Slide 1
KUCHNIA ANGIELSKA
Slide 2
Najlepsze dania kuchni angielskiej
Slide 3
Sunday roast (niedzielna pieczeń) Sunday roast- brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę (zazwyczaj wczesnym popołudniem na lunch), składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding, warzywa oraz sos.
Slide 4
Bangers and mash Bangers and mash- potrawa kuchni angielskiej, w której skład wchodzą kiełbaski i porcja tłuczonych ziemniaków (mash). Danie przyrządzane jest z kiełbas wieprzowych, wołowych lub jagnięcych. Jako dodatek często stosuje się sos cebulowy.
Slide 5
Fish and chips Fish and chips- brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
Slide 6
Full English breakfast Full English breakfast-tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek, plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym
Slide 7
Cornish pasty Cornish pasty- pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszennożytniej i nadzienia ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch.
Slide 8
Apple Pie Apple Pie- owocowe ciasto (tarta), w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar. Ciasto potrzebne do przygotowania apple Pie dzieli się na dwie części jedna służy za spód, druga zaś przykrywa nadzienie. Tradycyjnie formuje się kratkę z ciasta pociętego na cienkie paski, które tworzy wierzch wypieku.
Slide 9
Christmas pudding Christmas pudding- tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, odmiana puddingu. Przepis jest dość zawiły, w wielu domach pudding przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding dojrzewa nawet do dwóch miesięcy.
Slide 10
Trifle Trifle- deser jadany w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego zmoczonego winem, galaretki owocowej, owoców, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną.
Slide 11
KUCHNIA NIEMIECKA
Slide 12
Bratkartofle Bratkartofle- prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, i na Górnym Śląsku oraz Warmii, Małopolsce i Mazurach. Przygotowana z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków (w gwarze śląskiej - kartofli). Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem (pierwotnie wyłącznie smalcem), spożywana najczęściej z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Podawana była najczęściej na kolację przy wykorzystaniu ziemniaków pozostałych z obiadu lub też specjalnie ugotowanych od razu w większej ilości.
Slide 13
Spatzle Spatzle- potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. Spatzle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą.
Slide 14
Kassler Kassler-jest to rodzaj wędzonej wędliny wyrabianej z peklowanego np: schabu, karkówki czy też szynki. Taką wędlinę smażymy, pieczemy lub gotujemy. Danie to podaje się zazwyczaj z zasmażaną kapustą, ziemniakami, polane sosem.
Slide 15
Sauerbraten Sauerbraten- to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.
Slide 16
Currywurst Currywurst-jedno z typowych niemieckich dań zaliczanych do tzw. fast foodów. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana duża ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. W najtańszym wydaniu Currywurst podawane jest ze zwykłym ketchupem. Danie to jest zwykle spożywane z bułką lub frytkami.
Slide 17
Käsespätzle Käsespätzle- jest to danie przygotowane z domowego makaronu, prażonej cebuli i roztopionego sera żółtego.
Slide 18
Wienerschnitzel Wienerschnitzel- Kotlet smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor kilkukrotnie potrząsając patelnią, co ma za zadanie spotęgować odstawanie panierki od mięsa. Na koniec, podczas smażenia kotleta już z drugiej strony, na już usmażoną powinien powędrować cienki plasterek masła. Sznycle podaje się koniecznie z kawałkiem cytryny, której sokiem należy skropić mięso tuż przed jedzeniem. Jako dodatek do sznycla tradycyjnie podaje się kartofle z posiekaną natką pietruszki.
Slide 19
Apfelstrudel Apfelstrudel- Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.
Slide 20
KONIEC WYKONAŁA: Aleksandra Klimas Klasa III Tżu
Slide 21
Tort szwarcwaldzki tort z wiśniami, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami, początkowo jako słodki regionalny deser, od XX wieku najpopularniejsze ciasto niemieckie.
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!