Slide 1
Mutacje w świecie roślin i zwierząt. Piotr Arciszewski
Slide 2
Co to jest GMO? Organizmy transgeniczne? Organizmy Modyfikowane Genetycznie - GMO (z ang. Genetically Modified Organism) - Organizmy Transgeniczne - są to organizmy które zawierają w swoim genomie (czyli informacji genetycznej organizmu) obce geny, pochodzące z obcego organizmu. Dziedziną nauki zajmującą się modyfikacjami organizmów jest inżynieria genetyczna - umożliwia wyizolowanie i namnożenie dowolnego genu z dowolnego organizmu i za pomocą różnych metod wprwadzenia go do genomu modyfikowanego
Slide 3
Mutacje w świecie zwierząt
Slide 4
Kotek
Slide 5
Troszeczkę wyrośnięty dzik (ten chłopak z tyłu jest wmontowany)
Slide 6
Kurczaki - paraliż
Slide 7
Polska transgeniczna świnka TG 1154 Pierwsza polska transgeniczna świnia - knurek TG 1154 urodziła się we wrześniu 2003 roku, w Instytucie Zootechniki w podkrakowskich Balicach. Polska transgeniczna świnia ma wbudowany gen, który może znieść immunologiczną barierę międzygatunkową pomiędzy świnią i człowiekiem. Bariera immunologiczna jest jedną z największych barier uniemożliwiających wykorzystanie genetycznie modyfikowanych świń do pozyskiwania organów do transplantacji u człowieka. Inną przeszkodą jest ryzyko transfekcji wirusami świni, czyli przeniesienia do
Slide 8
Owca Dolly Owca Dolly (ur. 1996, padła 2003) - owca, pierwszy w historii ssak, który przyszedł na świat w skutek sklonowania komórek somatycznych dorosłego osobnika. Dolly urodziła się 5 lipca 1996, jako wynik eksperymentu naukowców Instytutu Roślin w Edynburgu. Wraz z nią urodziły się także 254 inne sklonowane organizmy, jednak większość obciążona była mutacjami i błędami genetycznymi. Pozostałe były zniekształcone - wszystkie zostały uśmiercone. W czasie życia owieczki Dolly, zebrano dużo informacji na temat rozwoju sklonowanego organizmu. Zaobserwowano między innymi, że wiek materiału genetycznego sklonowanego organizmu jest identyczny z wiekiem dawcy. Tym samym Dolly miała biologicznie 6 lat w chwili urodzenia, czyli tyle, ile miała owca-dawczyni. Prawidłowość ta powoduje między innymi, że klon nie jest pozbawiony wad genetycznych wieku starczego dawcy i ma mniejszą odporność na choroby. Dolly została uśpiona ze względu na nieuleczalną chorobę płuc po sześciu latach 14 lutego 2003 roku (owce żyją średnio 11 - 12 lat). Choroba ta, jak dowiedziono, nie była wynikiem klonowania, a jedynie sposobu przetrzymywania Dolly, która trzymana była w środowisku
Slide 9
Wypchane truchło Dolly w Royal Museum of Scotland.
Slide 10
Etapy klonowania
Slide 12
Modyfikacje zwierząt mają na celu głównie uzyskanie zwierząt o pożądanych cechach w hodowli - szybciej rosnące świnie, ryby, zastosowaniu ich w produkcji białek, enzymów, innych substancji wykorzystanych w przemyśle farmaceutycznym (jako bioreaktory), uodpornieniu na choroby. Modyfikacje zwierząt nie są tak popularne jak roślin, głównie ze względu na trudności w samym procesie modyfikacji, proces jest bardzo skomplikowany i trwa długo, koszty są bardzo duże. Zwierzęta modyfikowane genetycznie często chorują, czy są bezpłodne.
Slide 13
Mutacje w świecie roślin.
Slide 16
Rośliny transgeniczne (modyfikowane genetycznie) - przykłady Kukurydza - odporność na owady - wszczepiony został gen odpowiedzialny za wytwarzanie białka, które zjadane przez owada niszczy jego przewód pokarmowy co doprowadza do śmierci. Białko to działa tylko w organizmach niektórych, ściśle określonych gatunków owadówszkodników, nie jest aktywne np. u człowieka. - wytwarzanie substancji używanych do wyrobu leków lub szczepionek, Ziemniaki - wzrost zawartości skrobi, ponadto odmiany składające się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20 skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków przemysłowych co podnosi koszty, - odporność na herbicydy, stonkę ziemniaczaną, wirusy, - słodkie ziemniaki - wprowadzenie genu odpowiedzialnego za wytwarzanie słodkiego białka - taumatyny, - odporność na ciemnienie pouderzeniowe - większa trwałość, - mała zawartość glikoalkaloidów - substancji szkodliwych na człowieka, występujących w surowych ziemniakach. Pomidory - spowolnienie dojrzewania, większa trwałość - większa zawartość suchej masy, - poprawa smaku (?), - intensywniejsza barwa, cieńsza skórka.
Slide 17
Truskawki - wyższa słodkość owoców, - spowolnienie dojrzewania, - odporność na mróz. Soja - odporność na środki ochrony roślin - hrebicydy, - odporność na wirusy, herbicydy, szkodniki, - obniżona zawartość kwasu palmitynowego. Rzepak - odporność na herbicydy, - zmniejszona zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, - większa zawartość kwasu lauronowego. Buraki cukrowe - odporność na herbicydy i szkodniki, - dłuższy okres przechowywania bez strat w zawartości cukru.
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!