Język Francuski

Sery Francuskie

6 lat temu

Zobacz slidy

Sery Francuskie - Slide 1
Sery Francuskie - Slide 2
Sery Francuskie - Slide 3
Sery Francuskie - Slide 4
Sery Francuskie - Slide 5
Sery Francuskie - Slide 6
Sery Francuskie - Slide 7
Sery Francuskie - Slide 8
Sery Francuskie - Slide 9
Sery Francuskie - Slide 10
Sery Francuskie - Slide 11
Sery Francuskie - Slide 12
Sery Francuskie - Slide 13
Sery Francuskie - Slide 14
Sery Francuskie - Slide 15
Sery Francuskie - Slide 16
Sery Francuskie - Slide 17

Treść prezentacji

Slide 1

Sery Francuskie Prezentacja Wilk Przemysław

Slide 2

Banon Zasadniczo jest to ser kozi, choć spotyka się też wersję z mleka krowiego. Banon wytwarzany jest z surowego mleka: krowiego (przez cały rok) lub koziego (od wiosny do jesieni, kozy rasy prowansalskiej). Kozy te pasą się na wzgórzach w regionie przez okres co najmniej 210 dni w roku. Średnica tego okrągłego sera powinna mieć 6 - 7 cm, waga 90 - 120 g, a zawartość tłuszczu - 45. Posiada delikatną skórkę.

Slide 3

Brie Brie odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o lekkim zapachu pleśni i dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Ser tego typu produkuje się w wielu krajach, lecz nazwa Brie zarezerwowana jest wyłącznie dla tych produkowanych w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. .

Slide 4

Camembert Camembert miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi w departamencie Orne, w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera. Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Oryginalny Camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w papier i pudełko.

Slide 5

Fourme Pochodzi z Owernii. Przerośnięty niebieską pleśnią, lekko pikantny, z orzechowym posmakiem, ma bardziej zwarty miąższ i łagodniejszy smak i zapach niż większość serów pleśniowych. Świetny do zielonej sałaty z dodatkiem orzechów i owoców.

Slide 6

Coulommiers Coulommiers rodzaj francuskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Pojedyncza sztuka waży około 350 gramów i ma 45-50 tłuszczu w suchej masie. Ten ser jest zaliczany do serów miękkich oraz podpuszczkowych. W smaku ser coulommiers jest dość delikatny, mleczny, lekko grzybowy. Wnętrze twardsze, im bliżej skórki, tym bardziej lejące się. Skórka śnieżnobiała.

Slide 7

Munster Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

Slide 8

Roquefort Roquefort fr., (wym. rokfor) ostry ser owczy, niebieskawy, żyłkowany, wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był już wysoko ceniony przez starożytnych Rzymian i wspomniany przez Pliniusza Starszego w Historia naturalis.

Slide 9

Neufchâtel Neufchâtel - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów dojrzewających, miękkich oraz podpuszczkowych. Ser neufchâtel ma bardzo przyjemny zapach, a natomiast ma smak łagodny oraz delikatnie kwaskowaty.

Slide 10

Bleu de Bresse Bleu de Bresse odmiana francuskiego sera pleśniowego, produkowana z mleka krowiego w rejonie Alp. Jest uważany za jeden z najlepszych serów francuskich. . Ma kształt małego płaskiego cylindra, cienką błyszczącą skórkę i miąższ o miodowej barwie z delikatnymi niebieskimi żyłkami. Ma konsystencję kremową, podobną do sera brie, łatwo się rozsmarowuje. Skórka ma wyraźny zapach pieczarek.

Slide 11

Crottin de chavignol Mały wielki serek kozi znad Loary, doceniany przez amatorów serów z koziego mleka. Pomarszczona skórka szybko pokrywa się nalotem szaro-niebieskiej pleśni, a miąższ wysycha i twardniejąc nabiera pikantnego smaku. We Francji często opieka się go i podaje na zielonej sałacie z sosem vinaigrette. Albo po prostu z butelką dobrego wina, najlepiej również znad Loary.

Slide 12

Livarot Livarot rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Zaliczany do serów podpuszczkowych, miękkich oraz dojrzewających. Ser livarot nie jest serem ostrym, ale za to pikantnym. Ser livarot jest produkowany w miejscowości Livarot.

Slide 13

Le Rustique Le Rustique - francuski ser typu camembert). Miękki ser z pleśniową skórką, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, szczepiony grzybem Penicillium camemberti.. Średnia waga sera to 250 g, grubość - 2 cm, średnica - 11 cm. Im bardziej dojrzały, tym bardziej lejącą się posiada konsystencję. Charakterystyczną cechą tego produktu jest drewniane, okrągłe pudełko, w którym się go dystrybuuje z wizerunkiem konnego wozu mleczarskiego i napisem Fabriqué en Normandie.

Slide 14

Saint Paulin Saint Paulin jest kremowym, łagodnym, pół-miękkim serem francuskim wytwarzanym z pasteryzowanego mleka, pierwotnie wytwarzanym przez mnichów Trapistów. Ser ten podobny jest do havarti oraz sera esrom i jest często serwowany z owocami lub lekkim winem. Oryginalny Saint Paulin posiada żółtopomarańczową skórkę i dojrzewa około czterech tygodni.

Slide 15

St. Maure Gra jedną z głównych ról na festiwalach serów z koziego mleka. Tradycyjny ser z okolic Touraine, z charakterystyczną długą słomką włożoną do środka, służącą do podtrzymywania i napowietrzania wnętrza. Często posypany jest popiołem drzewnym. W miarę dojrzewania młody ser twardnieje, a delikatny kwaskowaty smak staje się intensywniejszy. Doskonale smakuje podany po prostu ze...

Slide 16

Morbier Nazwę zawdzięcza miasteczku Morbier znajdującemu się pomiędzy Paryżem i Genewą. Wytwarzany w górach Jury. Mleko z porannego udoju zabezpieczano posypując warstwą popiołu drzewnego i wieczorem dopełniano formę, tworząc ser o wadze około 8 kilogramów. Tradycja produkcji zachowana jest do dzisiejszego dnia, o czym świadczy ciemna linia popiołu rozdzielająca dwie części sera. Miękki...

Slide 17

Serdecznie dziękuje za poświęconą uwagę

Dane:
  • Liczba slajdów: 17
  • Rozmiar: 10.43 MB
  • Ilość pobrań: 88
  • Ilość wyświetleń: 5243
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie