Geografia

Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce?

6 lat temu

Zobacz slidy

Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 1
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 2
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 3
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 4
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 5
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 6
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 7
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 8
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 9
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 10
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 11
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 12
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 13
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 14
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 15
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 16
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 17
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 18
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 19
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 20
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 21
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 22
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 23
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 24
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 25
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 26
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 27
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 28
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 29
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 30
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 31
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 32
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 33
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 34
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 35
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 36
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 37
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 38
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 39
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 40
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 41
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 42
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 43
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 44
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce? - Slide 45

Treść prezentacji

Slide 1

Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce?

Slide 2

SPIS TREŚCI Wstęp Zwierzęta hodowlane Uprawa zbóż, warzyw i owoców Ćwiczenie 1 zwierzęta Ćwiczenie 2 warzywa Ćwiczenie 3 - owoce Bibliografia

Slide 3

WSTĘP Co możemy hodować? Co możemy uprawiać?

Slide 4

ZWIERZĘTA HODOWLANE To zwierzęta udomowione, chowane w gospodarstwach rolnych, służą jako źródło żywności (mięso, mleko, tłuszcz, jajka) i innych materiałów (skóra, futro, wełna, pierze), a także jako siła pociągowa. KOŃ DOMOWY ŚWINIA KOZA KROWA GOŁĄB KACZKA OWCA Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiZwierzC499tahodowlane GĘŚ KURA

Slide 5

ŚWINIA Świnia domowa pochodzi od dzika, którego udomowienie nastąpiło ok. 5-7 tysięcy lat temu. Dostarcza hodowcom mięsa, tłuszczu, skóry, podrobów. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Sowwithpiglet.jpg

Slide 6

KROWA Mleko od krów ratowało miliardy ludzi od niedożywienia, niedoboru witamin, minerałów i białka, a zwłaszcza egzogennych aminokwasów, potrzebnych niemowlętom. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Krowa.jpg

Slide 7

KOZA Kozy były niezwykle cenionymi zwierzętami, co znalazło odbicie w wielu starożytnych wierzeniach i kultach. Działo się tak niewątpliwie ze względu na ich duże znaczenie użytkowe: kozy dostarczają mleka, mięsa oraz skór, Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Kozadomowa76.jpg

Slide 8

OWCA Początkowo z owiec uzyskiwano jedynie skóry, mięso i mleko, obecnie dostarczają również wełny. Zwierzę, hodowane początkowo na terenach górskich i stepowych, rozpowszechniło się obecnie na różnorodnych obszarach całego świata. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Owce.jpg

Slide 9

KACZKA Kaczka domowa pochodzi od kaczki krzyżówki (Anasplatyrhynchos) najliczniej występującego gatunku w Polsce. Wnioskowanie o pogodzie na podstawie obserwacji kaczek jest chyba najłatwiejsze. Kaczki z wielką dokładnością wyczuwają zbliżający się deszcz. Gdy, tylko pojawią się pierwsze jego symptomy, kwaczą daleko więcej niż zwykle. Źródło grafiki: http:helios.et.put.poznan.pljjaglaplanetagalerygaleriakaczdom.jpg

Slide 10

KOŃ DOMOWY Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Kon.jpg Wszystkie koniowate są dużymi zwierzętami o krótkiej sierści, mają grzywę i ogon pokryty całkowicie, bądź częściowo, długimi włosami; nogi zakończone są przekształconym III palcem, osłoniętym kopytem. Konie są roślinożerne, żywią się głównie trawą.

Slide 11

KURA Jest najbardziej rozpowszechnionym ptakiem hodowlanym na świecie. Kura domowa jest udomowioną formą kura bankiwa. Kury domowe żyją tylko w warunkach hodowlanych. Źródło grafiki: zdjęcie własne (kury) http:pl.wikipedia.orgwikiKuradomowa

Slide 12

GĘŚ DOMOWA Gęsi hoduje się dla mięsa, tłuszczu i pierza. Masa ich ciała waha się od 3,5 do 10 kg. Gęsi są ptakami społecznymi i hałaśliwymi - bez przerwy o czymś rozprawiają, piszcząc i gęgając. W chwili zagrożenia gęsi pędzą w kierunku intruza z przeraźliwym gęganiem i syczeniem, z rozpostartymi skrzydłami i wyciągniętymi do przodu szyjami. W Polsce najpopularniejsze są gęsi białe. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:DomesticatedgooseAB.jpg

Slide 13

GOŁĄB DOMOWY Wszystkie rasy gołębia domowego pochodzą od dziko żyjącego gołębia skalnego. Ptaki te są monogamiczne - pozostają w parach przez całe życie płciowe, które może trwać nawet kilkanaście lat. Budują niewielkie gniazda z luźno ułożonego materiału (gałązki, źdźbła traw, liście); jego budową zajmują się oboje partnerzy. W okresie lęgowym samczyk gruchaniem i iskaniem zachęca samiczkę do złożenia jaj w gnieździe. W jednym lęgu samica składa 2 błyszczące jaja, które wysiaduje na zmianę z samcem przez 16-18 dni (samiec ogrzewa jaja w dzień, a samiczka w nocy). Pisklęta (gniazdowniki) rodzą się nagie i ślepe i przez pierwszych kilka dni karmione są serowatą wydzieliną wola rodziców (tzw. ptasim mleczkiem). Karmieniem piskląt zajmują się oboje rodzice. Gdy samica przystępuje do kolejnego lęgu, karmieniem piskląt zajmuje się już tylko samiec.

Slide 14

UPRAWA ZBÓŻ, WARZYW I OWOCÓW

Slide 15

UPRAWA ZBÓŻ Zboża lub rośliny zbożowe - to rośliny uprawne z rodziny traw (Poaceae). Ich owoce wytwarzają nasiona o wysokiej zawartości skrobi, które są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych (mąki, kasze, oleje, syropy), pastewnych i przemysłowych (piwowarstwo, młynarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka). ZBOŻA PSZENICA JĘCZMIEŃ ŻYTO OWIES

Slide 16

PSZENICA Źródło: grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPszenica Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej produkcji zbóż. Jest bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Uprawiana jest na całym świecie dla ziarna.

Slide 17

JECZMIEŃ Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiJC499czmieC58428roC59Blina29 Gatunki uprawne stanowią jedno z najstarszych i najważniejszych zbóż. Największym producentem jęczmienia jest Rosja.

Slide 18

ŻYTO Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:RoggeaarSecalecereale.jpg Pochodzi z Azji. Żyto w porównaniu z innymi zbożami, ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. Źdźbło ma wysokość ok. 2 m.

Slide 19

OWIES Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiOwies Do niedawna owies wykorzystywany był głównie jako pasza dla koni, a tylko niewielkie ilości stosowano w żywieniu człowieka. Ostatnio coraz częściej wykorzystywany jest jako biopaliwo do ogrzewania budynków.

Slide 20

UPRAWA WARZYW Ziemniaki Fasola Pomidor Ogórek Papryka Kapusta Sałata Kalafior Marchew Pietruszka Seler Por Rzodkiewka Cebula Burak cukrowy

Slide 21

CO TO SĄ WARZYWA Warzywa to rośliny zielne (jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie), które służą człowiekowi za pokarm bez technologicznego przerobu - w postaci naturalnej. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo (nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie). Można je zjadać na surowo, gotowane, smażone lub pieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa bardzo ważnym składnikiem odżywczym człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

Slide 22

WARZYWA NA STRAGANIE Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Warzywanastraganie.jpg

Slide 23

ZIEMNIAKI Najwięksi producenci ziemniaków na świecie to: Chiny, Rosja i Polska. Po ugotowaniu bulwy stanowią cenny pokarm człowieka. Ich owoce, części zielone, kwiaty i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki i chipsy. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiZiemniak http:pl.wikipedia.orgwikiFasolazwykC582a FASOLA Fasola jest bardzo cennym warzywem. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, chlor, karoteny, kwas nikotynowy i pantotenowy, a także witaminy: B1, B2, B6, C.

Slide 24

POMIDOR Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Uprawiany jest powszechnie dla soczystych owoców, bogatych w witaminy i sole mineralne. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPomidor http:pl.wikipedia.orgwikiOgC3B3rek OGÓREK Pochodzi ze Azji Środkowej. Jego wartość odżywcza jest niewielka, lecz jest cenny ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, korzystnie wpływających na trawienie i odkwaszających organizm. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.

Slide 25

PAPRYKA Owoce wielu gatunków papryki znalazły zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przyrządza się z nich potrawy, a także stosuje się je jako przyprawę i składnik sałatek. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPapryka Zdjęcie własne (pole papryki, pole kapusty, kapusta) KAPUSTA Najpopularniejszą odmianą kapusty jest kapusta głowiasta. Uprawiali ją już starożytni Rzymianie w I wieku n.e. Do Polski trafiła natomiast piętnaście wieków później. Odmiana ta rozprzestrzeniła się na cały świat. Jednak ostatnio coraz więcej zwolenników zyskuje jej egzotyczna kuzynka kapusta pekińska.

Slide 26

SAŁATA KALAFIOR Jest warzywem liściastym. Występuje w licznych odmianach różniących się strukturą liści, kolorem i smakiem. Źródło grafiki: zdjęcie własne (sałata) http:pl.wikipedia.orgwikiKalafior To jedno z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Podczas gotowania, z kalafiora wydziela się siarka stąd jego przykry zapach.

Slide 27

MARCHEW PIETRUSZKA Jadalny korzeń marchwi ma wiele zastosowań w kuchni. Można go jadać na surowo, gotowany, smażony i duszony. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory. Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukrywęglowodany, (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (prowitamina A), olejek lotny, witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także pektyny. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiMarchewzwyczajna http:pl.wikipedia.orgwikiPietruszkazwyczajna Hodowana jako warzywo (spożywany zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku używanego w medycynie. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Cenny jest nie tylko korzeń, ale również: liście, owoce i nasiona. Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach.

Slide 28

SELER Seler to cenne źródło składników mineralnych (zawiera m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B, PP, E i prowitamina A). Surówki i soki z selera oczyszczają organizm z toksyn, co sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia, a także łagodzą stany przemęczenia. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiSelerzwyczajny http:pl.wikipedia.orgwikiPor28warzywo29 POR Por jest uznawany za warzywo. Zawiera ok. 12 suchej masy, w tym 2 białek, 10 węglowodanów. Zawiera także fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach: witaminy B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.

Slide 29

RZODKIEWKA Swą popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi. Uprawianych jest wiele odmian rzodkiewki różniących się znacznie ostrością smaku, wielkością oraz kształtem i kolorem. Możemy więc spotkać rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą (chyba najpopularniejszą w naszym kraju), a nawet czarną i białą. Rzodkiewka wyróżnia się bardzo małą wartością kaloryczną przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze - witaminę C i witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i żelazo. Źródło grafiki: http:www.nasiona.plimagesrzodkiewkakrakowianka.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiCebulazwyczajna CEBULA Jest to jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka. Ma różnorakie zastosowania: służy do : zagęszczania sosów, gotowania, duszenia, smażenia, jako składnik surówek, farszów i past. W medycynie ludowej syrop z cebuli stosuje się przy chorobach gardła i przeziębieniach.

Slide 30

BURAK CUKROWY Stanowi drugie na świecie (po trzcinie cukrowej) źródło cukru. Z liści, zasobnych w wodę, białko i tłuszcze oraz melasy i wysłodków, stanowiących produkty odpadowe przemysłu cukrowniczego, wytwarza się cenną paszę, doskonałą zwłaszcza dla bydła. Z melasy otrzymuje się również wiele produktów chemicznych, m.in. glicerynę i kwas cytrynowy. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiBurakcukrowy

Slide 31

UPRAWA OWOCÓW Jabłka Wiśnie Czereśnie Gruszki Śliwki Porzeczki Maliny Truskawki

Slide 32

CO TO JEST OWOC Owoc (Fructus) - występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona. Niektóre owoce są jednocześnie uważane za warzywa, tak jest np. z pomidorem. Ze względu na swoją budowę i sposób powstawania, pomidor jest owocem soczystym - jagodą, ale ze względu na wykorzystanie przez człowieka jest warzywem. Najważniejszym składnikiem owocu są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania się roślin. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm. Owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr lub zwierzęta. Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych, wtedy powstają z nich samodzielne owocki, które tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (malina, truskawka). Są one często mylone z owocostanami, które powstają z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas).

Slide 33

OWOCE NA STRAGANIE Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:LaBoqueria.JPG

Slide 34

JABŁKA Jabłka zawierają ok. 83 wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy (C, A, B1, B2, PP i B3) i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. WIŚNIE Wszystkie wiśnie i kwaśne, i słodkie zawierają dużo witaminy A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Robi się z nich soki, kompoty, galaretki, konfitury, a także nalewki. Źródło grafiki: http:www.minrol.gov.plFileRepozytoryFileRepozytoryShowImage.aspx?itemid14673 http:img321.imageshack.usimg3215344wisnie1re.jpg

Slide 35

CZEREŚNIE Pochodzą z Grecji, uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Pod względem wartości odżywczej czereśnie są zbliżone do swoich krewniaków wiśni. Są źródłem beta-karotenu oraz witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1 i B2, kwasu foliowego i PP. Pod względem zawartości witaminy C są bogatsze od wiśni. Dostarczają również umiarkowane ilości takich składników mineralnych jak: żelazo, miedź, potas i magnez. Źródło grafiki: http:w-d.webpark.plpicsczeresnie.jpg http:www.wios.bydgoszcz.plgaleriagruszki.jpg GRUSZKI Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, a także sporo cukrów prostych. Ze względu na sporą kaloryczność nie są raczej polecane tym, którzy się odchudzają.

Slide 36

ŚLIWKI Zawierają cukry, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki i sporo witamin z grupy A, B1 i C. Przy czym zawartość witamin jest znacznie większa w śliwkach suszonych, które zawierają także prawie 6 razy więcej błonnika niż świeże, ale są za to bardziej kaloryczne. PORZECZKI Podobnie jak czereśnie, wiśnie, agrest i żurawiny, zawierają m.in. witaminę C i łatwo przyswajalne żelazo. Mają też dużo biopierwiastków i pektyn. Jadane regularnie (także w postaci soków) likwidują ogólne zmęczenie, hamują rozwój miażdżycy, a także oczyszczają organizm - poprzez działanie moczopędne i napotne Źródło grafiki: http:images.google.plimages?qtbn:wl9zFYViIFoXcM:http:www.owoce.sandomierskie.plimagessliwki.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiPorzeczka

Slide 37

MALINY Są jednym z najmniej trwałych owoców. Zawierają witaminę C oraz znaczne ilości potasu, trochę magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Można z nich przygotowywać: soki, nektary, dżemy i konfitury, które mają zastosowanie w zapobieganiu przeziębieniom. Źródło grafiki: http:www.owoce-warzywa.blacom.plimagesmaliny.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Truskawki.jpg TRUSKAWKI Uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Najwięksi producenci truskawek to: Stany Zjednoczone, Polska, Japonia, Chiny. Zawierają m.in. witaminę C, fosfor i żelazo.

Slide 38

ĆWICZENIE 1 - ZWIERZĘTA Wypełnij tabelę. Postaw w miejsce tak i w miejsce nie Ma 4 nogi Ma ogon Ma włosyfutro Ma pióra Ma dziób Daje mleko Znosi jaja Karmi młode mlekiem

Slide 39

ĆWICZENIE 1 - ROZWIĄZANIE Ma 4 nogi - - - - Ma ogon - - - - Ma włosyfutro - - - - Ma pióra - - - - - Ma dziób - - - - - Daje mleko - - - - - - Znosi jaja - - - - - Karmi młode mlekiem - - - -

Slide 40

ĆWICZENIE 2 - WARZYWA W miejsce kropek wpisz odpowiednie nazwy warzyw: Warzywa korzeniowe:.. Warzywa liściowe:.., Warzywa owocowe:, ...

Slide 41

ĆWICZENIE 2 - ROZWIĄZANIE W miejsce kropek wpisz odpowiednie nazwy warzyw: Warzywa korzeniowe: seler, marchew, pietruszka, rzodkiewka, burak cukrowy, ziemniak Warzywa liściowe: sałata, kapusta Warzywa owocowe: pomidor, papryka, ogórek, fasola, kalafior

Slide 42

ĆWICZENIE 3 - OWOCE Uzupełnij zamieszczony schemat. Rosnące w Polsce owoce, które lubisz Drzewa i krzewy owocowe Nazwa owocu

Slide 43

ĆWICZENIE 3 - ROZWIĄZANIE Uzupełnij zamieszczony schemat. Rosnące w Polsce owoce, które lubisz Drzewa i krzewy owocowe Nazwa owocu Jabłoń jabłko Grusza gruszka Śliwa śliwka Winorośl winogrona

Slide 44

BIBLIOGRAFIA 1. Elbanowska S., Szylarska-Kowalska E., Tomlkiewicz J, Człowiek w środowisku. Przyroda klasa 5. Zeszyt ćwiczeń cz.2, JUKA, Warszawa 2000. 2. http:pl.wikipedia.orgwikiOwoce 3. http:pl.wikipedia.orgwikiWarzywa 4. http:pl.wikipedia.orgwikiZwierzC499tahodowlane Źródło grafiki: 1. http:pl.wikipedia.orgwiki 2. Zdjęcia własne

Slide 45

KONIEC

Dane:
  • Liczba slajdów: 45
  • Rozmiar: 3.02 MB
  • Ilość pobrań: 32
  • Ilość wyświetleń: 4412
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie