z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska
4
Śniadanie: składa się z: bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem kawy lub czekolady Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska
5
Obiad Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska
6
Kolacja Spożywana jest dość późno - między 20 a 22 Głównym posiłkiem dnia, dla typowego Francuza, jest obfita kolacja składająca się z co najmniej trzech potraw. Pierwszą są przystawki hors doeuvre do których zaliczyć możemy: zupę, sałatkę, danie z jaj lub terrine. Następną potrawą jest danie główne le plat, w którego skład wchodzą: ryba, mięso, drób, podawane zwyczajowo z sosem, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i warzywami lub sałatką. Po zjedzeniu dania głównego, podaje się również sery ilub deser. . Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska
7
Potrawą tradycyjną francuzów jest ser Źródło: https:www.google.plsearch? qfrancjatosmakoszser C3B3wsourcelnmstbmischsaXei6u KwUeubCczhtQb8joCYBgved0CAcQAUoAQ biw1252bih546
8
Francja jest największym producentem win Źródło: http:francja.evoyage.plfrancjawinazdjeciewinofrancuskie2.html
9
Ciekawostki Do jednych z najdroższych win francuskich zaliczamy Château Pétrus Pomerol, które jest produkowane w apelacji AOC Pomerol we Francji w 95 ze szczepu merlot. To właśnie to wino było uznawane przez niemal 20 lat za najdroższe na świecie. Dla zainteresowanych, w Polsce można kupić rocznik 2005 Chateau Petrus (0,7l) za jedyne 27 900zł, natomiast rocznik 2008 kosztuje tylko 21 000zł. Niezwykłość tego wina polega na tym, że produkowane jest w niewielkiej winnicy, a zbiór v winogron następuje w ciągu jednego dnia, pod warunkiem, że winogrona osiągną optymalną kwasowość, dojrzałość i koncentrację. - Francuzi piją obecnie średnio 57 litrów wina rocznie, co i tak jest niewielką ilością w porównaniu z rokiem 1965 kiedy to wypijali rocznie 160 litrów - Francja wraz z Włochami i Hiszpanią produkuje około 50 całego wina na świecie! Źródło:http:francja.evoyage.plfrancjawina.html
10
Najdroższe wino Źródło: http:francja.evoyage.plfrancjawinazdjeciewinofrancuskie2.html
11
Dania Francuskie Kaczka z pigwą Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskakaczkapigwakaczkapigwa.h
12
Omlet ze szparagami francuski Omlet francuski przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskaomletfrancuskiomletfrancuski.html
13
Tarta francuska Klasyczne ciasto kruche na tarte francuską, proste do wykonania z niewielu składników. Można podawać z dowolnym wypełnieniem: kremem, masą tortową, budyniem, owocami świeżymi lub z puszki, galaretką owocową. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskatartatarta.html
14
Sałatka z łososia i szparagów Wykonanie: -Robię sos musztardowy, ucierając mikserem żółtko na parze z musztardą i masłem na gładką masę. -Mieszam ze śmietaną, dodaję ocet, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła. -Szparagi obieram, odcinam końcówki, solę. - Smażę je na wolnym ogniu, na suchej grilowej patelni, pod koniec dodając 1 łyżkę masła. -Łososia solę, posypuję pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. -Griluję obok szparagów. -Rodzynki namaczam i chwilę griluję na patelni razem z kaparami. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskafrancuskiobiad.html
15
Dziękuję za uwagę

Mogą Cię zainteresować

Francja - Slajd 1

Francja

Francja
Ekspresjonizm francuski - Slajd 1

Ekspresjonizm francuski

Ekspresjonizm francuski
Sery Francuskie - Slajd 1

Sery Francuskie

Sery Francuskie
Impresjonizm - Slajd 1

Impresjonizm

Impresjonizm

O stronie

Świat prezentacji to vortal zawierający prezentacje multimedialne przeznaczone nie tylko dla uczniów, ale i nauczycieli. Tylko w naszym vortalu znajdziesz ogrom wiedzy przedstawiony na slajdach prezentacji. Dzięki nam łatwiej przygotujesz się do lekcji czy odrobisz zadanie domowe. Prezentacje podzielone są na kategorię aby łatwiej było Ci odnaleźć to czego szukasz. Nazwy kategorii odpowiadają nazwą przedmiotów szkolnych. Dzięki nam zapomnisz czym jest pracochłonne przygotowywanie prezentacji i ściągniesz "gotowca".

Ostanio dodane

2017 © Wszystkie prawa zastrzeżone

Używamy plików cookies, aby dostosować zawartość strony do Twoich preferencji i oczekiwań oraz zapewnić Ci wygodę podczas przeglądania strony www. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Co to są ciasteczka?