Biologia

Dieta wegetariańskiego biegacza

6 lat temu

Zobacz slidy

Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 1
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 2
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 3
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 4
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 5
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 6
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 7
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 8
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 9
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 10
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 11
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 12
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 13
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 14
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 15
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 16
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 17
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 18
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 19
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 20
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 21
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 22
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 23
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 24
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 25
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 26
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 27
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 28
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 29
Dieta wegetariańskiego biegacza - Slide 30

Treść prezentacji

Slide 1

Dieta wegetariańskiego biegacza Kuba Sobiecki, dietetyk, Instytut HAPPYMORE, Magazyn Vege

Slide 2

Co na to nauka? Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne: Dobrze zaplanowana dieta wegańska oraz inne rodzaje diet wegetariańskich są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa oraz dorastania, również dla sportowców. Craig i wsp., 2009

Slide 3

Sportowiec wegetarianin - czyli o co się martwimy Głównie o to, co u każdego wegetarianina : Białko (?) Energia Żelazo Wapń Cynk Witamina D Witamina B12 Rodriguez i wsp., 2009

Slide 4

Białko (?)

Slide 5

Białko roślinne vs zwierzęce Rada Żywności i Żywienia USA: Diety wegańskie, które zawierają dopełniające się białka roślinne, mogą zapewnić taką samą jakość białka, jak w przypadku białka zwierzęcego. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne: Komplementarne białka nie muszą być spożywane w trakcie jednego posiłku, a różne rodzaje aminokwasów, dostarczone z pożywieniem w ciągu całego dnia, zapewniają odpowiedni bilans azotowy u ludzi zdrowych. Celowe łączenie różnych produktów zawierających komplementarne białka nie jest konieczne. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, 2005; Craig i wsp., 2009

Slide 6

Białko (?) Spożycie białka wegan i wegetarian w krajach zachodnich zazwyczaj pokrywa i przekracza zapotrzebowanie organizmu na ten składnik odżywczy Brak niezbitych dowodów, że wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie (sic!) W praktyce zaleca się zwiększenie ilości w dietach sportowców Craig i wsp., 2009; Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, 2002; Rodriguez i wsp., 2009

Slide 7

Białko (?) Zapotrzebowanie na białko: 0,8 gkg masy ciała (98. centyl zdrowej, dorosłej populacji) 0,6 gkg masy ciała (50. centyl zdrowej, dorosłej populacji) Zalecenia dla: sportowców uprawiających sporty wytrzymałościowe: 1,2-1,4 g kg masy ciała wegetarianie 10: 1,3-1,5 g kg masy ciała Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, 2002; Rodriguez i wsp., 2009

Slide 8

Davis i wsp., 2003

Slide 9

Zwiększanie spożycia białka w praktyce Jest dużo łatwiejsze niż się wydaje! Przeciętna osoba - 65 kg (przykład): Zapotrzebowanie na energię 2000 kcal Zapotrzebowanie na białko 52 g Spożycie białka 65 g Energia z białka: 13

Slide 10

Zwiększanie spożycia białka w praktyce Ta sama osoba, trenująca sport wytrzymałościowy: Zapotrzebowanie na energię: 2800 kcal Zapotrzebowanie na białko 1,4 g x 65 91 g Energia z białka: 13 Oznacza to, że w przypadku tej osoby spożycie białka uległoby automatycznemu zwiększeniu wraz ze wzrostem spożycia energii.

Slide 11

Białko (?) Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne: Diety wegetariańskie zaspokajające potrzeby energetyczne i zawierające różnorodne roślinne produkty białkowe, takie jak produkty sojowe, inne rośliny strączkowe, zboża, orzechy i pestki, mogą zapewniać adekwatną ilość białka bez potrzeby stosowania żywności specjalnego przeznaczenia i suplementów. Craig i wsp., 2009

Slide 13

Energia Dieta wegeteriańska, a w szczególności wegańska, ma niższą gęstość energetyczną (skoncentrowanie energii w jednostce masy produktu) W przypadku bardzo intensywnych treningów, może to przyczyniać się do problemów z pokryciem zapotrzebowania na energię Rodriguez i wsp., 2009

Slide 14

Energia Najlepszym sposobem kontroli odpowiedniego spożycia energii jest utrzymywanie stałej masy ciała W przypadku problemów należy: Zwiększyć częstotliwość posiłków Stosować bardziej intensywne formy obróbki żywności (np. kotlety z roślin strączkowych zamiast całych roślin strączkowych) Rozważyć zwiększenie spożycia tłuszczu Rodriguez i wsp., 2009

Slide 15

Żelazo Dlaczego takie ważne? Niezbędne do tworzenia białek transportujących tlen Niedobory mogą powodować obniżenie sprawności mięśni, również w przypadku braku anemii Sportowcy - grupa szczególnie narażona na niedobory Głównie z powodu niewystarczającego spożycia energii, a co za tym idzie składników odżywczych Rodriguez i wsp., 2009

Slide 16

Wegetarianizm a żelazo Zawartość żelaza hemowego w produktach pochodzenia zwierzęcego 40 całości żelaza. Na diecie tradycyjnej ok. 85 żelaza jest spożywane w formie niehemowej. Częstotliwość występowania niedokrwistości jest taka sama wśród wegetarian jak u niewegetarian; wegetarianie mają niższe poziomy ferrytyny. Zalecenia dotyczące spożycia żelaza dla wegetarian są 1.8 x większe niż dla ogółu populacji. Ball i wsp., 1994; Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, 2002

Slide 17

Wegetarianizm a żelazo Teoretycznie wegetariańscy sportowcy są bardziej narażeni na niedobory Kobiety (menstruacja większe straty żelaza, wyższe zapotrzebowanie), długodystansowcy, nastolatki i wegetarianie powinni okresowo badać stężęnie ferrytyny Rodriguez i wsp., 2009

Slide 18

Wegetarianizm a żelazo Jak zapobiegać niedoborom? Spożywać pełne, niskoprzetworzone produkty roślinne, ze szczególnym uwzględnieniem roślin strączkowych i warzyw zielonolistnych Nie przekraczać 3-4 porcji produktów mlecznych dziennie (porcja szklanka mlekakubek jogurtu) Jeść owoce i warzywa (witamina C) w tych samych posiłkach co rośliny strączkowe, orzechy, pestki i produkty zbożowe (żelazo) Nie pić kawy i herbaty w trakcie posiłków

Slide 19

Wapń Wymaga najbardziej świadomego wyboru produktów ze wszystkich pierwiastków, aby pokryć na niego zapotrzebowanie Celuj w 1000-1300 mg dziennie Dieta wegańska wymaga w tym celu stosowania produktów fortyfikowanych w wapń - mlek roślinnych i tofu Weaver i wsp., 1999

Slide 20

Źródła wapnia poza mlekiem Produkty o zawartości 100-150mg wapnia (równowartość 13-12 szklanki mleka): 12 szklanki mleka roślinnego fortyfikowanego wapniem szklanka ugotowanych brokułów 2 szklanki surowej lub szklanka ugotowanej kapusty 2 szklanki ugotowanej brukselki mała główka sałaty rzymskiej 23 szklanki ugotowanej białej fasoli szklanki migdałów 10 suszonych fig 2 pomarańcze

Slide 21

Witamina D Badania z ostatnich lat wykazują, że w okresie jesienno-zimowym powinni suplementować ją wszyscy W mięśniach znajdują się jej receptory Badania sugerują, że odpowiedni stan odżywienia witaminą D może pozytywnie wpływać na wyniki sportowe Zalecana dawka od października do marca: 1000 IU2000 - 3000 IU Charzewska i wsp., 2010; Gilsanz i wsp., 2010; Ward i wsp., 2010; Holick i wsp., 2011

Slide 22

Witamina B12 NIE istnieją żadne znaczące roślinne źródła tej witaminy POWINNI ją suplementować wszyscy weganie i wegetarianie o niskim spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego Skutki uboczne braku suplementacji: Anemia Uszkodzenia układu nerwowego (część z nich nieodwracalna) Messina i wsp., 2011

Slide 23

Woda Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do optymalnej pracy organizmu w trakcie wysiłku Dobry wskaźnik - kolor moczu: przedział przezroczysty - lekko żółty jest najkorzystniejszy Messina i wsp., 2011

Slide 24

Woda - instrukcja obsługi 200-350 ml na 1-2h przed wysiłkiem 200-350 ml20 minut wysiłku (szczególnie 1h) Następnie 450-700 ml za każde 0,5 kg stracone podczas wysiłku Messina i wsp., 2011

Slide 25

Węglowodany i glikogen Zalecenia dla sportowców: 6-10 g węglowodanówkg masy ciała Znaczna część sportowców ma kłopoty z osiągnięciem tego poziomu (wyparcie węglowodanów przez białko i tłuszcz) Kompozycja diety wegetariańskiej sprzyja wysokiemu spożyciu węglowodanów i zazwyczaj nie wymaga pod tym względem specjalnych starań Rodriguez i wsp., 2009; Fogelholm, 2003

Slide 26

Węglowodany i glikogen Węglowodany dla maratończyków na 2 dni przed startem: 10-12 gkg masy ciała zalecana dieta bardzo wysokowęglowodanowa, niskotłuszczowa Burke, 2007

Slide 27

Posiłki przed i po biegu Posiłek przed treningiemstartem powinien być wysokowęglowodanowy i powinien być spożyty na tyle wcześnie, aby uzyskać uczucie komfortu w momencie rozpoczęcia wysiłku W przypadku biegaczy długodystansowych, moment oraz kompozycja posiłku po biegu nie ma krytycznego znaczenia Rodriguez i wsp., 2009

Slide 28

Wegetarianizm a wyniki Dostępne dane nie pozwalają na dokładne określenie wpływu wegetarianizmu na wyniki w sporcie Przeprowadzone do tej pory badania nie wykazują różnic pomiędzy wegetarianami a osobami na diecie tradycyjnej Craig i wsp., 2009; Nieman, 1999

Slide 29

Potencjalne korzyści Dieta gęsta odżywczo, oparta na pełnych produktach roślinnych może wspomagać funkcję układu odpornościowego (infekcje górnych dróg oddechowych są częste u biegaczy długodystansowych) Z tej perspektywy ważne są kwasy omega 3: Łyżka zmielonego siemienia lnianego lub 30g orzechów włoskich pokrywa zapotrzebowanie Do rozważenia: suplement DHA Fuhrman i wsp., 2010

Slide 30

Gęstość odżywcza 100 Surowe zielone, liściaste warzywa (sałata, jarmuż, szpinak, pietruszka) 97 Inne zielone warzywa (kapusta, brokuł, seler, cukinia) 50 Nie-zielone, nieskrobiowe warzywa (buraki, cebula, pomidory, kalafior, papryka) 48 Rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca) 45 Owoce 35 Warzywa skrobiowe (ziemniaki, dynia, marchew, kabaczek, pasternak) 22 Pełne ziarna (brązowy ryż, jęczmnień, proso, owies) 20 Surowe orzechy i pestki (migdały, pestki dyni i słonecznika, itp.) 15 Ryby 13 Odtłuszczony nabiał 11 Dziczyzna i drób 11 Jajka 8 Czerwone mięso 4 Pełnotłusty nabiał 3 Ser 2 Białe ziarna 1 Rafinowane oleje 0 Słodycze, cukier

Dane:
  • Liczba slajdów: 30
  • Rozmiar: 1.37 MB
  • Ilość pobrań: 13
  • Ilość wyświetleń: 4656
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie