Język Francuski

Kuchnia francuska

6 lat temu

Zobacz slidy

Kuchnia francuska - Slide 1
Kuchnia francuska - Slide 2
Kuchnia francuska - Slide 3
Kuchnia francuska - Slide 4
Kuchnia francuska - Slide 5
Kuchnia francuska - Slide 6
Kuchnia francuska - Slide 7
Kuchnia francuska - Slide 8
Kuchnia francuska - Slide 9
Kuchnia francuska - Slide 10
Kuchnia francuska - Slide 11
Kuchnia francuska - Slide 12
Kuchnia francuska - Slide 13
Kuchnia francuska - Slide 14
Kuchnia francuska - Slide 15

Treść prezentacji

Slide 1

Przygotowała uczennica : Beata Woźniak I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Slide 2

Kuchnia francuska Jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska

Slide 3

Z czym ją kojarzymy? Najczęściej kojarzona jest z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska

Slide 4

Śniadanie: składa się z: bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem kawy lub czekolady Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska

Slide 5

Obiad Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska

Slide 6

Kolacja Spożywana jest dość późno - między 20 a 22 Głównym posiłkiem dnia, dla typowego Francuza, jest obfita kolacja składająca się z co najmniej trzech potraw. Pierwszą są przystawki hors doeuvre do których zaliczyć możemy: zupę, sałatkę, danie z jaj lub terrine. Następną potrawą jest danie główne le plat, w którego skład wchodzą: ryba, mięso, drób, podawane zwyczajowo z sosem, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i warzywami lub sałatką. Po zjedzeniu dania głównego, podaje się również sery ilub deser. . Źródło:http:pl.wikipedia.orgwikiKuchniafrancuska

Slide 7

Potrawą tradycyjną francuzów jest ser Źródło: https:www.google.plsearch? qfrancjatosmakoszser C3B3wsourcelnmstbmischsaXei6u KwUeubCczhtQb8joCYBgved0CAcQAUoAQ biw1252bih546

Slide 8

Francja jest największym producentem win Źródło: http:francja.evoyage.plfrancjawinazdjeciewinofrancuskie2.html

Slide 9

Ciekawostki Do jednych z najdroższych win francuskich zaliczamy Château Pétrus Pomerol, które jest produkowane w apelacji AOC Pomerol we Francji w 95 ze szczepu merlot. To właśnie to wino było uznawane przez niemal 20 lat za najdroższe na świecie. Dla zainteresowanych, w Polsce można kupić rocznik 2005 Chateau Petrus (0,7l) za jedyne 27 900zł, natomiast rocznik 2008 kosztuje tylko 21 000zł. Niezwykłość tego wina polega na tym, że produkowane jest w niewielkiej winnicy, a zbiór v winogron następuje w ciągu jednego dnia, pod warunkiem, że winogrona osiągną optymalną kwasowość, dojrzałość i koncentrację. - Francuzi piją obecnie średnio 57 litrów wina rocznie, co i tak jest niewielką ilością w porównaniu z rokiem 1965 kiedy to wypijali rocznie 160 litrów - Francja wraz z Włochami i Hiszpanią produkuje około 50 całego wina na świecie! Źródło:http:francja.evoyage.plfrancjawina.html

Slide 10

Najdroższe wino Źródło: http:francja.evoyage.plfrancjawinazdjeciewinofrancuskie2.html

Slide 11

Dania Francuskie Kaczka z pigwą Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskakaczkapigwakaczkapigwa.h

Slide 12

Omlet ze szparagami francuski Omlet francuski przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskaomletfrancuskiomletfrancuski.html

Slide 13

Tarta francuska Klasyczne ciasto kruche na tarte francuską, proste do wykonania z niewielu składników. Można podawać z dowolnym wypełnieniem: kremem, masą tortową, budyniem, owocami świeżymi lub z puszki, galaretką owocową. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskatartatarta.html

Slide 14

Sałatka z łososia i szparagów Wykonanie: -Robię sos musztardowy, ucierając mikserem żółtko na parze z musztardą i masłem na gładką masę. -Mieszam ze śmietaną, dodaję ocet, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła. -Szparagi obieram, odcinam końcówki, solę. - Smażę je na wolnym ogniu, na suchej grilowej patelni, pod koniec dodając 1 łyżkę masła. -Łososia solę, posypuję pieprzem i skraplam sokiem z cytryny. -Griluję obok szparagów. -Rodzynki namaczam i chwilę griluję na patelni razem z kaparami. Źródło: http:www.kwestiasmaku.comkuchniafrancuskafrancuskiobiad.html

Slide 15

Dziękuję za uwagę

Dane:
  • Liczba slajdów: 15
  • Rozmiar: 1.17 MB
  • Ilość pobrań: 133
  • Ilość wyświetleń: 7409
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie