Biologia

Zmysły człowieka

6 lat temu

Zobacz slidy

Zmysły człowieka - Slide 1
Zmysły człowieka - Slide 2
Zmysły człowieka - Slide 3
Zmysły człowieka - Slide 4
Zmysły człowieka - Slide 5
Zmysły człowieka - Slide 6
Zmysły człowieka - Slide 7
Zmysły człowieka - Slide 8
Zmysły człowieka - Slide 9
Zmysły człowieka - Slide 10
Zmysły człowieka - Slide 11
Zmysły człowieka - Slide 12
Zmysły człowieka - Slide 13
Zmysły człowieka - Slide 14
Zmysły człowieka - Slide 15
Zmysły człowieka - Slide 16

Treść prezentacji

Slide 1

ZMYSŁY CZŁOWIEKA

Slide 2

Doświadczenie 1 Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka

Slide 3

POMOCE Cukier Sól Cytryna Gorzka czekolada WYKONANIE Sprawdź, które części twojego języka odbierają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki.

Slide 4

1.Smak gorzki 2. Smak kwaśny 3. Smak słony 4. Smak słodki

Slide 5

Doświadczenie 2 Czas trwania reakcji węchowych

Slide 6

POMOCE Jabłko Cebula Perfumy WYKONANIE Powąchaj kolejno jabłko, potem cebulę, na końcu perfumy. Kolejność tę powtórz jeszcze kilka razy

Slide 7

Wąchamy !!!

Slide 8

Spostrzeżenia i wnioski Zmysł węchu jest najbardziej wyostrzony gdy wąchamy perfumy. Mają charakterystyczny, intensywny zapach. W okolicy węchowej jamy nosowej znajduje się do kilkudziesięciu tysięcy receptorów rozróżniających najrozmaitsze zapachy. Każdy z nich charakteryzuje się różnym progiem pobudliwości dla różnych substancji.

Slide 9

Doświadczenie 3 Wrażliwość różnych części ciała na bodźce dotykowe

Slide 10

POMOCE Ołówek Piórko WYKONANIE Dotykaj ołówkiem lub piórkiem lekko takich części ciała jak: zewnętrzna i wewnętrzna część dłoni, opuszki palców

Slide 11

Spostrzeżenia i wnioski Dotyk zapewnia nam kontakt ze światem. Obszary receptorów w całym ciele odbierają różne bodźce świata czuciowego dotyku, temperatury, bólu. Zdolność do rozróżniania bodźców przez powierzchnię ciała jest bardzo różna. Po wykonaniu tego doświadczenia łatwo możemy zauważyć, że bardzo czułe na dotyk są opuszki palców. Jest to spowodowane tym, że posiadają dużą gęstość receptorów i odpowiednią liczbę neuronów czuciowych.

Slide 12

Doświadczenie 4 Współpraca narządów smaku, węchu i wzroku

Slide 13

POMOCE Cytryna Cukier Sól Majonez Musztarda WYKONANIE Zamknij oczy i zaciśnij nozdrza. Spróbuj odróżnić smak podawanej ci przez drugą osobę substancji

Slide 14

Niewyraźny smak!

Slide 15

Wnioski Zmysł powonienia odgrywa niezwykle ważną rolę w odbiorze wrażeń smakowych. Wraz z utratą węchu tracimy zdolność pełnego odczuwania smaku. Można to zaobserwować nawet przejściowo w okresie infekcji wirusowej z towarzyszącą niedrożnością nosa lub podczas wykonywania właśnie takiego doświadczenia.

Slide 16

Autorka: Klaudia Kafar kl. IIIB

Dane:
  • Liczba slajdów: 16
  • Rozmiar: 1.01 MB
  • Ilość pobrań: 80
  • Ilość wyświetleń: 5085
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie