Kuchnia angielska

Liczba slajdów:
21
Autor:
Nieznany
Rozmiar:
8.62 MB
Ilość pobrań:
317
Ilość wyświetleń:
4830
Kuchnia angielska - Slajd 20
Kuchnia angielska - Slajd 0
Kuchnia angielska - Slajd 1
Kuchnia angielska - Slajd 2
Kuchnia angielska - Slajd 3
Kuchnia angielska - Slajd 4
Kuchnia angielska - Slajd 5
Kuchnia angielska - Slajd 6
Kuchnia angielska - Slajd 7
Kuchnia angielska - Slajd 8
Kuchnia angielska - Slajd 9
Kuchnia angielska - Slajd 10
Kuchnia angielska - Slajd 11
Kuchnia angielska - Slajd 12
Kuchnia angielska - Slajd 13
Kuchnia angielska - Slajd 14
Kuchnia angielska - Slajd 15
Kuchnia angielska - Slajd 16
Kuchnia angielska - Slajd 17
Kuchnia angielska - Slajd 18
Kuchnia angielska - Slajd 19
Kuchnia angielska - Slajd 20
Kuchnia angielska - Slajd 0

Treść prezentacji

1
KUCHNIA ANGIELSKA
2
Najlepsze dania kuchni angielskiej
3
Sunday roast (niedzielna pieczeń) Sunday roast- brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę (zazwyczaj wczesnym popołudniem na lunch), składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding, warzywa oraz sos.
4
Bangers and mash Bangers and mash- potrawa kuchni angielskiej, w której skład wchodzą kiełbaski i porcja tłuczonych ziemniaków (mash). Danie przyrządzane jest z kiełbas wieprzowych, wołowych lub jagnięcych. Jako dodatek często stosuje się sos cebulowy.
5
Fish and chips Fish and chips- brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
6
Full English breakfast Full English breakfast-tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek, plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym
7
Cornish pasty Cornish pasty- pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszennożytniej i nadzienia ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch.
8
Apple Pie Apple Pie- owocowe ciasto (tarta), w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzchu czy też z kawałkiem sera cheddar. Ciasto potrzebne do przygotowania apple Pie dzieli się na dwie części jedna służy za spód, druga zaś przykrywa nadzienie. Tradycyjnie formuje się kratkę z ciasta pociętego na cienkie paski, które tworzy wierzch wypieku.
9
Christmas pudding Christmas pudding- tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, odmiana puddingu. Przepis jest dość zawiły, w wielu domach pudding przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding dojrzewa nawet do dwóch miesięcy.
10
Trifle Trifle- deser jadany w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego zmoczonego winem, galaretki owocowej, owoców, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną.
11
KUCHNIA NIEMIECKA
12
Bratkartofle Bratkartofle- prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, i na Górnym Śląsku oraz Warmii, Małopolsce i Mazurach. Przygotowana z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków (w gwarze śląskiej - kartofli). Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem (pierwotnie wyłącznie smalcem), spożywana najczęściej z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Podawana była najczęściej na kolację przy wykorzystaniu ziemniaków pozostałych z obiadu lub też specjalnie ugotowanych od razu w większej ilości.
13
Spatzle Spatzle- potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej. Spatzle to niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Zagniecione ciasto drobi się na niewielkie kluseczki, które gotuje się na wrzącej osolonej wodzie. Podaje się je zapiekane z górskim serem Alm Käse, ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą.
14
Kassler Kassler-jest to rodzaj wędzonej wędliny wyrabianej z peklowanego np: schabu, karkówki czy też szynki. Taką wędlinę smażymy, pieczemy lub gotujemy. Danie to podaje się zazwyczaj z zasmażaną kapustą, ziemniakami, polane sosem.
15
Sauerbraten Sauerbraten- to niemieckie danie z pieczonego mięsa, zwykle z wołowiny. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, bo mięso musi się najpierw marynować przez 3 dni. Można je podawać z ryżem, kluskami albo z ziemniakami.
16
Currywurst Currywurst-jedno z typowych niemieckich dań zaliczanych do tzw. fast foodów. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana duża ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. W najtańszym wydaniu Currywurst podawane jest ze zwykłym ketchupem. Danie to jest zwykle spożywane z bułką lub frytkami.
17
Käsespätzle Käsespätzle- jest to danie przygotowane z domowego makaronu, prażonej cebuli i roztopionego sera żółtego.
18
Wienerschnitzel Wienerschnitzel- Kotlet smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor kilkukrotnie potrząsając patelnią, co ma za zadanie spotęgować odstawanie panierki od mięsa. Na koniec, podczas smażenia kotleta już z drugiej strony, na już usmażoną powinien powędrować cienki plasterek masła. Sznycle podaje się koniecznie z kawałkiem cytryny, której sokiem należy skropić mięso tuż przed jedzeniem. Jako dodatek do sznycla tradycyjnie podaje się kartofle z posiekaną natką pietruszki.
19
Apfelstrudel Apfelstrudel- Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto szczególnie w Austrii i Niemczech. Idealne ciasto na jesienno- zimową porę. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy po prostu z cukrem pudrem.
20
KONIEC WYKONAŁA: Aleksandra Klimas Klasa III Tżu
21
Tort szwarcwaldzki tort z wiśniami, czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładane bitą śmietaną i wiśniami, początkowo jako słodki regionalny deser, od XX wieku najpopularniejsze ciasto niemieckie.

Mogą Cię zainteresować

Sławni ludzie Wielkiej Brytanii - Slajd 1

Sławni ludzie Wielkiej Brytanii

Sławni ludzie Wielkiej Brytanii
Poland - My country - Slajd 1

Poland - My country

Poland - My country
Rowan Atkinson - Slajd 1

Rowan Atkinson

Rowan Atkinson
Instrumenty i piosenki ludowe (po angielsku) - Slajd 1

Instrumenty i piosenki ludowe (po angielsku)

Instrumenty i piosenki ludowe (po angielsku)

O stronie

Świat prezentacji to vortal zawierający prezentacje multimedialne przeznaczone nie tylko dla uczniów, ale i nauczycieli. Tylko w naszym vortalu znajdziesz ogrom wiedzy przedstawiony na slajdach prezentacji. Dzięki nam łatwiej przygotujesz się do lekcji czy odrobisz zadanie domowe. Prezentacje podzielone są na kategorię aby łatwiej było Ci odnaleźć to czego szukasz. Nazwy kategorii odpowiadają nazwą przedmiotów szkolnych. Dzięki nam zapomnisz czym jest pracochłonne przygotowywanie prezentacji i ściągniesz "gotowca".

Ostanio dodane

2017 © Wszystkie prawa zastrzeżone

Używamy plików cookies, aby dostosować zawartość strony do Twoich preferencji i oczekiwań oraz zapewnić Ci wygodę podczas przeglądania strony www. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Co to są ciasteczka?