Tajemnice bakterii

Liczba slajdów:
17
Autor:
Małgorzata Stylo
Rozmiar:
954.50 KB
Ilość pobrań:
7
Ilość wyświetleń:
423
Kategoria:
Tajemnice bakterii - Slajd 16
Tajemnice bakterii - Slajd 0
Tajemnice bakterii - Slajd 1
Tajemnice bakterii - Slajd 2
Tajemnice bakterii - Slajd 3
Tajemnice bakterii - Slajd 4
Tajemnice bakterii - Slajd 5
Tajemnice bakterii - Slajd 6
Tajemnice bakterii - Slajd 7
Tajemnice bakterii - Slajd 8
Tajemnice bakterii - Slajd 9
Tajemnice bakterii - Slajd 10
Tajemnice bakterii - Slajd 11
Tajemnice bakterii - Slajd 12
Tajemnice bakterii - Slajd 13
Tajemnice bakterii - Slajd 14
Tajemnice bakterii - Slajd 15
Tajemnice bakterii - Slajd 16
Tajemnice bakterii - Slajd 0

Treść prezentacji

1
TAJEMNICE BAKTERII Prezentacja dla IV-V klasy szkoły podstawowej Małgorzata Stylo dla Narodowej Fundacji Ochrony Środowiska
2
CZYM JEST BAKTERIA??? Na wstępie można zapytać z czym kojarzą się dzieciom bakterie. Czy wiedzą gdzie występują, co robią? Źródło: www.e-instalacje.pl
3
Najstarszy i najprostszy organizm na Ziemi Organizm jednokomórkowy Posiada małe rozmiary 1 m (10-6) BAKTERIA Zasiedla wszystkie środowiska wszędobylska Należy do królestwa prokariota Nie posiada jądra komórkowego
4
BUDOWA BAKTERII Rybosomy slużą bakterii do produkcji bialek, z których buduje swoja komórkę. Bakteria nie posiada jądra komórkowego, a jej kod genetyczny, instrukcja jak ma działać, jest umieszczona w cytoplazmie, substancji wypełniającej wnętrze komórki bakteryjnej. Źródło: www.biolog.pl
5
DLACZEGO NIE LUBIMY BAKTERII??? Źródło: wiki.blender.org
6
ZŁE BAKTERIE Pasożytują na ludziach i zwierzętach. Wywołują szereg chorób! Takie bakterie to PATOGENY. Choroby u ludzi: angina, dżuma, cholera, tyfus, gruźlica czy kiła. Choroby u zwierząt: wąglik, wibrioza czy gruźlica zwierzęca. Pasożytują na roślinach. Mogą wpływać na mniejsze plony.
7
DLACZEGO POWINNIŚMY POLUBIĆ BAKTERIE???
8
DOBRE BAKTERIE Stanowią naturalną mikroflorę każdego organizmu ( w naszym ciele jest ich ok. 2kg.) Chronią nasz organizm przed inwazją złych bakterii. Są wykorzystywane przez człowieka przy produkcji witamin, antybiotyków, serów, kefirów czy jogurtów. Przykładem dobrze zorganizowanej grupy bakterii są bakterie jelitowe. Biorą udział w naturalnych procesach kiszenia, np. kapusty czy ogórków.
9
TO JESZCZE NIE WSZYSTKO. ...bakterie biorą również udział w kształtowaniu naszego środowiska.
10
Około 3,8 mld lat temu, w erze zwanej prekambrem, sinice Cyanobacteria wytworzyły tlen, stwarzając przy tym dogodne warunki do dalszego rozwoju życia, ewolucji. W prekambrze środowisko było beztlenowe, składało się głownie z azotu, siarki. Bakterie te wykorzystując azot i siarkę w swoim oddychaniu wytworzyły, jako produkt uboczny, tlen. Podczas oddychania i odżywiania się bakterii powstają związki chemiczne, które tworzą złoża różnych metali, skał. Bakterie umożliwiając szybsze powstawanie tych skał. Źródłó: http:www.kurdesz.comimagesiarka3.jpg Źródło: kopalniawiedzy.pl Źródło: universe-review.caF11-monocell.htm Tworzą złoża cennych surowców i skał, jak siarki, galeny, wapieni, które człowiek może wydobywać i przetwarzać.
11
Biorą udział w rozkładzie materii organicznej, czyli obumarłych szczątków roślinnych i zwierzęcych źródło: http:uczenzklasa.gazeta.pl Wykorzystywane są do biologicznego oczyszczania ścieków w oczyszczalniach ścieków Źródło: http:www.mpwik.wroc.pl
12
BAKTERIE POD MIKROSKOPEM Streptococcus thermophilus Można go spotkać w jogurtach, mleku. Źródło: http:www.magma.ca Sauerkraut Nieszkodliwa bakteria występująca w jedzeniu. Źródło: http:www.magma.ca
13
BAKTERIE POD MIKROSKOPEM Clostridium botulinum Bakteria produkująca jad kiełbasiany, zatruwająca pokarm . Źródło: www.microbiology.univ.gda.plAniabudowa.html
14
BAKTERIE POD MIKROSKOPEM Zespół bakterii występujących na ludzkim języku. Źródło: www.magma.ca Zespół bakterii występujących w moczu. Źródło: www.magma.ca
15
BAKTERIE POD MIKROSKOPEM Escherichia coli Źródło: www.magma.ca Między innymi żyje w jelicie ludzkim, produkuje tam witaminy B i K. Groźna dla innych układów naszego ciała. Salmonella Bakteria chorobotwórcza dla ludzi, powoduje zatrucia pokarmowe. Źródło: http:www.bionotatki.pl
16
BAKTERIE są i złe i dobre. Jednak więcej jest dobrych, bez których nasze życie na Ziemi wyglądałoby zupełnie inaczej lub w ogóle by nie istniało. BAKTERIE są naszymi nieodłącznymi towarzyszami w każdych środowiskach. Choć tak małe, nie widoczne dla ludzkiego oka, pełnią bardzo ważną rolę w naszym życiu.
17
Narodowa Fundacja Ochrony Środowiska 01-445 Warszawa, ul. Erazma Ciołka 13 tel.fax: (48) (22) 877 23 59 62 e-mail: nfosnfos.org.pl www.nfos.org.pl NIP: 522-000-18-89 Członek Światowej Unii Ochrony Przyrody Niniejsza prezentacja przygotowana została w ramach praktyk dla studentów i absolwentów studiów przyrodniczych, odbywających się w Narodowej Fundacji Ochrony Środowiska. Jej wykorzystywanie do celów edukacyjnych możliwe jest wyłącznie z podaniem źródła. Wykorzystywanie do innych celów, w tym zwłaszcza komercyjnych, wymaga każdorazowo zgody NFOŚ.

Mogą Cię zainteresować

Komórki roślinne i zwierzęce - Slajd 1

Komórki roślinne i zwierzęce

Komórki roślinne i zwierzęce
Ochrona środowiska - Slajd 1

Ochrona środowiska

Ochrona środowiska
Motyle - Slajd 1

Motyle

Motyle
Zwierzęta domowe - Slajd 1

Zwierzęta domowe

Zwierzęta domowe

O stronie

Świat prezentacji to vortal zawierający prezentacje multimedialne przeznaczone nie tylko dla uczniów, ale i nauczycieli. Tylko w naszym vortalu znajdziesz ogrom wiedzy przedstawiony na slajdach prezentacji. Dzięki nam łatwiej przygotujesz się do lekcji czy odrobisz zadanie domowe. Prezentacje podzielone są na kategorię aby łatwiej było Ci odnaleźć to czego szukasz. Nazwy kategorii odpowiadają nazwą przedmiotów szkolnych. Dzięki nam zapomnisz czym jest pracochłonne przygotowywanie prezentacji i ściągniesz "gotowca".

Ostanio dodane

2017 © Wszystkie prawa zastrzeżone

Używamy plików cookies, aby dostosować zawartość strony do Twoich preferencji i oczekiwań oraz zapewnić Ci wygodę podczas przeglądania strony www. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Co to są ciasteczka?