Fizyka

Zjawiska fizyczne w gastronomii

6 lat temu

Zobacz slidy

Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 1
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 2
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 3
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 4
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 5
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 6
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 7
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 8
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 9
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 10
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 11
Zjawiska fizyczne w gastronomii - Slide 12

Treść prezentacji

Slide 1

Zjawiska fizyczne w gastronomii Sylwia Jarosz Piotr Bomba Zespół Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii Opiekun p. Zofia Lichmira

Slide 2

jest wszędzie Zjawiska fizyczne człowieczeństwa, są częścią częścią naszego każdego dnia, życia, godziny, minuty. W gastronomii fizyka także znalazła swoje miejsce. Możemy ją znaleźć m. in. w procesach utrwalania żywności oraz w sprzętach niezbędnych do produkcji potraw. O tym właśnie będzie nasza praca.

Slide 3

Zastosowanie zjawisk fizycznych w gastronomii: Dyfuzja Rozszerzalność termiczna ciał Fale elektromagnetyczne Indukcja magnetyczna Ciśnienie

Slide 4

Dyfuzja Dyfuzja zjawisko samorzutnego rozprzestrzeniania się jednej substancji w drugiej. Efektem wolnej, nieskrępowanej dyfuzji w gazach i cieczach jest wyrównywanie się stężeń wszystkich składników.

Slide 5

Rozszerzalność termiczna ciał Każdy metal rozszerza się inaczej. Element wykonany z dwóch metali różniących się rozszerzalnością cieplną nazywamy bimetalem. Po podgrzaniu bimetal wygina się ponieważ jeden z metali bardziej wydłuża się niż drugi. Wykorzystuje się to do produkcji temperatury. czujników automatycznego regulowania

Slide 6

Fale elektromagnetyczne Mikrofale to fale elektromagnetyczne o małej długości fali zawierającej się w granicach od 1 m do około 1 mm. Znalazły one swoje zastosowanie m. in. w kuchenkach mikrofalowych. Jak działa kuchenka mikrofalowa? Magnetron (lampa dwuelektrodowa o bardzo wysokim napięciu) wytwarza pole elektromagnetyczne, które emituje energię w postaci promieniowania mikrofalowego. Pochłanianie energii przez cząsteczki wody powoduje, że one drgają i obracają się. Poprzez zderzenie przekazują energię innym cząsteczkom powodując podgrzewanie umieszczonego w kuchence produktu.

Slide 7

Indukcja magnetyczna Indukcja magnetyczna została wykorzystana w produkcji kuchenek indukcyjnych. Pod powierzchnią płyty znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Przemiana energii elektrycznej na cieplną zachodzi w dnie naczynia w wyniku indukowania prądów wirowych oraz nagrzewania ferromagnetyków (na kuchence mogą być stosowane tylko specjalne naczynia). Podgrzane w ten sposób naczynie oddaje ciepło potrawie znajdującej się wewnątrz.

Slide 8

Indukcja magnetyczna Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja działa tylko na metal. Ogrzewanie polem magnetycznym jest bardzo wydajne i energooszczędne, ponieważ pole magnetyczne oddaje swoją energię wyłącznie do naczynia. W ten sposób zmniejszane są straty energii i przyspiesza nagrzewanie naczynia.

Slide 9

Ciśnienie Zmiana ciśnienie zmienia także temperaturę w jakiej woda zmienia stan skupienia. Pod działaniem niższego ciśnienia woda wrze w temperaturze niższej niż normalnie. Zjawisko odwrotne wykorzystano w szybkowarze (szczelnie zamykane naczynie, które nie wypuszcza na zewnątrz powstałej w trakcie gotowania pary). Dzięki temu zwiększa się ciśnienie wewnątrz naczynia, w wyniku tego podnosi się temperatura wrzenia wody, która nadal pozostaje w stanie ciekłym pomimo przekroczenia normalnej temperatury wrzenia wody. Dlatego przyrządzane w nim potrawy szybciej

Slide 10

Ciśnienie Wpływ zmiany ciśnienia na gazy i ciecze wykorzystuje się w lodówkach. Ciecz z niską temperaturą wrzenia zostaje najpierw poprzez obniżenie ciśnienia zamieniona w gaz. Ma to miejsce w rurkach stanowiących część systemu chłodzącego urządzenia. Podczas zamiany w gaz substancja pochłania ciepło parowania z wnętrza lodówki powodując jego ochładzanie. Następnie gaz jest skraplany w celu zamiany w ciecz. W tym przypadku substancja oddaje ciepło parowania, które za pośrednictwem systemu rurek znajdujących się w tylnej części lodówki zostaje wyemitowane do pomieszczenia.

Slide 11

Bibliografia Wiedza w pigułce- Kompendium Podręcznik Fizyka dla szkół średnich M. Kozielski Strony www: - http:pl.wikipedia.org - http:wwwnt.if.pwr.wroc.pl - http:stany-skupienia.bizhat.comcisnienie.html

Slide 12

Dziękujemy za uwagę !

Dane:
  • Liczba slajdów: 12
  • Rozmiar: 1.63 MB
  • Ilość pobrań: 57
  • Ilość wyświetleń: 4821
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie