Aktywność fizyczna

Liczba slajdów:
49
Autor:
Mirela Bany
Rozmiar:
1.62 MB
Ilość pobrań:
54
Ilość wyświetleń:
1415
Aktywność fizyczna - Slajd 48
Aktywność fizyczna - Slajd 0
Aktywność fizyczna - Slajd 1
Aktywność fizyczna - Slajd 2
Aktywność fizyczna - Slajd 3
Aktywność fizyczna - Slajd 4
Aktywność fizyczna - Slajd 5
Aktywność fizyczna - Slajd 6
Aktywność fizyczna - Slajd 7
Aktywność fizyczna - Slajd 8
Aktywność fizyczna - Slajd 9
Aktywność fizyczna - Slajd 10
Aktywność fizyczna - Slajd 11
Aktywność fizyczna - Slajd 12
Aktywność fizyczna - Slajd 13
Aktywność fizyczna - Slajd 14
Aktywność fizyczna - Slajd 15
Aktywność fizyczna - Slajd 16
Aktywność fizyczna - Slajd 17
Aktywność fizyczna - Slajd 18
Aktywność fizyczna - Slajd 19
Aktywność fizyczna - Slajd 20
Aktywność fizyczna - Slajd 21
Aktywność fizyczna - Slajd 22
Aktywność fizyczna - Slajd 23
Aktywność fizyczna - Slajd 24
Aktywność fizyczna - Slajd 25
Aktywność fizyczna - Slajd 26
Aktywność fizyczna - Slajd 27
Aktywność fizyczna - Slajd 28
Aktywność fizyczna - Slajd 29
Aktywność fizyczna - Slajd 30
Aktywność fizyczna - Slajd 31
Aktywność fizyczna - Slajd 32
Aktywność fizyczna - Slajd 33
Aktywność fizyczna - Slajd 34
Aktywność fizyczna - Slajd 35
Aktywność fizyczna - Slajd 36
Aktywność fizyczna - Slajd 37
Aktywność fizyczna - Slajd 38
Aktywność fizyczna - Slajd 39
Aktywność fizyczna - Slajd 40
Aktywność fizyczna - Slajd 41
Aktywność fizyczna - Slajd 42
Aktywność fizyczna - Slajd 43
Aktywność fizyczna - Slajd 44
Aktywność fizyczna - Slajd 45
Aktywność fizyczna - Slajd 46
Aktywność fizyczna - Slajd 47
Aktywność fizyczna - Slajd 48
Aktywność fizyczna - Slajd 0

Treść prezentacji

1
MIRELA BANY studentka WYDZIAŁU WYCHOWANIA FIZYCZNEGO I PROMOCJI ZDROWIA UNIWERSYTETU SZCZECIŃSKIEGO Aktywność fizyczna podstawowy warunek zdrowia
2
Aktywność fizyczna - jest to dowolna forma ruchu ciała lub jego części, spowodowana przez mięśnie szkieletowe, przy którym wydatek energii przekracza wartość energii spoczynkowej.
3
4
Aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy stanu zdrowia: zmniejsza czynność mięśnia sercowego, obniża ryzyko chorób sercowonaczyniowych, zwiększa ilość masy kostnej, chroni przed osteoporozą,
5
nasila spalanie kalorii, sprzyja obniżeniu masy ciała i utrzymaniu pożądanej wagi, prowadzi do wzrostu podstawowej przemiany materii, zmniejsza apetyt, pomaga w redukcji masy tłuszczowej ciała.
6
Wysiłek fizyczny powoduje mobilizację organizmu, przejawem jej są m.in. zmiany czynnościowe w obrębie układu krążenia.
7
Wpływ aktywności fizycznej na układ krążenia: zaopatrywanie tkanek w tlen oraz transport dwutlenku węgla w przeciwnym kierunku, dystrybucja energii cieplnej i ochrona organizmu przed przegrzaniem, transport substratów energetycznych z tkanki tłuszczowej i wątroby do mózgu i mięśni, transport metabolitów z tkanek, transport hormonów i innych związków biologicznie czynnych.
8
Aktywność fizyczna Wzrost tempa metabolizmu kwasów tłuszczowych Zredukowanie tkanki tłuszczowej U utrzymywania się nasilonego tempa przemiany materii jeszcze przez 48 godzin po zakończeniu wysiłku.
9
Jest to związane z działaniem hormonów wydzielanych w czasie wysiłku, m.in. insuliny. Stężenie tego hormonu zmniejsza się w czasie długotrwałej aktywności fizycznej nawet o 20-30.
10
W okresie wzrostu organizmu ruch jest bardzo ważnym czynnikiem warunkującym wszechstronny rozwój organizmu.
11
12
Aktywność fizyczna wpływa na kształtowanie prawidłowej postawy dziecka, rozwija takie cechy motoryczne jak: zwinność, zręczność, gibkość, szybkość, siłę i wytrzymałość
13
14
Aktywność fizyczna usprawnienie: - układu ruchowego - układów sterowania (układu nerwowego i dokrewnego) - zasilania (tj. układu oddechowego, sercowego i pokarmowego).
15
16
Kształtowanie zdolności psychomotorycznych dziecka: dobór ćwiczeń ruchowych - naturalnych form ruchu jak chód, bieg, skok, rzut, wspinanie, pełzanie
17
Kształtowanie siły dziecka: systematyczne ćwiczenia z obciążeniem, np. rzut piłką lekarską, bieg z pokony-waniem różnych przeszkód lub bez obciążenia
18
Kształtowanie gibkości dziecka: ćwiczenie wykonywane jest w danym stawie (np. ramiennym, kolanowym, biodrowym) bardziej, lub mniej obszernie
19
Znaczenie aktywności ruchowej dla rozwoju organizmu przejawia się również w sferze psychicznej i społecznej. Pozwala wyrabiać cechy, które są niezbędne w życiu dorosłego człowieka takie jak: równowaga emocjonalna, hart psychiczny, odporność na stresy
20
Aby aktywność ruchowa przyniosła odpowiednie efekty, powinna być systematyczna, a ćwiczenia wykonywane przez określony czas i z określoną intensywnością.
21
Zalecana dla dzieci i młodzieży minimalna dawka aktywności ruchowej to: jedna godzina dzienne dowolnego typu ruchu o zwiększonej intensywności, czyli takiej, aby bicie serca i oddech były przyśpieszone i wywołane zostało uczucie gorąca.
22
Zapotrzebowanie energetyczne osób uprawiających sport zależy przede wszystkim od rodzaju, intensywności i czasu trwania aktywności fizycznej.
23
Ogólne zapotrzebowanie dzieci i młodzieży uprawiającej sport jest o 50 większe niż osób dorosłych.
24
Intensywny trening czy zawody sportowe zwiększają wydatek energetyczny o ok. 500 - 1000 kcalh.
25
Zawartość węglowodanów w diecie sportowców nie powinna być mniejsza niż 55 całkowitej ilości energii.
26
Węglowodany podstawowe źródło energii dla mięśni
27
Węglowodany pobudzają także wydzielanie insuliny - anabolicznego hormonu. Insulina ułatwia wnikanie cukru do komórek włókien mięśniowych w celu utworzenia glikogenu oraz zwiększa wychwytywanie kreatyny przez tkankę mięśniową
28
Żywienie bogate w węglowodany zwiększa zapasy glikogenu w mięśniach, może zwiększać wydolność organizmu pod względem natężenia jak i czasu trwania wysiłku.
29
Glikogen jest wielocukrem zbudowanym z reszt glukozy, magazynowy głównie w wątrobie, ale także w mięśniach. Spełnia bardzo ważną rolę szczególnie u osób trenujących. Podczas wysiłku organizm przede wszystkim czerpie energię właśnie z glikogenu.
30
Przy niedoborze węglowodanów w pożywieniu, po wyczerpaniu zapasów glikogenu tkankowego, dochodzi do syntezy glukozy z białek oraz częściowo z tłuszczów.
31
Aby zapewnić odpowiednią podaż energii podczas wysiłku powinno uwzględnić się kilka istotnych wskazówek:
32
- - Starać się, aby w codziennej diecie dostarczyć 5 g węglowodanów na kilogram masy ciała na dobę. - Spożywać produkty będące źródłem węglowodanów w każdym posiłku.
33
- Dobrze jest zjeść posiłek zawierający węglowodany na 2-4 godziny przed wysiłkiem fizycznym oraz małą przekąskę, np. banana na 1 godzinę wcześniej.
34
W dziennej racji pokarmowej sportowców zawartość białka zwierzęcego i roślinnego powinna wynosić 12 - 15, przy czym przynajmniej połowa powinna pochodzić z białka zwierzęcego, czyli: mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja.
35
Białka przyspieszają procesy odnowy biologicznej.
36
Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30 całkowitej ilości energii pożywienia (nieprzekraczalne minimum 15 20, a maksimum 35), przy czym przynajmniej ? powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych
37
Witaminy biorą udział w wielu reakcjach enzymatycznych związanych z produkcja energii i metabolizmem białek.
38
Podczas nasilonego wysiłku fizycznego wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz na witaminy antyoksydacyjne (C, E, bkaroten) w związku z neutralizacją wolnych rodników i nadtlenków powstających w nadmiarze podczas wysiłku fizycznego.
39
Składniki mineralne: -odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej krwi i tkanek; - żelazo, molibden, miedź są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni, wytwarzania krwinek czerwonych
40
- właściwe stężenie sodu, wapnia, potasu i magnezu w przestrzeniach międzykomórkowych oraz w komórkach warunkuje przepuszczalność błon i prawidłowe funkcjonowanie komórek, także mięśniowych.
41
Składniki mineralne i witaminy wzmagają zdolność organizmu do wysiłku lubi wytrzymałość.
42
Woda jest odpowiedzialna za dostarczenie składników odżywczych do tkanek i zachowanie odpowiedniej ilości krwi w organizmie. Jest również przenośnikiem i regulatorem ciepła, pochłania jego nadwyżki i wydala je poprzez powierzchnię skóry.
43
Ilość przyjmowanej wody powinna wzrastać wraz z rosnącym wydatkiem energii. Jeżeli jest to możliwe należy przyjmować wodę przed wysiłkiem, w trakcie jego trwania, jak też po jego zakończeniu.
44
Przyjmowanie wody lub innych płynów jest konieczne w przypadku wysiłków trwających dłużej niż godzinę
45
Zużywanie energii przez mięśnie podczas wysiłku fizycznego następuje w tempie wprost proporcjonalnym do intensywności fizycznej.
46
Zasady żywienia sportowców: - Zrównoważona dieta pokrywająca zapotrzebowanie energetyczne organizmu; - Podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany; Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne;
47
48
- Troska o odpowiednią ilość węglowodanów w diecie (przed jak i po wysiłku). Węglowodany są potrzebne do uzyskania potrzebnej energii jak i regeneracji po wysiłku; - Zapewnienie odpowiedniej ilości płynów, co zapobiega odwodnieniu; - Ostrożność w stosowaniu suplementów diety.
49
Tempo spalania kalorii: Aerobik 550 kcalh Badmington 400kcalh Szybki bieg 1000kcalh Gra w piłkę nożną 650kcalh Jazda na deskorolce 371kcalh Jazda na rowerze 300kcalh Jogging 600kcalh Lekka gimnastyka -240kcalh

