Inne

Jesień

6 lat temu

Zobacz slidy

Jesień - Slide 1
Jesień - Slide 2
Jesień - Slide 3
Jesień - Slide 4
Jesień - Slide 5
Jesień - Slide 6
Jesień - Slide 7
Jesień - Slide 8
Jesień - Slide 9
Jesień - Slide 10
Jesień - Slide 11
Jesień - Slide 12
Jesień - Slide 13
Jesień - Slide 14
Jesień - Slide 15
Jesień - Slide 16

Treść prezentacji

Slide 1

JESIEŃ

Slide 2

JESIEŃ Przynosi deszcze, szarugi, dzień krótki, a wieczór długi. Perkoza wysyła za morze, a jeża usypia w norze.

Slide 3

JESIEŃ Słońce nie grzeje już tak mocno, ale      dni są jeszcze ciepłe. Nazywamy je złotą jesienią. Z owoców i warzyw robimy różne      przetwory na zimę. Z drzew spadają kolorowe liście. Ogrody, pola, łąki i lasy stopniowo     pustoszeją i cichną. Jesienne miesiące to: Wrzesień,     Październik i Listopad. WRZESIEŃ 23 PIERWSZY DZIEŃ JESIENI

Slide 4

JESIENIĄ: W ogrodach trwa zbiór warzyw Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców, z których robione są rozmaite przetwory Lasy pełne są grzybów W parkach owocują drzewa, z których spadają różnokolorowe liście Zwierzęta gromadzą zapasy na zimę, a ptaki przygotowują się  do odlotu do ciepłych krajów

Slide 5

WARZYWA KORZENIOWE Kończy się lato i na grządkach wyrosły piękne warzywa,  które należy zebrać zanim przyjdą przymrozki. marchew burak pietruszka Częścią jadalną tych warzyw jest korzeń.

Slide 6

WARZYWA OWOCOWE Światło, powietrze, woda oraz odpowiednia temperatura są  roślinie niezbędne, aby mogła rosnąć i owocować. papryka fasola dynia Częścią jadalną tych warzyw są owoce.

Slide 7

WARZYWA LIŚCIOWE Roślina składa się z części nadziemnej i podziemnej. Część  nadziemna to pęd, a podziemna  korzeń. Łodyga utrzymuje  liście, pąki, kwiaty i owoce. cebula por kapusta Częścią jadalną tych warzyw są liście.

Slide 8

OWOCE Sadownicy rozpoczynają zbiór owoców.  Najzdrowsze są owoce zerwane prosto z drzewa, jednak  przed jedzeniem trzeba je zawsze umyć. jabłka śliwki gruszki winogrona

Slide 9

PRZETWORY  OWOCOWOWARZYWNE Warzywa i owoce są smaczne i zdrowe. Jesienią robi się z nich różne przetwory  soki, kompoty,  dżemy, przeciery i mrożonki.

Slide 10

GRZYBY JADALNE Borowik szlachetny Maślak zwyczajny Koźlarz czerwony Mleczaj rydz

Slide 11

GRZYBY TRUJĄCE Muchomor czerwony Muchomor sromotnikowy Nie niszczmy tych grzybów.  Grzyby trujące dla człowieka   są pożyteczne dla lasu! Maślanka wiązkowa

Slide 12

JESIENNE DRZEWA W słoneczne dni można brodzić po kolorowych liściach.  Pod drzewami znajdziemy różne owoce i nasiona. Kasztany pod  kasztanowcem  Noski pod  klonem

Slide 13

Korale jarzębiny pod  jarzębiną Żołędzie pod  dębem

Slide 14

ZAPASY NA ZIMĘ Jesienią wiewiórka gromadzi zapasy  nie tylko w dziupli, ale i w gnieździe.  Ma zwyczaj zagrzebywania owoców i  nasion w różnych miejscach. Na pożywienie kreta  składają się głównie  dżdżownice, zgromadzone  wcześniej w jego kopcu.

Slide 15

PTAKI ODLATUJĄCE DO  CIEPŁYCH KRAJÓW bocian dzikie gęsi jaskółka dudek

Slide 16

KONIEC Opracowanie: Dorota Kapela

Dane:
  • Liczba slajdów: 16
  • Rozmiar: 2.84 MB
  • Ilość pobrań: 74
  • Ilość wyświetleń: 5524
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie