Slide 1
Fizyka w życiu kobiety Buty na obcasie Lustro Piersi a siła wyporu Kuchenne triki
Slide 2
Buty na obcasie Siła tarcia Energia sprężystości obcasa Siła ciężkości Środek ciężkości Rozkład masy i równowaga Kolor butów
Slide 3
Buty na obcasie Siła tarcia
Slide 4
Buty na obcasie Siła sprężystości obcasa
Slide 5
Buty na obcasie Siła ciężkości i środek ciężkości
Slide 6
Buty na obcasie Rozkład masy i równowaga
Slide 7
Buty na obcasie Kolor butów
Slide 8
Lustro jako zwierciadło płaskie Odbicie wiązki światła Pierwsze prawo odbicia Drugie prawo odbicia Rozproszenie światła Obraz pozorny Załamanie światła Inteligentne lustro
Slide 9
Lustro jako zwierciadło płaskie Odbicie wiązki światła od zwierciadła płaskiego
Slide 10
Lustro jako zwierciadło płaskie Pierwsze prawo odbicia: Promień padający, normalna (prostopadła do powierzchni lustra w miejscu zetknięcia się z promieniem padającym) i promień odbity leżą w tej samej płaszczyźnie.
Slide 11
Lustro jako zwierciadło płaskie Drugie prawo odbicia Kąt padania (p) jest równy kątowi odbicia (o).
Slide 12
Lustro jako zwierciadło płaskie Rozproszenie światła
Slide 13
Lustro jako zwierciadło płaskie Obraz pozorny Światło odbite przez ciało (rozproszone na jego powierzchni) jest odbijane przez lustro i dociera do naszych oczu. Nam wydaje się, że światło zostało wysłane przez ciało znajdujące się za lustrem, to nieprawdziwe ciało nazywamy obrazem. Ponieważ obraz ciała znajduje się za powierzchnią zwierciadła, nazywamy go obrazem pozornym.
Slide 14
Lustro jako zwierciadło płaskie Załamanie światła Co znajduje się pod szklanką?
Slide 15
Inteligentne lustro Fale radiowe System zdalnego zbierania i odzyskiwania danych drogą radiową (RFID) Pole magnetyczne Ekran dotykowy
Slide 16
Inteligentne lustro 1. Plastikowa osłona 2. Etykieta z ceną 3. Czip emitujący fale radiowe 4. Plastikowa osłona 5. Warstwa samoprzylepna
Slide 17
Inteligentne lustro 6. Etykieta z czipem 7. Sygnał radiowy 8. Pole magnetyczne 9. Ekran do wyświetlania danych 10. Czytnik fal radiowych 11. Komputer 12. Antena nadawczoodbiorcza 13. Monitor dotykowy - za jego pomocą można wezwać sprzedawcę, jeśli np. potrzebny jest inny rozmiar ubrania.
Slide 18
Czy piersi unoszą się na wodzie? Wszystko zależy od tego, z czego piersi są zrobione Piersi prawdziwe Piersi silikonowe Piersi z płynu fizjologicznego http:www.youtube.comwatch?vB5gNg-eZ0AE
Slide 19
Czy piersi unoszą się na wodzie? Piersi prawdziwe Naturalne piersi zbudowane są w 90 z tłuszczu. Gruczoły i kanały mleczne stanowią tylko niewielką część piersi. Tłuszcz w ludzkim ciele jest mniej gęsty od wody, dlatego piersi wypływają na powierzchnię i jeśli są wystarczająco duże, mogą unosić całą właścicielkę. Gdyby oddzielić piersi od ciała, piersi każdego rozmiaru unosiłyby się.
Slide 20
Czy piersi unoszą się na wodzie? Piersi silikonowe Gęstość silikonu jest większa od gęstości wody. Piersi zaczynają tonąć.
Slide 21
Czy piersi unoszą się na wodzie? Piersi z płynu fizjologicznego Płyn fizjologiczny to inaczej słona woda. Ma ona większą gęstość niż woda słodka, dlatego zatonie w wodzie słodkiej. W wodzie słonej piersi te po prostu zawisną w toni wodnej. Mogą powoli opadać lub unosić się w zależności od dokładnego zasolenia wody.
Slide 22
Kuchenne triki Zamknięty słoik Twardy orzech Solniczka Przesolona zupa Tłuszcz na patelni Skrystalizowany miód Kipiąca woda Szybko stygnąca kawa Elektryzowanie się przypraw
Slide 23
Kuchenne triki Zamknięty słoik rozszerzalność temperaturowa Aby otworzyć szczelnie zamknięty słoik trzeba zanurzyć metalową pokrywkę w gorącej wodzie. Dzięki rozszerzalności temperaturowej pokrywka powiększy się i otworzymy słoik przy użyciu niewielkiej siły.
Slide 24
Kuchenne triki Twardy orzech Trudno jest rozgnieść orzech w dłoniach, jednak jeśli chwycimy jednocześnie dwa orzechy, jeden z nich powinien dać się zgnieść stosunkowo łatwo. Dzieje się tak dlatego, że przyłożona siła nie rozkłada się na całej powierzchni orzecha, a jedynie w punkcie styku.
Slide 25
Kuchenne triki Solniczka Kryształki soli zlepiają się ze sobą, co utrudnia wydobycie ich z solniczki. Jeśli do środka wrzucimy kilka ziarenek ryżu, wilgoć zostanie przez nie całkowicie pochłonięta.
Slide 26
Kuchenne triki Przesolona zupa Jeśli zdarzy nam się przesolić zupę, powinniśmy wrzucić do niej surowego ziemniaka. Ziemniak połączy się z solą, a zupa odzyska walory smakowe.
Slide 27
Kuchenne triki Tłuszcz na patelni Aby tłuszcz nie pryskał w czasie smażenia, trzeba dodać do niego szczyptę soli, która obniża temperaturę wrzenia substancji i tłuszcz przestaje rozpryskiwać się.
Slide 28
Kuchenne triki Skrystalizowany miód Prawdziwy miód pszczeli ulega krystalizacji, ponieważ jest substancją amorficzną. Aby przywrócić mu płynną konsystencję, trzeba słoiczek z miodem zanurzyć w ciepłej wodzie. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40 st. C, by pozostawić jego zdrowotne właściwości.
Slide 29
Kuchenne triki Kipiąca woda Aby podczas gotowania woda nie kipiała, trzeba dodać kilka kropel oleju, który pozostaje na powierzchni wody, nie pozwalając jej wydostać się z garnka.
Slide 30
Kuchenne triki Szybko stygnąca kawa Aby kawa szybciej wystygła należy pozostawić ją na chwilę, a dopiero później dolać mleka. Jeśli najpierw wlejemy mleko, a później odczekamy tyle samo czasu, kawa będzie cieplejsza niż w pierwszej sytuacji. Dzieje się tak dlatego, że szybkość stygnięcia jest wprost proporcjonalna do różnicy temp. między ciałem a otoczeniem.
Slide 31
Kuchenne triki Elektryzowanie się przypraw można rozdzielić pomieszane przyprawy ze solą, przy pomocy sił elektrycznych na przykład soli od pieprzu, ponieważ pieprz przykleja się do słomki, a sól nie.
Slide 32
Dziękujemy za uwagę:
Nie znalazłeść potrzebnej prezentacji multimedialnej? Wypełnij formularz a my zrobimy to za Ciebie i poinformujemy mailowo. Wszystko w mniej niż 24 godziny!