Slide 1
ZMYSŁY CZŁOWIEKA
Slide 2
Doświadczenie 1 Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka
Slide 3
POMOCE Cukier Sól Cytryna Gorzka czekolada WYKONANIE Sprawdź, które części twojego języka odbierają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki.
Slide 4
1.Smak gorzki 2. Smak kwaśny 3. Smak słony 4. Smak słodki
Slide 5
Doświadczenie 2 Czas trwania reakcji węchowych
Slide 6
POMOCE Jabłko Cebula Perfumy WYKONANIE Powąchaj kolejno jabłko, potem cebulę, na końcu perfumy. Kolejność tę powtórz jeszcze kilka razy
Slide 7
Wąchamy !!!
Slide 8
Spostrzeżenia i wnioski Zmysł węchu jest najbardziej wyostrzony gdy wąchamy perfumy. Mają charakterystyczny, intensywny zapach. W okolicy węchowej jamy nosowej znajduje się do kilkudziesięciu tysięcy receptorów rozróżniających najrozmaitsze zapachy. Każdy z nich charakteryzuje się różnym progiem pobudliwości dla różnych substancji.
Slide 9
Doświadczenie 3 Wrażliwość różnych części ciała na bodźce dotykowe
Slide 10
POMOCE Ołówek Piórko WYKONANIE Dotykaj ołówkiem lub piórkiem lekko takich części ciała jak: zewnętrzna i wewnętrzna część dłoni, opuszki palców
Slide 11
Spostrzeżenia i wnioski Dotyk zapewnia nam kontakt ze światem. Obszary receptorów w całym ciele odbierają różne bodźce świata czuciowego dotyku, temperatury, bólu. Zdolność do rozróżniania bodźców przez powierzchnię ciała jest bardzo różna. Po wykonaniu tego doświadczenia łatwo możemy zauważyć, że bardzo czułe na dotyk są opuszki palców. Jest to spowodowane tym, że posiadają dużą gęstość receptorów i odpowiednią liczbę neuronów czuciowych.
Slide 12
Doświadczenie 4 Współpraca narządów smaku, węchu i wzroku
Slide 13
POMOCE Cytryna Cukier Sól Majonez Musztarda WYKONANIE Zamknij oczy i zaciśnij nozdrza. Spróbuj odróżnić smak podawanej ci przez drugą osobę substancji
Slide 14
Niewyraźny smak!
Slide 15
Wnioski Zmysł powonienia odgrywa niezwykle ważną rolę w odbiorze wrażeń smakowych. Wraz z utratą węchu tracimy zdolność pełnego odczuwania smaku. Można to zaobserwować nawet przejściowo w okresie infekcji wirusowej z towarzyszącą niedrożnością nosa lub podczas wykonywania właśnie takiego doświadczenia.
Slide 16
Autorka: Klaudia Kafar kl. IIIB
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!