Slide 1
JESIEŃ
Slide 2
JESIEŃ Przynosi deszcze, szarugi, dzień krótki, a wieczór długi. Perkoza wysyła za morze, a jeża usypia w norze.
Slide 3
JESIEŃ Słońce nie grzeje już tak mocno, ale dni są jeszcze ciepłe. Nazywamy je złotą jesienią. Z owoców i warzyw robimy różne przetwory na zimę. Z drzew spadają kolorowe liście. Ogrody, pola, łąki i lasy stopniowo pustoszeją i cichną. Jesienne miesiące to: Wrzesień, Październik i Listopad. WRZESIEŃ 23 PIERWSZY DZIEŃ JESIENI
Slide 4
JESIENIĄ: W ogrodach trwa zbiór warzyw Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców, z których robione są rozmaite przetwory Lasy pełne są grzybów W parkach owocują drzewa, z których spadają różnokolorowe liście Zwierzęta gromadzą zapasy na zimę, a ptaki przygotowują się do odlotu do ciepłych krajów
Slide 5
WARZYWA KORZENIOWE Kończy się lato i na grządkach wyrosły piękne warzywa, które należy zebrać zanim przyjdą przymrozki. marchew burak pietruszka Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń.
Slide 6
WARZYWA OWOCOWE Światło, powietrze, woda oraz odpowiednia temperatura są roślinie niezbędne, aby mogła rosnąć i owocować. papryka fasola dynia Częścią jadalną tych warzyw są owoce.
Slide 7
WARZYWA LIŚCIOWE Roślina składa się z części nadziemnej i podziemnej. Część nadziemna to pęd, a podziemna korzeń. Łodyga utrzymuje liście, pąki, kwiaty i owoce. cebula por kapusta Częścią jadalną tych warzyw są liście.
Slide 8
OWOCE Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców. Najzdrowsze są owoce zerwane prosto z drzewa, jednak przed jedzeniem trzeba je zawsze umyć. jabłka śliwki gruszki winogrona
Slide 9
PRZETWORY OWOCOWOWARZYWNE Warzywa i owoce są smaczne i zdrowe. Jesienią robi się z nich różne przetwory soki, kompoty, dżemy, przeciery i mrożonki.
Slide 10
GRZYBY JADALNE Borowik szlachetny Maślak zwyczajny Koźlarz czerwony Mleczaj rydz
Slide 11
GRZYBY TRUJĄCE Muchomor czerwony Muchomor sromotnikowy Nie niszczmy tych grzybów. Grzyby trujące dla człowieka są pożyteczne dla lasu! Maślanka wiązkowa
Slide 12
JESIENNE DRZEWA W słoneczne dni można brodzić po kolorowych liściach. Pod drzewami znajdziemy różne owoce i nasiona. Kasztany pod kasztanowcem Noski pod klonem
Slide 13
Korale jarzębiny pod jarzębiną Żołędzie pod dębem
Slide 14
ZAPASY NA ZIMĘ Jesienią wiewiórka gromadzi zapasy nie tylko w dziupli, ale i w gnieździe. Ma zwyczaj zagrzebywania owoców i nasion w różnych miejscach. Na pożywienie kreta składają się głównie dżdżownice, zgromadzone wcześniej w jego kopcu.
Slide 15
PTAKI ODLATUJĄCE DO CIEPŁYCH KRAJÓW bocian dzikie gęsi jaskółka dudek
Slide 16
KONIEC Opracowanie: Dorota Kapela
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!