Język Angielski

Kuchnia angielska

6 lat temu

Zobacz slidy

Kuchnia angielska - Slide 1
Kuchnia angielska - Slide 2
Kuchnia angielska - Slide 3
Kuchnia angielska - Slide 4
Kuchnia angielska - Slide 5
Kuchnia angielska - Slide 6
Kuchnia angielska - Slide 7
Kuchnia angielska - Slide 8
Kuchnia angielska - Slide 9
Kuchnia angielska - Slide 10
Kuchnia angielska - Slide 11
Kuchnia angielska - Slide 12
Kuchnia angielska - Slide 13
Kuchnia angielska - Slide 14
Kuchnia angielska - Slide 15
Kuchnia angielska - Slide 16
Kuchnia angielska - Slide 17
Kuchnia angielska - Slide 18
Kuchnia angielska - Slide 19
Kuchnia angielska - Slide 20
Kuchnia angielska - Slide 21

Treść prezentacji

Slide 1

KUCHNIA ANGIELSKA

Slide 2

Najlepsze dania kuchni angielskiej

Slide 3

Sunday roast (niedzielna pieczeń) Sunday roast- brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę (zazwyczaj wczesnym popołudniem na lunch), składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding, warzywa oraz sos.

Slide 4

Bangers and mash Bangers and mash- potrawa kuchni angielskiej, w której skład wchodzą kiełbaski i porcja tłuczonych ziemniaków (mash). Danie przyrządzane jest z kiełbas wieprzowych, wołowych lub jagnięcych. Jako dodatek często stosuje się sos cebulowy.

Slide 5

Fish and chips Fish and chips- brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.

Slide 6

Full English breakfast Full English breakfast-tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek, plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym

Slide 7

Cornish pasty Cornish pasty- pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszennożytniej i nadzienia ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch.

Slide 8

Apple Pie Apple Pie- owocowe ciasto (tarta), w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar. Ciasto potrzebne do przygotowania apple Pie dzieli się na dwie części jedna służy za spód, druga zaś przykrywa nadzienie. Tradycyjnie formuje się kratkę z ciasta pociętego na cienkie paski, które tworzy wierzch wypieku.

Slide 9

Christmas pudding Christmas pudding- tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, odmiana puddingu. Przepis jest dość zawiły, w wielu domach pudding przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding dojrzewa nawet do dwóch miesięcy.

Slide 10

Trifle Trifle- deser jadany w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego zmoczonego winem, galaretki owocowej, owoców, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną.

Slide 11

KUCHNIA NIEMIECKA

Slide 12

Bratkartofle Bratkartofle- prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, i na Górnym Śląsku oraz Warmii, Małopolsce i Mazurach. Przygotowana z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków (w gwarze śląskiej - kartofli). Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem (pierwotnie wyłącznie smalcem), spożywana najczęściej z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Podawana była najczęściej na kolację przy wykorzystaniu ziemniaków pozostałych z obiadu lub też specjalnie ugotowanych od razu w większej ilości.

Slide 13

Spatzle Spatzle- potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. Spatzle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą.

Slide 14

Kassler Kassler-jest to rodzaj wędzonej wędliny wyrabianej z peklowanego np: schabu, karkówki czy też szynki. Taką wędlinę smażymy, pieczemy lub gotujemy. Danie to podaje się zazwyczaj z zasmażaną kapustą, ziemniakami, polane sosem.

Slide 15

Sauerbraten Sauerbraten- to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.

Slide 16

Currywurst Currywurst-jedno z typowych niemieckich dań zaliczanych do tzw. fast foodów. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana duża ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. W najtańszym wydaniu Currywurst podawane jest ze zwykłym ketchupem. Danie to jest zwykle spożywane z bułką lub frytkami.

Slide 17

Käsespätzle Käsespätzle- jest to danie przygotowane z domowego makaronu, prażonej cebuli i roztopionego sera żółtego.

Slide 18

Wienerschnitzel Wienerschnitzel- Kotlet smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor kilkukrotnie potrząsając patelnią, co ma za zadanie spotęgować odstawanie panierki od mięsa. Na koniec, podczas smażenia kotleta już z drugiej strony, na już usmażoną powinien powędrować cienki plasterek masła. Sznycle podaje się koniecznie z kawałkiem cytryny, której sokiem należy skropić mięso tuż przed jedzeniem. Jako dodatek do sznycla tradycyjnie podaje się kartofle z posiekaną natką pietruszki.

Slide 19

Apfelstrudel Apfelstrudel- Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.

Slide 20

KONIEC WYKONAŁA: Aleksandra Klimas Klasa III Tżu

Slide 21

Tort szwarcwaldzki tort z wiśniami, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami, początkowo jako słodki regionalny deser, od XX wieku najpopularniejsze ciasto niemieckie.

Dane:
  • Liczba slajdów: 21
  • Rozmiar: 8.62 MB
  • Ilość pobrań: 438
  • Ilość wyświetleń: 9320
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie