Wychowanie fizyczne

Aktywność fizyczna

6 lat temu

Zobacz slidy

Aktywność fizyczna - Slide 1
Aktywność fizyczna - Slide 2
Aktywność fizyczna - Slide 3
Aktywność fizyczna - Slide 4
Aktywność fizyczna - Slide 5
Aktywność fizyczna - Slide 6
Aktywność fizyczna - Slide 7
Aktywność fizyczna - Slide 8
Aktywność fizyczna - Slide 9
Aktywność fizyczna - Slide 10
Aktywność fizyczna - Slide 11
Aktywność fizyczna - Slide 12
Aktywność fizyczna - Slide 13
Aktywność fizyczna - Slide 14
Aktywność fizyczna - Slide 15
Aktywność fizyczna - Slide 16
Aktywność fizyczna - Slide 17
Aktywność fizyczna - Slide 18
Aktywność fizyczna - Slide 19
Aktywność fizyczna - Slide 20
Aktywność fizyczna - Slide 21
Aktywność fizyczna - Slide 22
Aktywność fizyczna - Slide 23
Aktywność fizyczna - Slide 24
Aktywność fizyczna - Slide 25
Aktywność fizyczna - Slide 26
Aktywność fizyczna - Slide 27
Aktywność fizyczna - Slide 28
Aktywność fizyczna - Slide 29
Aktywność fizyczna - Slide 30
Aktywność fizyczna - Slide 31
Aktywność fizyczna - Slide 32
Aktywność fizyczna - Slide 33
Aktywność fizyczna - Slide 34
Aktywność fizyczna - Slide 35
Aktywność fizyczna - Slide 36
Aktywność fizyczna - Slide 37
Aktywność fizyczna - Slide 38
Aktywność fizyczna - Slide 39
Aktywność fizyczna - Slide 40
Aktywność fizyczna - Slide 41
Aktywność fizyczna - Slide 42
Aktywność fizyczna - Slide 43
Aktywność fizyczna - Slide 44
Aktywność fizyczna - Slide 45
Aktywność fizyczna - Slide 46
Aktywność fizyczna - Slide 47
Aktywność fizyczna - Slide 48
Aktywność fizyczna - Slide 49

Treść prezentacji

Slide 1

MIRELA BANY studentka WYDZIAŁU WYCHOWANIA FIZYCZNEGO I PROMOCJI ZDROWIA UNIWERSYTETU SZCZECIŃSKIEGO Aktywność fizyczna podstawowy warunek zdrowia

Slide 2

Aktywność fizyczna - jest to dowolna forma ruchu ciała lub jego części, spowodowana przez mięśnie szkieletowe, przy którym wydatek energii przekracza wartość energii spoczynkowej.

Slide 4

Aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy stanu zdrowia: zmniejsza czynność mięśnia sercowego, obniża ryzyko chorób sercowonaczyniowych, zwiększa ilość masy kostnej, chroni przed osteoporozą,

Slide 5

nasila spalanie kalorii, sprzyja obniżeniu masy ciała i utrzymaniu pożądanej wagi, prowadzi do wzrostu podstawowej przemiany materii, zmniejsza apetyt, pomaga w redukcji masy tłuszczowej ciała.

Slide 6

Wysiłek fizyczny powoduje mobilizację organizmu, przejawem jej są m.in. zmiany czynnościowe w obrębie układu krążenia.

Slide 7

Wpływ aktywności fizycznej na układ krążenia: zaopatrywanie tkanek w tlen oraz transport dwutlenku węgla w przeciwnym kierunku, dystrybucja energii cieplnej i ochrona organizmu przed przegrzaniem, transport substratów energetycznych z tkanki tłuszczowej i wątroby do mózgu i mięśni, transport metabolitów z tkanek, transport hormonów i innych związków biologicznie czynnych.

Slide 8

Aktywność fizyczna Wzrost tempa metabolizmu kwasów tłuszczowych Zredukowanie tkanki tłuszczowej U utrzymywania się nasilonego tempa przemiany materii jeszcze przez 48 godzin po zakończeniu wysiłku.

Slide 9

Jest to związane z działaniem hormonów wydzielanych w czasie wysiłku, m.in. insuliny. Stężenie tego hormonu zmniejsza się w czasie długotrwałej aktywności fizycznej nawet o 20-30.

Slide 10

W okresie wzrostu organizmu ruch jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym wszechstronny rozwój organizmu.

Slide 12

Aktywność fizyczna wpływa na kształtowanie prawidłowej postawy dziecka, rozwija takie cechy motoryczne jak: zwinność, zręczność, gibkość, szybkość, siłę i wytrzymałość

Slide 14

Aktywność fizyczna usprawnienie: - układu ruchowego - układów sterowania (układu nerwowego i dokrewnego) - zasilania (tj. układu oddechowego, sercowego i pokarmowego).

Slide 16

Kształtowanie zdolności psychomotorycznych dziecka: dobór ćwiczeń ruchowych - naturalnych form ruchu jak chód, bieg, skok, rzut, wspinanie, pełzanie

Slide 17

Kształtowanie siły dziecka: systematyczne ćwiczenia z obciążeniem, np. rzut piłką lekarską, bieg z pokony-waniem różnych przeszkód lub bez obciążenia

Slide 18

Kształtowanie gibkości dziecka: ćwiczenie wykonywane jest w danym stawie (np. ramiennym, kolanowym, biodrowym) bardziej, lub mniej obszernie

Slide 19

Znaczenie aktywności ruchowej dla rozwoju organizmu przejawia się również w sferze psychicznej i społecznej. Pozwala wyrabiać cechy, które są niezbędne w życiu dorosłego człowieka takie jak: równowaga emocjonalna, hart psychiczny, odporność na stresy

Slide 20

Aby aktywność ruchowa przyniosła odpowiednie efekty, powinna być systematyczna, a ćwiczenia wykonywane przez określony czas i z określoną intensywnością.

Slide 21

Zalecana dla dzieci i młodzieży minimalna dawka aktywności ruchowej to: jedna godzina dzienne dowolnego typu ruchu o zwiększonej intensywności, czyli takiej, aby bicie serca i oddech były przyśpieszone i wywołane zostało uczucie gorąca.

Slide 22

Zapotrzebowanie energetyczne osób uprawiających sport zależy przede wszystkim od rodzaju, intensywności i czasu trwania aktywności fizycznej.

Slide 23

Ogólne zapotrzebowanie dzieci i młodzieży uprawiającej sport jest o 50 większe niż osób dorosłych.

Slide 24

Intensywny trening czy zawody sportowe zwiększają wydatek energetyczny o ok. 500 - 1000 kcalh.

Slide 25

Zawartość węglowodanów w diecie sportowców nie powinna być mniejsza niż 55 całkowitej ilości energii.

Slide 26

Węglowodany podstawowe źródło energii dla mięśni

Slide 27

Węglowodany pobudzają także wydzielanie insuliny - anabolicznego hormonu. Insulina ułatwia wnikanie cukru do komórek włókien mięśniowych w celu utworzenia glikogenu oraz zwiększa wychwytywanie kreatyny przez tkankę mięśniową

Slide 28

Żywienie bogate w węglowodany zwiększa zapasy glikogenu w mięśniach, może zwiększać wydolność organizmu pod względem natężenia jak i czasu trwania wysiłku.

Slide 29

Glikogen jest wielocukrem zbudowanym z reszt glukozy, magazynowy głównie w wątrobie, ale także w mięśniach. Spełnia bardzo ważną rolę szczególnie u osób trenujących. Podczas wysiłku organizm przede wszystkim czerpie energię właśnie z glikogenu.

Slide 30

Przy niedoborze węglowodanów w pożywieniu, po wyczerpaniu zapasów glikogenu tkankowego, dochodzi do syntezy glukozy z białek oraz częściowo z tłuszczów.

Slide 31

Aby zapewnić odpowiednią podaż energii podczas wysiłku powinno uwzględnić się kilka istotnych wskazówek:

Slide 32

- - Starać się, aby w codziennej diecie dostarczyć 5 g węglowodanów na kilogram masy ciała na dobę. - Spożywać produkty będące źródłem węglowodanów w każdym posiłku.

Slide 33

- Dobrze jest zjeść posiłek zawierający węglowodany na 2-4 godziny przed wysiłkiem fizycznym oraz małą przekąskę, np. banana na 1 godzinę wcześniej.

Slide 34

W dziennej racji pokarmowej sportowców zawartość białka zwierzęcego i roślinnego powinna wynosić 12 - 15, przy czym przynajmniej połowa powinna pochodzić z białka zwierzęcego, czyli: mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja.

Slide 35

Białka przyspieszają procesy odnowy biologicznej.

Slide 36

Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30 całkowitej ilości energii pożywienia (nieprzekraczalne minimum 15 20, a maksimum 35), przy czym przynajmniej ? powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych

Slide 37

Witaminy biorą udział w wielu reakcjach enzymatycznych związanych z produkcja energii i metabolizmem białek.

Slide 38

Podczas nasilonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz na witaminy antyoksydacyjne (C, E, bkaroten) w związku z neutralizacją wolnych rodników i nadtlenków powstających w nadmiarze podczas wysiłku fizycznego.

Slide 39

Składniki mineralne: -odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi i tkanek; - żelazo, molibden, miedź są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, wytwarzania krwinek czerwonych

Slide 40

- właściwe stężenie sodu, wapnia, potasu i magnezu w przestrzeniach międzykomórkowych oraz w komórkach warunkuje przepuszczalność błon i prawidłowe funkcjonowanie komórek, także mięśniowych.

Slide 41

Składniki mineralne i witaminy wzmagają zdolność organizmu do wysiłku lubi wytrzymałość.

Slide 42

Woda jest odpowiedzialna za dostarczenie składników odżywczych do tkanek i zachowanie odpowiedniej ilości krwi w organizmie. Jest również przenośnikiem i regulatorem ciepła, pochłania jego nadwyżki i wydala je poprzez powierzchnię skóry.

Slide 43

Ilość przyjmowanej wody powinna wzrastać wraz z rosnącym wydatkiem energii. Jeżeli jest to możliwe należy przyjmować wodę przed wysiłkiem, w trakcie jego trwania, jak też po jego zakończeniu.

Slide 44

Przyjmowanie wody lub innych płynów jest konieczne w przypadku wysiłków trwających dłużej niż godzinę

Slide 45

Zużywanie energii przez mięśnie podczas wysiłku fizycznego następuje w tempie wprost proporcjonalnym do intensywności fizycznej.

Slide 46

Zasady żywienia sportowców: - Zrównoważona dieta pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne organizmu; - Podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany; Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne;

Slide 48

- Troska o odpowiednią ilość węglowodanów w diecie (przed jak i po wysiłku). Węglowodany są potrzebne do uzyskania potrzebnej energii jak i regeneracji po wysiłku; - Zapewnienie odpowiedniej ilości płynów, co zapobiega odwodnieniu; - Ostrożność w stosowaniu suplementów diety.

Slide 49

Tempo spalania kalorii: Aerobik 550 kcalh Badmington 400kcalh Szybki bieg 1000kcalh Gra w piłkę nożną 650kcalh Jazda na deskorolce 371kcalh Jazda na rowerze 300kcalh Jogging 600kcalh Lekka gimnastyka -240kcalh

Dane:
  • Liczba slajdów: 49
  • Rozmiar: 1.62 MB
  • Ilość pobrań: 183
  • Ilość wyświetleń: 8653
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie