Slide 2
Czy wiecie, że żaby należą do płazów, czyli zwierząt przystosowanych do życia w wodzie i na lądzie?
Slide 3
Dzięki silnie umięśnionym, długim nogom, o palcach połączonych błoną, potrafimy świetnie pływać, a także wykonywać dalekie skoki.
Slide 4
Nasze ciało okryte jest śliską i wilgotną skórą, przyjmuje temperaturę otoczenia.
Slide 5
Budowa zewnętrzna żaby silnie umięśnione kończyny tylne oddychają płucami Kijanka oddycha skrzelami głowa tułów 2 pary kończyn skóra pokryta śluzem błona pławna w tylnych kończynach
Slide 6
Poza zbiornikami wodnymi, szukamy miejsc zacienionych i wilgotnych.
Slide 7
Żywimy się głównie owadami. Chwytamy je za pomocą długiego, pokrytego lepką substancją języka.
Slide 8
A jak się rozmnażamy? W czasie godów samiec nawołuje samicę głośnym rechotaniem. Dźwięk jest wzmacniany przez worki rezonansowe.
Slide 9
Kiedy samica znajdzie partnera składa do wody tysiące jajeczek, które samiec oblewa nasieniem. Zanurzone w wodzie jajeczka , okryte galaretowatą masą to skrzek.
Slide 10
Rozwijają się z nich larwy żab kijanki.
Slide 12
Następnie kijanki przeobrażają się w żaby: najpier wyrastają przednie nogi, potem tylne, a na końcu zanika ogon.
Slide 14
Zamiast skrzeli pojawiają się płuca, które umożliwiają oddychanie powietrzem atmosferycznym.
Slide 15
Czy wiesz, że żaby, a szczególnie ropuchy to zwierzęta pożyteczne?
Slide 16
Czy wiesz? Wszystkie gatunki żab są w Polsce objęte ochroną ścisłą.
Slide 17
Poznaj niektóre gatunki żab żyjących w Polsce!
Slide 18
Żaba brunatna ma zdolność przystosowywania swojego ubarwienia do środowiska.
Slide 19
Żaba wodna
Slide 20
Ropucha Ropucha szara
Slide 21
Żaba zielona
Slide 22
Żaba rzekotka
Slide 23
jeziorkowa
Slide 24
Chcesz wiedzieć więcej, zajrzyj do biblioteki !
Slide 25
Do wykonania prezentacji wykorzystano materiały ze stron: www.gify.com.pl www.wiem.onet.pl www.google.pl http:foto.onet.plgaleriakat.html?kat12 Polecam wszystkim podane strony!
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!