Biologia

Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym

6 lat temu

Zobacz slidy

Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 1
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 2
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 3
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 4
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 5
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 6
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 7
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 8
Mikroorganizmy w przemyśle spożywczym - Slide 9

Treść prezentacji

Slide 1

MIKROORGANIZMY W PRZEMYŚLE SPOŻWCZYM

Slide 2

Sposoby wyrabiania różnych rodzajów chleba opracowano tysiące lat temu , chociaż nie rozumiano jeszcze wówczas , dlatego ciasto wyrasta. Dziś wiadomo , ze dzieje się tak za

Slide 3

BIOTECHNOLOGIA ( Bio organizm żywy, enzym; Technologia techniczne prowadzenie procesu) to zintegrowanie nauk przyrodniczych i inżynieryjnych w celu zastosowania organizmów, komórek i ich części oraz molekularnych analogów do

Slide 4

BIOTECHNOLOGIA TRADYCYJNA wykorzystuje naturalne enzymy lub drobnoustroje, komórki organizmów wyższych nie

Slide 5

Zalety mikroorganizmó w Niewielkie rozmiary(bakterie, drożdże, ameby) Duże zagęszczenie populacji Krótki cykl życiowy (szybkie tempo podziałów) Niewielkie wymagania środowiskowe Możliwość długotrwałego przechowywania w stanie braku aktywności metabolicznej

Slide 6

Drożdże w przemyśle spożywczym Drożdże wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu spożywczego: piekarniczym (ciasta i zakwasy chlebowe), piwowarskim, winiarskim i gorzelniczym do produkcji piwa, wina i spirytusu oraz w mleczarstwie do produkcji kefirów. Stosuje się je również w przemyśle mięsnym, w celu neutralizacji kwasu mlekowego, dzięki czemu polepsza się smak produktów. Drożdże piekarskie w procesie fermentacji wytwarzają m.in. CO 2, który spulchnia rosnące ciasto.

Slide 7

Pleśnie w przemyśle spożywczym Grzyby tworzące pleśnie są stosowane w przemyśle spożywczym głównie do wyroby serów pleśniowych oraz w przemyśle mięsnym - jako dodatek do produktów mięsnych poprawiają ich smak i aromat, utrzymują odpowiednią wilgotność oraz nie pozwalają na rozwinięcie się niepożądanej mikroflory.

Slide 8

Dzięki biotechnologii która wykorzystuje mikroorganizmy w przemyśle spożywczym mamy takie produkty jak np.

Slide 9

KONIEC

Dane:
  • Liczba slajdów: 9
  • Rozmiar: 4.85 MB
  • Ilość pobrań: 1174
  • Ilość wyświetleń: 10419
Mogą Cię zainteresować
Czegoś brakuje?

Brakuje prezentacji,
której potrzebujesz?

Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!

Znajdziemy prezentację
za Ciebie