Slide 1
Co uprawiają i hodują ludzie w Polsce?
Slide 2
SPIS TREŚCI Wstęp Zwierzęta hodowlane Uprawa zbóż, warzyw i owoców Ćwiczenie 1 zwierzęta Ćwiczenie 2 warzywa Ćwiczenie 3 - owoce Bibliografia
Slide 3
WSTĘP Co możemy hodować? Co możemy uprawiać?
Slide 4
ZWIERZĘTA HODOWLANE To zwierzęta udomowione, chowane w gospodarstwach rolnych, służą jako źródło żywności (mięso, mleko, tłuszcz, jajka) i innych materiałów (skóra, futro, wełna, pierze), a także jako siła pociągowa. KOŃ DOMOWY ŚWINIA KOZA KROWA GOŁĄB KACZKA OWCA Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiZwierzC499tahodowlane GĘŚ KURA
Slide 5
ŚWINIA Świnia domowa pochodzi od dzika, którego udomowienie nastąpiło ok. 5-7 tysięcy lat temu. Dostarcza hodowcom mięsa, tłuszczu, skóry, podrobów. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Sowwithpiglet.jpg
Slide 6
KROWA Mleko od krów ratowało miliardy ludzi od niedożywienia, niedoboru witamin, minerałów i białka, a zwłaszcza egzogennych aminokwasów, potrzebnych niemowlętom. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Krowa.jpg
Slide 7
KOZA Kozy były niezwykle cenionymi zwierzętami, co znalazło odbicie w wielu starożytnych wierzeniach i kultach. Działo się tak niewątpliwie ze względu na ich duże znaczenie użytkowe: kozy dostarczają mleka, mięsa oraz skór, Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Kozadomowa76.jpg
Slide 8
OWCA Początkowo z owiec uzyskiwano jedynie skóry, mięso i mleko, obecnie dostarczają również wełny. Zwierzę, hodowane początkowo na terenach górskich i stepowych, rozpowszechniło się obecnie na różnorodnych obszarach całego świata. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Owce.jpg
Slide 9
KACZKA Kaczka domowa pochodzi od kaczki krzyżówki (Anasplatyrhynchos) najliczniej występującego gatunku w Polsce. Wnioskowanie o pogodzie na podstawie obserwacji kaczek jest chyba najłatwiejsze. Kaczki z wielką dokładnością wyczuwają zbliżający się deszcz. Gdy, tylko pojawią się pierwsze jego symptomy, kwaczą daleko więcej niż zwykle. Źródło grafiki: http:helios.et.put.poznan.pljjaglaplanetagalerygaleriakaczdom.jpg
Slide 10
KOŃ DOMOWY Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Kon.jpg Wszystkie koniowate są dużymi zwierzętami o krótkiej sierści, mają grzywę i ogon pokryty całkowicie, bądź częściowo, długimi włosami; nogi zakończone są przekształconym III palcem, osłoniętym kopytem. Konie są roślinożerne, żywią się głównie trawą.
Slide 11
KURA Jest najbardziej rozpowszechnionym ptakiem hodowlanym na świecie. Kura domowa jest udomowioną formą kura bankiwa. Kury domowe żyją tylko w warunkach hodowlanych. Źródło grafiki: zdjęcie własne (kury) http:pl.wikipedia.orgwikiKuradomowa
Slide 12
GĘŚ DOMOWA Gęsi hoduje się dla mięsa, tłuszczu i pierza. Masa ich ciała waha się od 3,5 do 10 kg. Gęsi są ptakami społecznymi i hałaśliwymi - bez przerwy o czymś rozprawiają, piszcząc i gęgając. W chwili zagrożenia gęsi pędzą w kierunku intruza z przeraźliwym gęganiem i syczeniem, z rozpostartymi skrzydłami i wyciągniętymi do przodu szyjami. W Polsce najpopularniejsze są gęsi białe. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:DomesticatedgooseAB.jpg
Slide 13
GOŁĄB DOMOWY Wszystkie rasy gołębia domowego pochodzą od dziko żyjącego gołębia skalnego. Ptaki te są monogamiczne - pozostają w parach przez całe życie płciowe, które może trwać nawet kilkanaście lat. Budują niewielkie gniazda z luźno ułożonego materiału (gałązki, źdźbła traw, liście); jego budową zajmują się oboje partnerzy. W okresie lęgowym samczyk gruchaniem i iskaniem zachęca samiczkę do złożenia jaj w gnieździe. W jednym lęgu samica składa 2 błyszczące jaja, które wysiaduje na zmianę z samcem przez 16-18 dni (samiec ogrzewa jaja w dzień, a samiczka w nocy). Pisklęta (gniazdowniki) rodzą się nagie i ślepe i przez pierwszych kilka dni karmione są serowatą wydzieliną wola rodziców (tzw. ptasim mleczkiem). Karmieniem piskląt zajmują się oboje rodzice. Gdy samica przystępuje do kolejnego lęgu, karmieniem piskląt zajmuje się już tylko samiec.
