Biologia

Zmysły chemiczne

6 lat temu

Zobacz slidy

Zmysły chemiczne - Slide 1
Zmysły chemiczne - Slide 2
Zmysły chemiczne - Slide 3
Zmysły chemiczne - Slide 4
Zmysły chemiczne - Slide 5
Zmysły chemiczne - Slide 6
Zmysły chemiczne - Slide 7
Zmysły chemiczne - Slide 8
Zmysły chemiczne - Slide 9
Zmysły chemiczne - Slide 10
Zmysły chemiczne - Slide 11
Zmysły chemiczne - Slide 12
Zmysły chemiczne - Slide 13
Zmysły chemiczne - Slide 14
Zmysły chemiczne - Slide 15
Zmysły chemiczne - Slide 16
Zmysły chemiczne - Slide 17
Zmysły chemiczne - Slide 18
Zmysły chemiczne - Slide 19
Zmysły chemiczne - Slide 20
Zmysły chemiczne - Slide 21
Zmysły chemiczne - Slide 22
Zmysły chemiczne - Slide 23
Zmysły chemiczne - Slide 24
Zmysły chemiczne - Slide 25
Zmysły chemiczne - Slide 26
Zmysły chemiczne - Slide 27
Zmysły chemiczne - Slide 28

Treść prezentacji

Slide 1

Zmysły chemiczne Kategorie czucia chemicznego: - Ogólne czucie chemiczne (wszystkie komórki czułe na konkretne cząsteczki lub substancje chemiczne) - Receptory wewnętrzne (komórki wyspecjalizowane w monitorowaniu składu chemicznego ciała istotnego dla przeżycia) - Smak (komórki w jamie ustnej, czułe na substancje chemiczne) - Węch (komórki czułe na cząsteczki chemiczne unoszone w powietrzu) Threadfins rodzina Polynemidae

Slide 2

Narząd smaku Brodawki z kubkami smakowymi na języku wraz z unerwiającymi je nerwami. Rodzaje brodawek z kubkami smakowymi: okolone, liściaste, grzybowate. Każdy rodzaj dominuje w wybranych miejscach na języku, jak pokazują strzałki.

Slide 3

Kubki smakowe Kubki smakowe zawieraja receptory smakowe (ok. 100 w kubku) i komórki wspomagające.

Slide 4

Cztery smaki Wrażenia smakowe można podzielić na cztery rodzaje smaku: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Podsumowanie mechanizmów transdukcji w receptorach smaku. Jony wodorowe (dla smaku kwaśnego) i sodowe (dla smaku słonego) bezpośrednio oddziałują z kanałami jonowymi zmieniając potencjał błonowy komórek receptorowych. Dla smaku słodkiego i gorzkiego istnieją białkowe miejsca receptorowe połączone z białkiem G. Kompleks cząsteczka substancji smakowej miejsce receptorowe aktywuje białko G rozpoczynając kaskadę procesów prowadzących do zmiany przepuszczalności błony.

Slide 5

Umami Prof. Kikunae Ikeda III wydanie, 1992: ...Monosodim glutamate may represent a fifth category, but this is controversial. IV wydanie, 2000: ...Some consider the taste of monosodim glutamate to represent a fifth category of taste stimuli, umami. Nature, 444, 287 (16 November 2006): The sense of taste comprises at least five distinct qualities: sweet, bitter, sour, salty, and umami, the taste of glutamate.

Slide 6

Drogi smakowe Droga smakowa: - język - nerw VII, IX - jądra pasma samotnego (rdzeń kręgowy) - jądro brzuszno tylne przyśrodkowe (wzgórze) - kora smakowa - zakręt zaśrodkowy, wyspa bruzda boczna (kora mózgowa)

Slide 7

Kodowanie informacji smakowej wzorzec (pattern) aktywności smak w populacji włókien aferentnych (across fiber patterns) węch smak czucie Wrażenie smakowe Odpowiedzi pojedynczych włókien nerwowych chorda tympani u świnki morskiej na wybrane substancje. Każde włókno odpowiada najlepiej na jeden smak ale może tez odpowiadać na inne smaki

Slide 8

Labelled line vs. across - fibre Recent molecular and functional studies in mice have demonstrated that different TRCs define the different taste modalities, and that activation of a single type of TRC is sufficient to encode taste quality, strongly supporting the labelled-line model. Jayaram Chandrashekar, Mark A. Hoon, Nicholas J. P. Ryba and Charles S. Zuker The receptors and cells for mammalian taste. Nature 444, 288-294 (16 November 2006)

Slide 9

Rozpoznawanie smaku Rozpoznawanie smaku jest jednym z najbardziej złożonych ludzkich zachowań Z: Gordon M. Shepherd Smell images and the flavour system in the human brain Nature 444, 316-321(16 November 2006)

Slide 10

Wdech i wydech Węch ma dualną naturę odbiera sygnały z zewnątrz (orthonasal) oraz z wnętrza ciała (retronasal). Orthonasal aktywuje się przy wdechu (przez nos) i odpowiada za odbiór zapachów z otoczenia. Retronasal aktywuje się podczas wydechu (przez nos) i odpowiada za odbiór zapachu z jamy ustnej. Składa się on na wrażenie smaku jedzenia. Z: Gordon M. Shepherd Smell images and the flavour system in the human brain Nature 444, 316-321(16 November 2006)

Slide 11

Układ węchowy Nabłonek węchowy Receptory węchowe. Rzęski komórki receptora

Slide 12

Transdukcja w receptorach węchowych Transdukcja odbywa się w rzęskach. Miejsca receptorowe są związane z białkami G. Aktywacja białka G uruchamia cykl transdukcji zakończony otwarciemzamknięciem kanałów jonowych. Nabłonek węchowy człowieka zawiera ok. 1000 różnych molekuł receptorowych. Mechanizm transdukcji Zapis patch-clamp aktywności komórki węchowej w trakcie 150 ms stymulacji zapachem (strzałka). IBMX, zwiększający stężenie cAMP pobudza komórkę podobnie jak zapach, co świadczy o udziale cyklicznych nukleotydów w bramkowaniu kanałów jonowych w procesie transdukcji.

Slide 13

Odpowiedź receptorów węchowych Połączenia w opuszce węchowej: OSN receptory węchowe, GL kłębuszki, T komórki kępkowe (tufted cells), M komórki mitralne (mitral cells), Gr komórki ziarniste (granule cells). Różne rodzaje odpowiedzi komórki węchowej i komórki mitralnej u salamandry.

Slide 14

Mapy zapachów Zapach, po części, jest kodowany jako przestrzenna rozkład aktywności w opuszce węchowej. A. Mapowanie informacji z receptorów węchowych na opuszkę węchową. B. Mapy pobudzenia (fMRI) opuszki węchowej u myszy przez aldehydową rodzinę zapachów.

Slide 15

Organizacja kłębuszków Model przetwarzania zapachów. Receptory węchowe (ON) o podobnej czułości na bodźce zapachowe wysyłają aksony do tych samych kłębuszków. Konwergencja wejść w kłębuszkach oraz procesy wewnątrz- i miedzy-kłębuszkowe prowadzą do zawężenia odpowiedzi neuronów projekcyjnych (dolny rysunek) w stosunku do odpowiedzi receptorów węchowych.

Slide 16

System węchowy człowieka Komórki mitralne i kępkowe w opuszce węchowej wysyłają projekcje do kory węchowej. Istnieje również równoległa droga do kory (accesory olfactory cortex AOB) z vomeronasal organ (VN0). Kora węchowa podzielona jest na 5 obszarów, każdy posiada inne funkcje i projekcje. Anterior olfactory nucleus (AON) centrum sumujące wejścia z dwóch opuszek, kora gruszkowa (piriform cortex PC) rozróżnianie zapachu, Olfactory tubercle otrzymuje wejścia dopaminergiczne ze śródmózgowia, ciało migdałowate (amygdala) otrzymuje wejścia z obu dróg węchowych, kora śródwęchowa (entorhinal cortex) otrzymuje wejścia węchowe i przekazuje je do hipokampa.

Slide 17

Feromony Feromony: (1) Wydzielane przez ciało (2) Rozpoznawane przez inne osobniki tego samego gatunku (komunikacja) (3) Wpływają na układ neuroendokrynologiczny (4) Wpływają na zachowaniefunkcje rozrodcze

Slide 18

Feromony Aktywacja mózgu mierzona metodą PET u kobiet i mężczyzn, pod wpływem wąchania hormonów. AND pochodna testosteronu. EST pochodna estrogenu. Wyniki pokazują silne zróżnicowanie aktywowanych obszarów podwzgórza w zależności od płci. EST może wywołać aktywację kory w stężeniach nie węchowych, może on być więc nie związany z zapachem. Ivanka Savic, Hans Berglund, Balazs Gulyas, and Per Roland. Smelling of Odorous Sex Hormone-like Compounds Causes Sex-Differentiated Hypothalamic Activations in Humans, Neuron, Vol. 31, 661668,

Slide 19

Czucie somatyczne Modalności czuciowe Energia bodźca - wibracja (dotyk) - chemiczna - ciśnienie (dotyk) - promieniowanie - temperatura - mechaniczna - ból

Slide 20

Receptory czuciowe skóry nieowłosionej

Slide 21

Receptory czuciowe skóry owłosionej

Slide 22

Średnice aksonów

Slide 23

Wolne zakończenia nerwowe Wolne zakończenia nerwowe odpowiadają na: - bodźce mechaniczne (mechanoreceptory) - ciepło (termoreceptory) - zimno (termoreceptory) - uszkadzający poziom informacji (nocyreceptory - receptory bólu) Aktywacja receptorów bólu zakończonych aksonami typu delta i C. Suma potencjałów czynnościowych (compound action potential) w nerwie obwodowym w wyniku pojedynczego wstrząsu elektrycznego przyłożonego do skóry. Bolesny bodziec powoduje szybki kłujący ból i wolne pieczenie.

Slide 24

Wolne zakończenia nerwowe - termoreceptory Nocyreceptory sa wyspecjalizowaną grupą neuronów, a nie neuronami czuciowymi o większej częstości generacji potencjałów czynnościowych Charakterystyka receptorów ciepła i zimna. Receptor zimna ma maksimum w temperaturze niższej, a ciepła w wyższej od temperatury ciała.

Slide 25

Ciałko Paciniego Czułość ciałka Paciniego () i ciałka Meissnera (.) na bodziec wibracyjny. Ciałka Paciniego mogą przekazywać szybkie zmiany w dotyku lub nacisku. Analiza transdukcji w ciałku Paciniego. A ciałko nienaruszone, B ciałko pozbawione osłony. Osłona działa jak filtr mechaniczny.

Slide 26

Receptory dotyku Pola recepcyjne ciałka Meissnera i ciałka Paciniego. Kropkami oznaczono miejsca o najwyższej czułości. Do podstawowych własności receptorów czuciowych należą rozmiar pola recepcyjnego i szybkość adaptacji. Ciałka Meissnera i dyski Merkla, mające małe pola recepcyjne, dostarczają dokładnych informacji przestrzennych w zmyśle dotyku. Dyski Merkla są czułe na niższe częstości (5-15 Hz), a ciałka Meissnera na wyższe (20-50 Hz). Ciałka Meissnera wyczuwają brzegi obiektów i nieregularności na powierzchni. Dyski Merkla czują większe rozmiary ale dostarczają wyraźny obraz konturów. Ciałka Paciniego są najbardziej czułe, wyczuwają wibracje (60-400Hz) ale nie dają informacji o lokalizacji bodźca. Podobnie, informacje z zakończeń Ruffiniego dostarczają informacji o ogólnym kształcie dotykanych przedmiotów. Pole recepcyjne neuronu na drodze sensorycznej wszystkie receptory sensoryczne wpływające na jego zachowanie. Dla receptorów skórnych pole recepcyjne to obszar skóry, z którego dochodzi pobudzenie do neuronu czuciowego.

Slide 27

Receptory dotyku próg, intensywność, rozdzielczość przestrzenna Dyskryminacja siły bodźca dla wolno adaptacyjnych receptorów o małych polach recepcyjnych. N odpowiedź nerwu, P postrzegana siła bodźca dla wzrastającej wartości pobudzenia. Percepcja siły bodźca nie wynika wprost z częstości impulsów we włóknach nerwowych. Dyskryminacja przestrzenna nie zależy od rozmiarów pól recepcyjnych (pola recepcyjne mają podobne rozmiary na ciele, a rozdzielczość nie) lecz od gęstości receptorów o małych polach recepcyjnych.

Slide 28

Dyskryminacja dwupunktowa Dyskryminacja dwupunktowa minimalna odległość na której dwa bodźce postrzegane są jako osobne. Odległości różowe pasują do średnicy pola recepcyjnego zaznaczonego na ciele.

Dane:
  • Liczba slajdów: 28
  • Rozmiar: 6.04 MB
  • Ilość pobrań: 16
  • Ilość wyświetleń: 4876
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie