Slide 1
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE
Slide 2
Prawidłowe odżywianie jest to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substancji potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
Slide 3
W zależności od swych podstawowych funkcji, składniki odżywcze dzielą się na: Energetyczne: węglowodany, tłuszcze, Budulcowe: białko, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, Regulujące: witaminy, składniki mineralne,
Slide 4
Piramida Zdrowego Żywienia
Slide 5
DIETA ZBILANSOWANA Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Tylko wykorzystanie wielu różnych składników pozwala na właściwe zbilansowanie diety.
Slide 6
Odżywianie się według zbilansowanej diety zarówno pod kątem odżywczym, jak i energetycznym jest niezwykle ważne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji fizycznej. Pomaga nam czuć się lepiej i faktycznie zapobiega niektórym poważnym chorobom.
Slide 7
Rozkład posiłków w ciągu dnia I wariant 5 posiłów Posiłek Procent dobowego zapotrzebow ania na energię 1. Śniadanie 20 - 25 2. II śniadanie 15 -20 3. Obiad 35 40 4. Podwieczorek 5 10 5. Kolacja 10 -15 II wariant 4 posiłki Posiłek Procent dobowego zapotrzebowan ia na energię 1. 20 - 25 Śniadani e 2. II śniadanie 15 -20 3. Obiad 35 40 4. Kolacja 15 20
Slide 8
ZALECANA LICZBA PORCJI SPOŻYWANYCH W CIĄGU DNIA PRODUKTY PRZYKŁADY JEDNEJ PORCJI Mięso i jego zamienniki; 1-3 porcji dziennie 50 -100g chudego mięsa 23 szklanki fasoli 1-2 jajka Mleko i jego przetwory; Dzieci 9 13 lat 2 - 3 porcji dziennie Młodzież 14 -18 lat 3-4 Dorośli 2-3 1 szklanka mleka 1 kubek jogurtu szklanki twarogu Warzywa i owoce; 5 10 porcji dziennie 1 ziemniak szklanki szpinaku 1 jabłko Produkty zbożowe; 5 12 porcji dziennie 1 kromka chleba, 1 rogalik lub kajzerka, 1 szklanka makaronu,
Slide 9
BMI masa ciała [ kg ]: wysokość 2[ m 2]
Slide 10
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ POSIŁKÓW. 2. BĄDŹ AKTYWNY RUCHOWO. 3. PRODUKTY ZBOŻOWE POWINNY BYĆ GŁÓWNYM ŻRÓDŁEM KALORII. 4. SPOŻYWAJ CODZIENNIE MLEKO I JEGO PRZTWORY. 5. MIĘSO SPOŻYWAJ Z UMIAREM. 6. SPOŻYWAJ CODZIENNIE DUŻO WAŻYW I OWOCÓW. 7. OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW , SZCZEGÓLNIE ZWIERZĘCYCH. 8. OGRANICZ SPOŻYCIE CUKRU I SŁODYCZY. 9. OGRANICZAJ SPOŻYCIE SOLI. 10. UNIKAJ UŻYWEK. 1.
Slide 11
Normy zapotrzebowania na energię dla młodzieży w wieku 10-19 lat w Polsce opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia Wiek 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat Masa ciała (kg) Aktywność fizyczna Mała (kcaldobę) CHŁOPCY 35 1900 37 1950 39 2000 42 2100 47 2200 50 2300 53 2350 55 2400 56 2450 59 2500 60 2550 65 2700 70 2800 DZIEWCZĘTA 35 1750 37 1800 39 1850 42 1900 45 1950 50 2050 53 2100 55 2150 60 2200 65 2300 Umiarkowana (kcaldobę) 2150 2200 2250 2350 2500 2600 2650 2750 2750 2850 2900 3050 3200 2000 2050 2100 2150 2200 2300 2350 2400 2600 2600
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!