Slide 1
SOLE MINERALNE
Slide 2
CO TO SĄ SOLE MINERALNE Nazwą sole mineralne określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową. Stanowią około 4 organizmu człowieka, przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapni i magnezu. Sole mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te, które występują w dużych ilościach, nazywamy makroelementami. Należą do nich: fosfor, wapń, sód i magnez. Każdy z tych pierwiastków pełni inną funkcję, a razem zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Innych minerałów potrzebujesz w małej ilości, dlatego nazywane są mikroelementami.
Slide 3
SKŁAD MAKROELEMENTÓW I MIKROELEMENTÓW W skład makroelementów zaliczamy: węgiel, tlen, wodór, azot, sód, potas, siarkę, magnez, fosfor, wapń i chlor W skład mikroelementów wchodzą: żelazo, cynk, mangan, miedź, jod, fluor, molibden, kobalt, bor, chrom i selen.
Slide 4
Makroelementy Makroelementy to pierwiastki występujące w organizmie w ilościach do kilku procent suchej masy. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów roślinnych i zwierzęcych. Dzienne zapotrzebowanie na makroelementy osoby dorosłej przekracza 100 mg.
Slide 5
MIKROELEMENTY Mikroelementy to substancje chemiczne, których zapotrzebowanie u ludzi wynosi poniżej 100 mg na dobę. Są odpowiedzialne m. in.: za nastrój, regulację pracy nerek czy serca, temperaturę ciała czy apetyt na seks. Decydują również o naszej wadze i urodzie, życiowej energii i sprawności mięśni.
Slide 6
ROLA SOLI MINERALNYCH Sole mineralne, podobnie jak witaminy, są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmów żywych. Muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ nasze ciała nie potrafią ich wyprodukować. Rola soli mineralnych w organizmie człowieka: sole mineralne są materiałem budulcowym (kości, zębów, skóry, włosów); wchodzą w skład: hemoglobiny, mioglobiny, tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP, enzymów; stanowią podstawę w gospodarce wodno-elektrolitowej; odgrywają podstawową rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej; są podwaliną pobudliwości nerwowo-mięśniowej.
Slide 7
SOLE MINERALNE W JEDZENIU Najwięcej soli mineralnych jest w: Wodzie Brokułach Szpinaku Ciemnym pieczywie
Slide 8
PRZYCZYNIE NIEDOBORU SOLI MINERALNYCH nieprawidłowe, nieurozmaicone odżywianie duża potliwość (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu) biegunka, nudności i wymioty nadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie płynów
Slide 9
SKUTKI NIEDONORU SOLI MINERALNYCH żelazo - anemia fluor - próchnica zębów jod - nieprawidłowe powiększenie tarczycy (wole), niedorozwój umysłowy wapń - łamliwość kości, choroby zębów fosfor - osłabienie, zmęczenie, łamliwość kości magnez - rozdrażnienie, zaburzenia koncentracji potas - zmęczenie, osłabienie mięśni sód - zmęczenie, osłabienie mięśni, niedociśnienie
Slide 10
NIEODPOWIEDNIA ILOŚĆ SOLI MINERALNYCH Nieodpowiednia ilość soli mineralnych w organizmie człowieka może prowadzić do różnych zaburzeń fizjologicznych takich jak: Biegunka; Nudności; Wymioty; Nadmierna potliwość; Nadmierne wydalanie; Zmniejszone przyjmowanie płynów.
Slide 11
STANY W KTÓRYCH PODAJE SIĘ SOLE MINERALNE W stanach niedoboru składników mineralnych W ciąży W trakcie karmienia piersią W czasie intensywnego wzrostu Podczas przeziębień Przy odwodnieniach Podczas stosowania diety niskobiałkowej W diecie wegetariańskiej, pozbawionej mięsa, jaj oraz mleka.
Slide 12
CO ZAPEWNIAJĄ SOLE MINERALNE ? Sole mineralne zapewniają prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Nadmiar sodu zatrzymuje wodę, prowadząc do nadciśnienia i obrzęków. Jeśli chcesz zachować zdrowie, ogranicz sól kuchenną. Jony sodu są głównym kationem zewnątrzkomórkowym i są konieczne do utrzymania potencjału czynnościowego błon komórkowych. Sód odgrywa pewną rolę w patogenezie niewydolności krążenia. Bierze udział w przewodzeniu przez neurony impulsów nerwowych, wpływa na ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, a także podwyższa stopień uwodnienia koloidów komórkowych. Potas jest niezbędny do pracy mięśni, nerwów i serca. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór powoduje groźne dla życia zaburzenia rytmu serca. Niedobór składników mineralnych bywa przyczyną zasłabnięć, skurczów łydek, uczuć kołatania i nieumiarkowanej pracy serca. Jedz banany, pomidory i ziemniaki, gdyż są bazą tych makroelementów.
Slide 13
ILOŚ SOLI MINERALNYCH W ORAGNIŹMIE W organizmie człowieka dorosłego przeciętnie znajduje się: Chloru - 90-100 gManganu - 10-20 mg Chromu - 1-6 mg Miedzi - 60-80 g Cynku - 1600-2300 mg Potasu - 110-140 mg Fosforu - 700-900 g Siarki - 120-200 g Jodu - 90-100 g Sodu - 90-100 d Kobaltu - 1,1-1,5 mg Wapnia - 1200 g Magnezu - 25-35 g Żelaza - 3500-4500 mg
Slide 14
KONIEC PREZENTACJI Pamiętajmy, aby zawsze jeść zdrowo, gdyż tylko takie jedzenie może w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu.
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!