Mogą Cię zainteresować

Wady postawy u dzieci i młodzieży - Slajd 1

Wady postawy u dzieci i młodzieży

Wady postawy u dzieci i młodzieży
Stretching jako forma kształtowania gibkości - Slajd 1

Stretching jako forma kształtowania gibkości

Stretching jako forma kształtowania gibkości
Ruch to zdrowie - Slajd 1

Ruch to zdrowie

Ruch to zdrowie
Koszykówka - Slajd 1

Koszykówka

Koszykówka

O stronie

Świat prezentacji to vortal zawierający prezentacje multimedialne przeznaczone nie tylko dla uczniów, ale i nauczycieli. Tylko w naszym vortalu znajdziesz ogrom wiedzy przedstawiony na slajdach prezentacji. Dzięki nam łatwiej przygotujesz się do lekcji czy odrobisz zadanie domowe. Prezentacje podzielone są na kategorię aby łatwiej było Ci odnaleźć to czego szukasz. Nazwy kategorii odpowiadają nazwą przedmiotów szkolnych. Dzięki nam zapomnisz czym jest pracochłonne przygotowywanie prezentacji i ściągniesz "gotowca".

Ostanio dodane

2017 © Wszystkie prawa zastrzeżone

Używamy plików cookies, aby dostosować zawartość strony do Twoich preferencji i oczekiwań oraz zapewnić Ci wygodę podczas przeglądania strony www. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Co to są ciasteczka?