Slide 1
MIKROORGANIZMY W PRZEMYŚLE SPOŻWCZYM
Slide 2
Sposoby wyrabiania różnych rodzajów chleba opracowano tysiące lat temu , chociaż nie rozumiano jeszcze wówczas , dlatego ciasto wyrasta. Dziś wiadomo , ze dzieje się tak za
Slide 3
BIOTECHNOLOGIA ( Bio organizm żywy, enzym; Technologia techniczne prowadzenie procesu) to zintegrowanie nauk przyrodniczych i inżynieryjnych w celu zastosowania organizmów, komórek i ich części oraz molekularnych analogów do
Slide 4
BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA wykorzystuje naturalne enzymy lub drobnoustroje, komórki organizmów wyższych nie
Slide 5
Zalety mikroorganizmó w Niewielkie rozmiary(bakterie, drożdże, ameby) Duże zagęszczenie populacji Krótki cykl życiowy (szybkie tempo podziałów) Niewielkie wymagania środowiskowe Możliwość długotrwałego przechowywania w stanie braku aktywności metabolicznej
Slide 6
Drożdże w przemyśle spożywczym Drożdże wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego: piekarniczym (ciasta i zakwasy chlebowe), piwowarskim, winiarskim i gorzelniczym do produkcji piwa, wina i spirytusu oraz w mleczarstwie do produkcji kefirów. Stosuje się je również w przemyśle mięsnym, w celu neutralizacji kwasu mlekowego, dzięki czemu polepsza się smak produktów. Drożdże piekarskie w procesie fermentacji wytwarzają m.in. CO 2, który spulchnia rosnące ciasto.
Slide 7
Pleśnie w przemyśle spożywczym Grzyby tworzące pleśnie są stosowane w przemyśle spożywczym głównie do wyroby serów pleśniowych oraz w przemyśle mięsnym - jako dodatek do produktów mięsnych poprawiają ich smak i aromat, utrzymują odpowiednią wilgotność oraz nie pozwalają na rozwinięcie się niepożądanej mikroflory.
Slide 8
Dzięki biotechnologii która wykorzystuje mikroorganizmy w przemyśle spożywczym mamy takie produkty jak np.
Slide 9
KONIEC
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!