Slide 14
UPRAWA ZBÓŻ, WARZYW I OWOCÓW
Slide 15
UPRAWA ZBÓŻ Zboża lub rośliny zbożowe - to rośliny uprawne z rodziny traw (Poaceae). Ich owoce wytwarzają nasiona o wysokiej zawartości skrobi, które są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych (mąki, kasze, oleje, syropy), pastewnych i przemysłowych (piwowarstwo, młynarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka). ZBOŻA PSZENICA JĘCZMIEŃ ŻYTO OWIES
Slide 16
PSZENICA Źródło: grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPszenica Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Zajmuje pierwsze miejsce w światowej produkcji zbóż. Jest bogata w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) i witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Uprawiana jest na całym świecie dla ziarna.
Slide 17
JECZMIEŃ Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiJC499czmieC58428roC59Blina29 Gatunki uprawne stanowią jedno z najstarszych i najważniejszych zbóż. Największym producentem jęczmienia jest Rosja.
Slide 18
ŻYTO Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:RoggeaarSecalecereale.jpg Pochodzi z Azji. Żyto w porównaniu z innymi zbożami, ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. Źdźbło ma wysokość ok. 2 m.
Slide 19
OWIES Źródło: http:pl.wikipedia.orgwikiOwies Do niedawna owies wykorzystywany był głównie jako pasza dla koni, a tylko niewielkie ilości stosowano w żywieniu człowieka. Ostatnio coraz częściej wykorzystywany jest jako biopaliwo do ogrzewania budynków.
Slide 20
UPRAWA WARZYW Ziemniaki Fasola Pomidor Ogórek Papryka Kapusta Sałata Kalafior Marchew Pietruszka Seler Por Rzodkiewka Cebula Burak cukrowy
Slide 21
CO TO SĄ WARZYWA Warzywa to rośliny zielne (jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie), które służą człowiekowi za pokarm bez technologicznego przerobu - w postaci naturalnej. Mogą być spożywane w całości lub tylko częściowo (nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie). Można je zjadać na surowo, gotowane, smażone lub pieczone. Używane są również w przetworach lub jako przyprawy. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa bardzo ważnym składnikiem odżywczym człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.
Slide 22
WARZYWA NA STRAGANIE Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Warzywanastraganie.jpg
Slide 23
ZIEMNIAKI Najwięksi producenci ziemniaków na świecie to: Chiny, Rosja i Polska. Po ugotowaniu bulwy stanowią cenny pokarm człowieka. Ich owoce, części zielone, kwiaty i zielone bulwy zawierają solaninę, co czyni surowe rośliny słabo trującymi. Popularnymi potrawami z ziemniaków są frytki i chipsy. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiZiemniak http:pl.wikipedia.orgwikiFasolazwykC582a FASOLA Fasola jest bardzo cennym warzywem. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, chlor, karoteny, kwas nikotynowy i pantotenowy, a także witaminy: B1, B2, B6, C.
Slide 24
POMIDOR Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Uprawiany jest powszechnie dla soczystych owoców, bogatych w witaminy i sole mineralne. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPomidor http:pl.wikipedia.orgwikiOgC3B3rek OGÓREK Pochodzi ze Azji Środkowej. Jego wartość odżywcza jest niewielka, lecz jest cenny ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, korzystnie wpływających na trawienie i odkwaszających organizm. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę, witaminy: B1, B2, B6, B12, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
Slide 25
PAPRYKA Owoce wielu gatunków papryki znalazły zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przyrządza się z nich potrawy, a także stosuje się je jako przyprawę i składnik sałatek. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiPapryka Zdjęcie własne (pole papryki, pole kapusty, kapusta) KAPUSTA Najpopularniejszą odmianą kapusty jest kapusta głowiasta. Uprawiali ją już starożytni Rzymianie w I wieku n.e. Do Polski trafiła natomiast piętnaście wieków później. Odmiana ta rozprzestrzeniła się na cały świat. Jednak ostatnio coraz więcej zwolenników zyskuje jej egzotyczna kuzynka kapusta pekińska.
Slide 26
SAŁATA KALAFIOR Jest warzywem liściastym. Występuje w licznych odmianach różniących się strukturą liści, kolorem i smakiem. Źródło grafiki: zdjęcie własne (sałata) http:pl.wikipedia.orgwikiKalafior To jedno z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Podczas gotowania, z kalafiora wydziela się siarka stąd jego przykry zapach.
Slide 27
MARCHEW PIETRUSZKA Jadalny korzeń marchwi ma wiele zastosowań w kuchni. Można go jadać na surowo, gotowany, smażony i duszony. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory. Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukrywęglowodany, (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (prowitamina A), olejek lotny, witaminy: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także pektyny. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiMarchewzwyczajna http:pl.wikipedia.orgwikiPietruszkazwyczajna Hodowana jako warzywo (spożywany zarówno korzeń jak i części zielone), a także dla olejku używanego w medycynie. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Jest rośliną o wielkich wartościach leczniczych. Cenny jest nie tylko korzeń, ale również: liście, owoce i nasiona. Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A. Korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera dużo chlorofilu. Dużo związków mineralnych występuje w korzeniach a jeszcze więcej w nasionach.
Slide 28
SELER Seler to cenne źródło składników mineralnych (zawiera m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B, PP, E i prowitamina A). Surówki i soki z selera oczyszczają organizm z toksyn, co sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia, a także łagodzą stany przemęczenia. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiSelerzwyczajny http:pl.wikipedia.orgwikiPor28warzywo29 POR Por jest uznawany za warzywo. Zawiera ok. 12 suchej masy, w tym 2 białek, 10 węglowodanów. Zawiera także fosfor, wapń, nieco witaminy C, w niewielkich ilościach: witaminy B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.
Slide 29
RZODKIEWKA Swą popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ale również atrakcyjnemu wyglądowi. Uprawianych jest wiele odmian rzodkiewki różniących się znacznie ostrością smaku, wielkością oraz kształtem i kolorem. Możemy więc spotkać rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą (chyba najpopularniejszą w naszym kraju), a nawet czarną i białą. Rzodkiewka wyróżnia się bardzo małą wartością kaloryczną przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze - witaminę C i witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i żelazo. Źródło grafiki: http:www.nasiona.plimagesrzodkiewkakrakowianka.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiCebulazwyczajna CEBULA Jest to jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka. Ma różnorakie zastosowania: służy do : zagęszczania sosów, gotowania, duszenia, smażenia, jako składnik surówek, farszów i past. W medycynie ludowej syrop z cebuli stosuje się przy chorobach gardła i przeziębieniach.
Slide 30
BURAK CUKROWY Stanowi drugie na świecie (po trzcinie cukrowej) źródło cukru. Z liści, zasobnych w wodę, białko i tłuszcze oraz melasy i wysłodków, stanowiących produkty odpadowe przemysłu cukrowniczego, wytwarza się cenną paszę, doskonałą zwłaszcza dla bydła. Z melasy otrzymuje się również wiele produktów chemicznych, m.in. glicerynę i kwas cytrynowy. Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiBurakcukrowy
Slide 31
UPRAWA OWOCÓW Jabłka Wiśnie Czereśnie Gruszki Śliwki Porzeczki Maliny Truskawki
Slide 32
CO TO JEST OWOC Owoc (Fructus) - występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona. Niektóre owoce są jednocześnie uważane za warzywa, tak jest np. z pomidorem. Ze względu na swoją budowę i sposób powstawania, pomidor jest owocem soczystym - jagodą, ale ze względu na wykorzystanie przez człowieka jest warzywem. Najważniejszym składnikiem owocu są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania się roślin. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm. Owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr lub zwierzęta. Gdy w jednym kwiecie występuje większa liczba słupków wolnych, wtedy powstają z nich samodzielne owocki, które tworzą owoc zbiorowy na wspólnym dnie kwiatowym (malina, truskawka). Są one często mylone z owocostanami, które powstają z kilku kwiatów zebranych w skupiony kwiatostan (morwa, kłębek buraka, figowiec, ananas).
Slide 33
OWOCE NA STRAGANIE Źródło grafiki: http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:LaBoqueria.JPG
Slide 34
JABŁKA Jabłka zawierają ok. 83 wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy (C, A, B1, B2, PP i B3) i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. WIŚNIE Wszystkie wiśnie i kwaśne, i słodkie zawierają dużo witaminy A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny. Robi się z nich soki, kompoty, galaretki, konfitury, a także nalewki. Źródło grafiki: http:www.minrol.gov.plFileRepozytoryFileRepozytoryShowImage.aspx?itemid14673 http:img321.imageshack.usimg3215344wisnie1re.jpg
Slide 35
CZEREŚNIE Pochodzą z Grecji, uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Pod względem wartości odżywczej czereśnie są zbliżone do swoich krewniaków wiśni. Są źródłem beta-karotenu oraz witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1 i B2, kwasu foliowego i PP. Pod względem zawartości witaminy C są bogatsze od wiśni. Dostarczają również umiarkowane ilości takich składników mineralnych jak: żelazo, miedź, potas i magnez. Źródło grafiki: http:w-d.webpark.plpicsczeresnie.jpg http:www.wios.bydgoszcz.plgaleriagruszki.jpg GRUSZKI Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C, a także sporo cukrów prostych. Ze względu na sporą kaloryczność nie są raczej polecane tym, którzy się odchudzają.
Slide 36
ŚLIWKI Zawierają cukry, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki i sporo witamin z grupy A, B1 i C. Przy czym zawartość witamin jest znacznie większa w śliwkach suszonych, które zawierają także prawie 6 razy więcej błonnika niż świeże, ale są za to bardziej kaloryczne. PORZECZKI Podobnie jak czereśnie, wiśnie, agrest i żurawiny, zawierają m.in. witaminę C i łatwo przyswajalne żelazo. Mają też dużo biopierwiastków i pektyn. Jadane regularnie (także w postaci soków) likwidują ogólne zmęczenie, hamują rozwój miażdżycy, a także oczyszczają organizm - poprzez działanie moczopędne i napotne Źródło grafiki: http:images.google.plimages?qtbn:wl9zFYViIFoXcM:http:www.owoce.sandomierskie.plimagessliwki.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiPorzeczka
Slide 37
MALINY Są jednym z najmniej trwałych owoców. Zawierają witaminę C oraz znaczne ilości potasu, trochę magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Można z nich przygotowywać: soki, nektary, dżemy i konfitury, które mają zastosowanie w zapobieganiu przeziębieniom. Źródło grafiki: http:www.owoce-warzywa.blacom.plimagesmaliny.jpg http:pl.wikipedia.orgwikiGrafika:Truskawki.jpg TRUSKAWKI Uprawiane są we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Najwięksi producenci truskawek to: Stany Zjednoczone, Polska, Japonia, Chiny. Zawierają m.in. witaminę C, fosfor i żelazo.
Slide 38
ĆWICZENIE 1 - ZWIERZĘTA Wypełnij tabelę. Postaw w miejsce tak i w miejsce nie Ma 4 nogi Ma ogon Ma włosyfutro Ma pióra Ma dziób Daje mleko Znosi jaja Karmi młode mlekiem
Slide 39
ĆWICZENIE 1 - ROZWIĄZANIE Ma 4 nogi - - - - Ma ogon - - - - Ma włosyfutro - - - - Ma pióra - - - - - Ma dziób - - - - - Daje mleko - - - - - - Znosi jaja - - - - - Karmi młode mlekiem - - - -
Slide 40
ĆWICZENIE 2 - WARZYWA W miejsce kropek wpisz odpowiednie nazwy warzyw: Warzywa korzeniowe:.. Warzywa liściowe:.., Warzywa owocowe:, ...
Slide 41
ĆWICZENIE 2 - ROZWIĄZANIE W miejsce kropek wpisz odpowiednie nazwy warzyw: Warzywa korzeniowe: seler, marchew, pietruszka, rzodkiewka, burak cukrowy, ziemniak Warzywa liściowe: sałata, kapusta Warzywa owocowe: pomidor, papryka, ogórek, fasola, kalafior
Slide 42
ĆWICZENIE 3 - OWOCE Uzupełnij zamieszczony schemat. Rosnące w Polsce owoce, które lubisz Drzewa i krzewy owocowe Nazwa owocu
Slide 43
ĆWICZENIE 3 - ROZWIĄZANIE Uzupełnij zamieszczony schemat. Rosnące w Polsce owoce, które lubisz Drzewa i krzewy owocowe Nazwa owocu Jabłoń jabłko Grusza gruszka Śliwa śliwka Winorośl winogrona
Slide 44
BIBLIOGRAFIA 1. Elbanowska S., Szylarska-Kowalska E., Tomlkiewicz J, Człowiek w środowisku. Przyroda klasa 5. Zeszyt ćwiczeń cz.2, JUKA, Warszawa 2000. 2. http:pl.wikipedia.orgwikiOwoce 3. http:pl.wikipedia.orgwikiWarzywa 4. http:pl.wikipedia.orgwikiZwierzC499tahodowlane Źródło grafiki: 1. http:pl.wikipedia.orgwiki 2. Zdjęcia własne
Slide 45
KONIEC
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!