Slide 1
Zapach wody Wykonał: Filip Chrobak
Slide 2
Zapach Zapach wody jest powodowany obecnością w niej: gazów produktów rozkładu ciał organicznych, mikroorganizmów i organizmów wodnych produktów rozkładu substancji nieorganicznych i organicznych wprowadzanych ze ściekami
Slide 3
Instrukcja pomiaru i obliczeń BADANIE ZAPACHU WODY Odczynniki i sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny: kolba stożkowa, szkiełko zegarkowe, palnik Odczynniki: próbka wody Etapy pracy: Pobierz próbki wody ze strefy przybrzeżnej, powierzchniowej i przydennej Wlej 200cm3 pobranej próbki do kolby stożkowej i ogrzewaj do temperatury 200C Przykryj kolbę szkiełkiem zegarkowym i wąchaj zapach przy wylocie kolby Określ rodzaj zapachu i intensywność Czynności od 2 4 powtórz dla pozostałych próbek Wnioski i ocenę jakości i intensywności zapachu wody KLASA I do 2R przeprowadź na podstawieKLASAII tabeliod 3R lub 2G KLASAIII do 1S
Slide 4
Rozróżnia się trzy rodzaje zapachu wody: R - roślinny: siana, ziemi, torfu, mchu, kwiatów, traw G - gnilny: pleśni, siarkowodoru, fekaliów, stęchlizny S - specyficzny: chloru, fenolu, nafty, acetonu, smoły
Slide 5
Tabela intensywności zapachu Wyczuwalność zapachu Intensywność zapachu 0 Brak zapachu 1 Bardzo słaby zapach 2 Słaby zapach 3 Wyraźny zapach 4 Silny zapach 5 Bardzo silny zapach
Slide 6
Woda z rzeki Ujęcie wody Rzeka Rodzaj zapachu Wyczuwaln ość zapachu Intensywn ość zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) roślinny wyraźny zapach 3 II Raba (Sieniawa) roślinny bardzo słaby zapach 1 I Orawka gnilny silny zapach 4 III Raba (Bielanka) roślinny słaby zapach 2 I
Slide 7
Woda z kranu Ujęcie wody kran Rodzaj zapachu Wyczuwaln ość zapachu Intensywn ość zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) roślinny wyraźny zapach 3 I Raba (Sieniawa) roślinny bardzo słaby zapach 1 I Orawka roślinny wyraźny zapach 3 I Raba (Bielanka) roślinny słaby zapach 2 I
Slide 8
Woda ze studni Ujęcie wody studnia Rodzaj zapachu Wyczuwaln ość zapachu Intensywn ość zapachu Klasa Rokiciny Podh. roślinny słaby zapach 2 I Raba (Raba Wyżna) roślinny wyraźny zapach 3 II Raba (Sieniawa) roślinny słaby zapach 2 I Orawka roślinny wyraźny zapach 3 II Raba (Bielanka) roślinny słaby zapach 2 I
Slide 9
Opis pomiarów badania zapachu wody z rzeki Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z rzek w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę, woda z rzeki w Rabie Wyżnej ma II klasę, natomiast z Harkabuza woda ma najniższą III klasę.
Slide 10
Opis pomiarów badania zapachu wody z kranu Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda z wszystkich wymienionych wyżej miejscowości ma I klasę.
Slide 11
Opis pomiarów badania zapachu wody ze studni Pomiar został przeprowadzony w Bielance Harkabuzie, Rabie Wyżnej i Sieniawie. Woda w Rokicinach, Sieniawie i Bielance ma I klasę a w Rabie i Harkabuzie II klasę.
Slide 12
Wpływ zapachu wody na środowisko Zapach wody mogą powodować różne czynniki. Niektóre z nich sprawiają, że woda nie pachnie zbyt zachęcająco, i dlatego nie pijemy wody, która już nie pachnie za dobrze. Zapach informuje nas, że w wodzie mogą znajdować się różne substancje szkodliwe dla człowieka. Dlatego zawsze przed wypiciem wody dobrze by było najpierw sprawdzić jej zapach.
Slide 13
Prezentacja została wykonana na podstawie wiadomości z wyszukiwarki internetowej Google.
Slide 14
DZIĘKUJE ZA UWAGĘ Badania wykorzystane do prezentacji zostały przeprowadzone na zajęciach ,,Wodo jaka jesteś i co z tobą będzie patrol zanieczyszczeń prowadzonych w ramach programu Równać Szanse 2007 regionalny konkurs grantowy ,,Niezbadane tajemnice kropli wody
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!